Sütőtökös, kéksajtos rizottó

2009. szeptember 15, kedd | rizottó | Szerző: Herczeg Gabriella

P2210002

Még tavasszal láttam egy The F word adást, amiben két rizottó is készült, spárgával. Az egyiket még akkor elkészítettem. A másikhoz pedig lefagyasztottam egy adag spárgát, mivel abban sütőtök is szerepel, úgy gondoltam, elkészítem majd ha annak lesz szezonja.

Szezonja ugyan még nincsen, de már lehet kapni, szóval alkalmasnak éreztem az időpontot.

Hogy végül mégis egészen más lett belőle? Igen. De van benne sütőtök is…

  • 2 adag
  • 25 dkg sütőtök (tisztítva mérve),
  • 3 dkg füstölt, húsos szalonna,
  • 3 dkg fehérhagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 3 dkg Stilton (vagy más jó minőségű kéksajt, lehetőleg nem márványsajt),
  • 2 dkg Grana Padano,
  • 3 dkg vaj,
  • 6-8 levél bazsalikom,
  • olívaolaj
  • 2 dl rizottóhoz való rizs
  • 0,5 dl száraz fehérbor,
  • 7-8 dl csirke alaplé

Kevés olívaolajon megpirítom a nagyon apróra felkockázott bacont. Hozzáadom a szintén nagyon apró kockákra felvágott hagymát, a centis kockákra vágott sütőtököt és az egészben hagyott, kés pengéjével meglapított fokhagymát is.

Kevergetve addig sütöm, amíg a hagyma üvegessé válik. Hozzáadom a rizst és szintén kevergetve addig sütöm, amíg a szemek áttetszőek lesznek. (de színt nem kapnak még). Felöntöm a borral, erős lángon forralom, majd kisebb adagokban elkezdem felöntögetni az alaplével.

Ha a rizs már puha, hozzámorzsolom a kéksajtot, megy bele a vaj és a reszelt/forgácsolt grana padano és a finomra metélt bazsalikom.

Akkor jó, ha a rizs már megfőtt, de nem főtt túl, a rizottó pedig  krémes, picit folyós és nem száraz.

Nagyon finom íze lett és az elkészítése sem tartott túl sokáig.

Legközelebb talán annyin változtatnék, hogy a sütőtököt csak a főzési idő felénél adnám hozzá. Így egy része szétfőtt és beleolvadt a rizottóba. Nem tudtam eldönteni, hogy ez most előny vagy hátrány, így mindenképpen ki kell majd próbálnom milyen, ha egészben maradnak a tök kockák.

Meg persze el kellene készítenem egyszer a sütőtökös, spárgás változatot is végre…

Címkék: , , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Sütőtökös, kéksajtos rizottó

Millie
2009. szeptember 15., kedd

Imádom G.R. sütőtökös rizottóját zsályachipsszel :-D

chriesi
2009. szeptember 15., kedd

Csúcs jól néz ki!

killervidra
2009. szeptember 15., kedd

Chriesi, köszi! :)
Melinda! Már vadászom a friss zsályát hozzá… :)

trinity
2009. szeptember 16., szerda

Nem bírlak követni, olyan sokat sütsz-főzöl…
Délelőtt jövök érdemben is kommentelni:))

killervidra
2009. szeptember 16., szerda

A főzés megnyugtat. Ezt igyekszem kihasználni. :)

Beatbull
2009. szeptember 16., szerda

Jól hangzik a rizottó! Zöld spárgát nagyjából egész évben lehet kapni (olasz import ilyenkor – ill. a vékonyak thai importok), csak a fehérnek van nagyon szűk szezonja. Igen, kíváncsi vagyok a spárgás-sütőtökös rizottóra ;)

killervidra
2009. szeptember 16., szerda

Köszi, Beatbull! :)
Nyíregyházán csak a thai szokott lenni évközben a Metroban (máshol egyáltalán nem kapni), de nagyon ritkán és méregdrágán, mostanában meg már hónapok óta nem is láttam. Szóval marad a tavasszal elrakott hozzá a mélyhűtőből. De majd akkor állok neki, ha csak magamra főzök, mert Férj a spárgát kicsit megutálta a tavasszal. :)

trinity
2009. szeptember 16., szerda

Én sem látok hónapok óta spárgát sehol…
A zsályám meg kiszáradt:(((((
De ez a rizottó – csúcs!!

killervidra
2009. szeptember 16., szerda

Köszi, Trinity! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)