Nyilván egy napon majd elfogynak a lepény-variációim, de ez a nap majd valahol a távoli jövőben lesz. Ma meg itt van ismét egy kelt lepény.
Sajt ezúttal a tésztába gyúrva, sütőtök pedig a lepényre reszelve. Csak hogy változatosabb legyen.
A kéksajt-sütőtök ütős párosához ezúttal a dió és rozmaring, szintén igencsak hatásvadász párosa csatlakozott.
Nekem kicsit csalódás volt benne, hogy a kéksajt íze nem volt túl átütő a tésztában, inkább csak a sajtos ropira emlékeztetett. Talán kissé aromásabb példánnyal kellett volna próbálkoznom a hőn szeretett Dorblum helyett. Ez nem azt jelenti, hogy nem volt finom, csak én ennél kéksajtosabb ízekre számítottam.
A család többi része azonban ennek ellenére (vagyis hát szerintem inkább pont ezért) elégedett volt vele.
Egyébként meg a rozmaring ropogósra sült rajta, a sütőtök édesre, néhol karamellizálódott is, a dió rajta szintén pirult, ropogós, szóval eléggé rendben volt ez az egész.
1 közepes tepsi/ 4-6 adag
A tésztához:
250 gr rétesliszt,
1,8 dl víz,
15 dkg keményebb állagú kéksajt (Dorblu)
10 gr élesztő, 20 gr olívaolaj, 1 ek almaecet, 1 tk nádcukor, 1 kk só
20 gr olívaolaj
A feltéthez:
15 dkg sütőtök nyersen, tisztítva mérve, 1 tk nádcukor,
1 nagy marék dió, 4 ek olívaolaj, 1 nagy ág rozmaring, 1 tk durva szemű só
Az élesztőt és a sajtot elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a vizet, ecetet, olajat, cukrot, sót és alaposan kidolgozom. Lágyabb, de rugalmas, sima tésztának kell lennie, mely elválik a kéztől. Cipóvá formázom és a kelesztőtálat konyharuhával letakarva félreteszem pihenni.
Ha a tészta duplájára nőtt átgyúrom, lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra nyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Olajjal meglocsolom, majd az ujjbegyeimmel belemasszírozom-nyomkodom az olajat a tésztába, úgy hogy annak a felszíne gödröcskés legyen. Ha néhol egészen elvékonyodik a tészta vagy átszakad az nem baj, ott még sokkal ropogósabb lesz majd sülés után.
A sütőtököt durvára reszelem, összeforgatom a cukorral, (ha finom, édeskés a tök, akkor a cukor elhagyható), majd egyenletesen elosztom a lepény tetején.
A diót durvára vágom és a sütőtökre szórom.
A rozmaring levélkéit letépkedem, durván felaprítom és ezt is a tésztára szórom.
Félreteszem pihenni kb 30 percre meleg helyre, amíg szemmel láthatóan megemelkedik a tészta.
A sütőt előmelegítem a maximális hőfokra, majd a megkelt lepényt 250°C fokon sütöm 20 percig, amíg a tészta széle pirosra nem sül.
Rácsra emelve hűtöm ki.
Haladóknak: egy vastag aljú tepsivel melegítem elő a sütőt és erre emelem át sütőpapírral együtt a megkelt lepényt. Így sokkal ropogósabb lesz az alja.
Ez is de klassz! Zavaraba hozol, melyiket válasszam, ezt vagy a brióst?
Rossamela, nagyon örülök, hogy ez is tetszik! :)
Ez is nagyon finom, de tényleg. Viszont ha választanom kellene- de csak abban az esetben- én a brióst választanám… :)
A színe is tetszik nagyon…Az illat-az meg mennyei lehet!!
Köszi, Trinity! :)
Nekiálltam mindkettőnek! :)
Aztán a brióshoz való olvasztott vaj-sütőtök-tojás keverék felborult botmixerestül-mindenestül, összetörve a teáskancsó tetejét is – úgy kell nekem, figyeltem volna jobban -, így a briós elnapolva.
Viszont ez a lepény nagyon jó, ez a holnapi ebédem.
A botmixeres történet ismerős… Én a kicsi ebédjét borítottam le a pultról vele. Nekem ment utána a gép is, azóta lazább a burkolat rajta, csak két kézzel, erősen szorítva és akkor is csak bizonyos dőlésszögben működik. Sajnálom, ezt tényleg át tudom érezni, mekkora bosszúság.
Viszont annak örülök, hogy a lepény ízlett! :)
Nagyon tetszenek az üde színek ezen a lepényen! S maguk a hozzávalók is nagyon jól hangzanak ebben a kombinációban ;)
Nekem egy kísérletnél szilánkosra tört a botmixer fejének egy része – azonnal el is hajítottam és azóta csak fémből készült fejű botmixert használok.
Beatbull, örülök hogy tetszik! :)
Nekem is fém fejű botmixerem van, a fejnek nem is lett eddig baja. Mondjuk szegény extrém terhelésnek van kitéve, akárcsak a többi konyhai gépem, de sajnos gyakran sietek/türelmetlen vagyok és nem bírom kivárni, hogy megsüssem főzés előtt az egyébként sütést igénylő zöldségeket, inkább nyersen próbálom meg felhasználni azokat. Szerencsére eddig jól bírta. Igaz, az esés nem tett jót neki. :)
2009. november 7., szombat