Ha lett volna hatalmas csiperke gomba, akkor annak a kalapjában sült volna a tojás. De nem volt.
Így maradt ez a kevésbé látványos, de annál finomabb megoldás. A ragu előző este is elkészíthető, tálkákba adagolható, így másnap csak a tojásokat kell ráütni és percek alatt kész a finom, forró reggeli. (igen, tudom, a reggeli a téma, már megint. De nem tehetek róla, nekem ez a nap (egyik) legfontosabb étkezése)
Vagy vacsora. Vagy könnyű ebéd…
4 adag ( ez nálunk 2 éhes ember)
20 dkg barna csiperke, 20 dkg cukkini, 1 kis fej lilahagyma (4 dkg), 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, 5 ek tejszín, 8-10 levélke bazsalikom, 0,5 dl száraz fehérbor, só, bors
4 tojás
reszelni való, kemény juhsajt vagy Grana Padano a tetejére ( ha van rá igény, de el is hagyható)
A gombát megtisztítom, a tönkjét kitöröm, a fejeket félbevágom, vékonyan felszeletelem. A cukkinit a gombához hasonló méretű darabokra aprítom. A hagymát apró kockákra vágom, a fokhagymát szintén.
Vajon üvegesre sütöm a hagymát, megy hozzá a gomba, fokhagyma és addig sütöm, amíg a gomba összeesik és a leve elpárolog. Megy hozzá a cukkini, kissé azt is megpárolom, felöntöm a borral, azt elforralom. Sózom, borsozom, lehúzom a tűzről, majd megy hozzá a tejszín és a finomra metélt bazsalikom.
Kivajazott felfújt formákba adagolom, úgy, hogy maradjon helye egy-egy tojásnak is. Ez négy 10 cm átmérőjű szuflé formába elegendő. Kanállal kis fészket alakítok ki a raguban és beleütöm a tojást.
180°C fok 12-15 perc, attól függően, ki mennyire lágyra szeretné a tojást.
Tálalásnál borsot őrölök rá és megszórom reszelt sajttal, mellé pirítóst adok.
Elkészítési idő: 20 perc előkészítés+ sütés
Költségek ~ 360 Ft
Nekem így is látványos!!!
:) Köszi!
2009. szeptember 8., kedd