VKF! XXIX.- Kéksajtos sütőtök gombócok pirított dióba hempergetve

2009. október 30, péntek | előétel, hús nélkül, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

P4060011

Max gombócolós VKF! kiírására elsőként egy előétel.

Sütőtökből, ami lelkes kisdedünknek hála, mára már napi rendszerességgel kerül az asztalunkra. Ez azért már kezd kicsit túl sűrűvé válni, még egy olyan ember számára is, aki szereti, így hát igyekszem minél változatosabb formában előállítani a sütőtökös ételeket. Bár a kéksajttal együtt már korábban is bizonyított, de gombócot még nem készítettem belőle, így ezt most pótoltam.

Egyszerű, de nagyszerű előétel született, ami TÖK finom! (“ezért most hivatalosan is elnézést kérek” szmájli)

Hideg előétel, fogyasztás előtt hűteni is kell, így korábban is el lehet készíteni, tálalásig a hűtőben remekül elvan néhány órát.

Én snidlinges tejföllel kínáltam.

4 adag

50 dkg sütőtök (tisztítva mérve),

10 dkg kéksajt (jobb minőségű mindenképpen, Doreblu például, nem márványsajt)

5 dkg vaj,

1 nagyobb narancs leve

1 ek nádcukor

1 tk só,

10 dkg dió

A sütőtököt felkockáztam és késes aprítógéppel ledaráltam. Lehet durvára is reszelni, az kicsit nagyobb munka. Ad abszurdum, meg lehet sütőben is sütni, de én ezt azért nem tettem, mert sűrűbb, alacsonyabb nedvességtartalmú pépet szerettem volna kapni a sült tök húsánál.

A vajat egy vastagabb aljú, lehetőleg teflon serpenyőben megolvasztom és ezen kezdem sütni-párolni a tököt, miután meglocsoltam a narancs levével. Először fedő alatt kb 15 percig, majd fedő nélkül, sűrűn kavargatva, amíg a tök meg nem puhul. (ez itt most csalás, igazából akkor készítettem így a pürét amikor még Ponty nem evett belőle. Most kevés vízzel felöntve fedő alatt puhára pároltam, kiszedtem belőle a bébiételt és csak ezután ment hozzá a vaj és a narancs leve. Ezt követően nagyobb lángon, bőszen kavargatva addig sütöttem az egészet, amíg egészen sűrű, jól formázható  pépet nem kaptam.)

A még forró sütőtökhöz morzsoltam a sajtot, ment hozzá a só, cukor és addig kavargattam, amíg a sajt bele nem olvadt. A masszát félretettem hűlni.

A diót száraz serpenyőben megpirítottam, miután kihűlt, a héját kissé ledörzsöltem, majd késes robotgépben finomra daráltam.

A sütőtökös masszából 2 cm golyókat formáztam és azokat a darált dióba hempergettem. Tányérra sorakoztatva mentek a hűtőbe, legalább fél órára (vagy amíg a golyók a lehűlt sajt és vaj miatt meg nem szilárdulnak)

Snidlinges tejfölt adtam mellé, ami 2 dl tejföl és egy fél csokor finomra metélt snidling összekeverésével állítható elő.

Végül egy idézet Férjtől: ” Ez meg micsoda már megint? Baromi finom…”

 

Címkék: , , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! XXIX.- Kéksajtos sütőtök gombócok pirított dióba hempergetve

lúdanyó
2009. október 31., szombat

De jó lett! Én is sütőtökös gombócon gondolkodom :)

Vesta
2009. október 31., szombat

Milyen klassz ötleteid vannak, bár engem most a rizottód is nagyon megfogott!

killervidra
2009. október 31., szombat

Lúdanyó, köszi! Várom a sütőtökös gombócod! :)
Vesta, köszi! A rizottó is igen finom volt, szerintem érdemes kipróbálni a sütőtököt kéksajttal, maradandó élmény! :)

nana
2009. október 31., szombat

nagyon jól hangzik! a sütőtök-kéksajt párosítást én is nagyon kedvelem :)

killervidra
2009. október 31., szombat

Nana, örülök, hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)