Egyik kedvenc lekvárom a sütőtök-birs kombináció, ez adta az ötletet ehhez a krémleveshez. Finom, fűszeres, gazdag, ragyogó színű, igazán krémes és igazán téli leves, amihez a levesbetét talán kissé meglepő, de remekül működik: házi mézes puszedlik lettek a tetejére morzsolva. Azon túl, hogy igazán gyerekbarát darab, további előnye, hogy desszertként is remekül működik ha például filmet nézünk a kanapé sarkába kucorodva, plédbe burkolózva egy hideg téli estén.
A birsalmákat meghámozom, magházukat kivágom, nagyjából feldarabolom. A sütőtök húsát szintén felkockázom, a birshez adom, felöntöm a vízzel, majd hozzáadom a fűszereket, a vaníliarudat félbevágva, a kikapart magjaival együtt, a meghámozott, lereszelt gyömbér kinyomkodott levét, és ízlés szerint reszelek bele szerecsendiót (én nagyjából 1/2 mokkáskanálnyit használtam hozzá). A citrom levét is belefacsarom, majd addig főzöm, amíg a birsalma is megpuhul.
Hozzáadom a tejszínt, folyamatos kevergetés közben, összeforralom, majd lehúzom a tűzről. A vaníliarudat kiszedem, a levest botmixerrel pürésítem, nádcukorral ízesítem ízlés szerint.
Hidegen és melegen is finom, tálalásnál pedig mézes puszedlit is lehet morzsolni a tetejére, igazán jól passzol hozzá.
Igazán szívmelengető recept – tényleg olyan plédbe burkolózós ;) S mellesleg még két kedvenc őszi alapanyagot is egyesít. Nagyon tetszik! ;)
Beatbull, örülök hogy tetszik! :) Valóban, nekem ez a két kedvenc őszi-téli alapanyagom, ráadásul remekül passzolnak egymáshoz. Nagyon megszerettem ezt a levest. :)
Ez a csésze, nagyon angyali!
Múlt héten szerettem volna, ezt a párosítást kipróbálni!:)
Epercsók, szerintem ez remek páros, lekvárban, levesben, sőt, fagylaltban is. :) Nemrég pedig köretként szerepeltek együtt, igaz, akkor sütőtök püré+körte csatni formájában. :)
Örülök hogy tetszik a bögre, főleg mivel a születésnapi ajándékomról van szó! :)
2011. november 15., kedd