pirított csiperke paradicsommal és medvehagymával

2013. április 11, csütörtök | hús nélkül | Szerző: Herczeg Gabriella

Ha tavasz, akkor medvehagyma. Mert vannak idehaza elkötelezett rajongói. Ez az egyszerű megoldás pedig a lehető legtöbbet ad vissza a medvehagyma utánozhatatlan ízéből. Eredetileg friss bagett készült volna mellé, de a kelesztési idővel elszámoltam magam, így végül orchiette tésztán végezte feltétként, némi érett juhsajttal meghintve. De ha már alternatív megoldások, akkor szerintem egy-két tojást ráütve csodás reggeli lehet belőle, de akár natúr húsok mellé köretnek is megfelel.

  • pirított csiperke paradicsommal és medvehagymával
  • 50 dkg csiperke
  • 25 dkg datolyaparadicsom
  • 5 dkg medvehagyma
  • 2+2 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 dkg vaj
  • fekete bors

A gombát megtisztítom, a fejeket négyfelé vágom. A medvehagymát megmosom, leszárítom (salátacentrifuga ideális a feladatra), majd vékony csíkokra metélem.

Az olívaolaj felén a gombákat nagy lángon, gyakran rázogatva lepirítom. Amikor kezdenek színt kapni, hozzáadom a vajat és sózom, majd kiszedem a serpenyőből és félreteszem.

A serpenyőt kitörlöm, majd a maradék olívaolajon megsütöm az egészben hagyott, megmosott, leszárított koktélparadicsomokat. Addig sütöm nagy lángon, gyakran rázogatva, amíg a héjuk narancsos színű lesz, kissé kivilágosodik és felhólyagosodik. Mérsékelem a lángot, hozzáadom a balzsamecetet, ezzel kissé beforralom. Sózom, borsozom, végül hozzákeverem a gombát, lehúzom a tűzről és megszórom a medvehagymával, összeforgatom. Tovább sütni már nem szükséges, a maradék hő épp elég hozzá, hogy összeessen a medvehagyma.

Friss kenyérrel, tükörtojással vagy főtt tésztával és reszelt sajttal is nagyon finom.

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)