gyors vacsora 2.: tejszínes pirított gomba parmezános puliszkával

2012. február 17, péntek | hús nélkül, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

Nem feledkeztem ám meg a gyors vacsora sorozatról, csak most épp van időm esténként főzőcskézni Férj hazaérkezése után, aki esténként átvállaja (mert hát Csipi nem is hagy neki más választást) a beteg gyermek ápolását. Az ebédek viszont továbbra is rohanósak, hiszen rengeteg tennivalóm akad idehaza is, nyomdázni meg “vízfestézni” igen nagy felelősség.

Ez egy klasszikus étel, néhány apró változtatással, nem is nagyon ragoznám, barna csiperkével remekül működik, és tényleg fél órán belül elkészíthető.

  • tejszínes pirított gomba parmezános puliszkával
  • 2 főre
  • 25 dkg barna csiperke
  • 1 salotta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 nagyobb ág kakukkfű
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • fekete bors
  • 2 dl kukoricaliszt
  • 3 dl tej
  • 3 dl víz
  • 1 bő maréknyi parmezán
  • 2 dkg vaj

A gombát megtiszítom, négybe vágom. A salottát finomra aprítom, a fokhagymát szintén. A vaj és olívaolaj keverékén nagy láng felett addig pirítom a gombát, amíg aranyszínt kap, majd hozzáadom a salottát is és mérséklem a lángot. Ha a hagyma üvegessé válik, megy hozzá a fokhagyma, az egészben hagyott ág kakukkfű és a fehérbor. Beforralom, sózom, borsozom, hozzáadom a tejszínt és összeforralom.

Közben a vizet és a tejet sózom, összeforralom, beleszórom a kukoricalisztet állandó kevergetés közben, majd addig főzöm, gyakran kevergetve, amíg besűrűsödik. Lehúzom a tűzről, belekeverem a vajat és a reszelt parmezánt.

A puliszka tetejére szedem a gombát, így tálalom.

Címkék: , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: gyors vacsora 2.: tejszínes pirított gomba parmezános puliszkával

Jenis
2012. február 21., kedd

Ezzel úgy jártam, hogy Barni, aki nagyon utálja a puliszkát. Annyira, hogy sosem kóstolja meg. Egyszerűen elette előlem. :) Mert csak 1 főre csináltam a körete, gondolván, hogy más úgysem eszik belőle.
És megkérdezte van-e még. :)

killervidra
2012. február 22., szerda

Jenis, ezt nagy örömmel olvastam! :) Legközelebb akkor dupla adag készül már belőle? ;)

Jenis
2012. február 22., szerda

Igen, azt hiszem Barna végleg megbarátkozott a puliszkával. Jöhetnek a polentás receptek sorban az archívumból. :)

killervidra
2012. február 22., szerda

Jenis, hajrá! :)))

Evelin
2012. november 26., hétfő

Nagyon köszönöm ezt a receptet, valami isteni! Beírom a receptkönyvembe :) Meglepően laktató, alig ebédeltem, mégis alig tudtam megenni… A barátomnak is nagyon ízlett, azt mondta, az egyik legjobb, amit eddig csináltunk :) Köszi köszi!

(ja, és tényleg kész van fél óra alatt, szeleteléssel együtt)

killervidra
2012. november 27., kedd

Evelin, nagyon örülök hogy ízlett! :) Igen, a gomba és a puliszka együtt, tejszínnel, parmezánnal van annyira laktató, mint egy komolyabb húsétel, húsmentes napokra szerintem nagyszerű választás! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)