Szeretjük a tarhonyát, írtam már? Szeretjük a klasszikus módon, pörkölthöz, de újabban számos más formában is készül, ezek közül a leginkább (legalábbis állagában) rizottóhoz hasonlító változat a kedvenc. Érdemes a sajtokkal is kísérletezni, ehhez az ételhez például az érett tehénsajt remekül passzol ( szerintem a mádi sajtkészítő remekbeszabott darabja a legjobb ebebn a témakörben, de ez most például pont egy Garabonciás sajttal készült), de ennek hiányában a parmezán vagy grana padano sem fogja elrontani. A sütőtök és póré pedig nem igényel különösebb magyarázatot, egyszerűen imádom őket.
sütőtökös póréhagymás tarhonya
20 dkg tarhonya
6 dl húsleves
1/2 szál póréhagyma
30 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
0,5 dl száraz fehérbor
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kakukkfű
1 marék reszelt parmezán vagy érett tehénsajt (3-4 dkg)
A pórét kettévágom hosszában, majd vékony félkarikákra vágom. A sütőtököt felkockázom. A vaj és olívaolaj keverékén körbepirítom a tarhonyát, majd hozzáadom a sütőtököt, azzal is pirítom, majd hozzáadom a pórét, megfonnyasztom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, csokorba kötött kakukkfüvet, felöntöm a borral, beforralom. Sózom, majd felöntöm a húslevessel, és fedő alatt addig főzöm, amíg a tarhonya haraphatóra puhul. Közben gyakran kevergetem.
Végül hozzákeverem a reszelt sajtot, kidobom a kakukkfüvet és tálalom.
Még nem érkezett be hozzászólás.