Kávés mogyorós keksz

2009. július 22, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

pc280020

Kávés keksznek pedig itthon lenni muszáj. Állandóan. Ha elfogy, kitör a lázadás.( Férj teszi, persze) Ennyit kért csak tőlem, még hónapokkal ezelőtt, hogy süthetek akármit, csak ez ne fogyjon el.

Kezdetben vala a biscotti. Szép is, jó is, macerás is. Néha azért van ez is. De ha nincsen sok időm (miért is lenne egy egyre öntudatosabbá és aktívabbá váló kis Ponty Úr mellett?), akkor marad a jól bevált recept, minden keksz(em) alapja: 2 rész rétesliszt, 1 rész finomra darált (pirított)olajos mag, 1 rész vaj, 1 rész cukor, minden 30 dkg lisztre jut még egy kis tojás, csipet sütőpor, és valami ízesítő. Ez lehet 1 evőkanálnyi darált kávé, ánizs, fahéj, gyömbér, akármi, amihez éppen kedvünk van. És ezzel megvolnánk. A világ legegyszerűbb keksz receptje. Ropogós, omlós, eszméletlen finom. Összegyúrni 5 percig sem tart, a gyurmázás is megvan 15 perc alatt egy adag tésztánál, a többit meg a sütő intézi.

És akkor felmerül bennem, hogy ha ez ilyen egyszerű, akkor ki, és miért venne valaki bolti kekszet? Én azt megenni sem bírom. Száraz, műanyag íze van, több benne az adalékanyag, aroma, színezék, mint a liszt, drága, és még sorolhatnám, de ami a leginkább zavar benne, az az, hogy ROSSZ AZ ÍZE! Aki evett már házi kekszet, az tudja. Vannak persze csodák ezer forint felett, de az nem az a kategória, amit naponta megengedhetnénk magunknak. Ezt viszont igen! (és tudom, hogy van már olyan is, ami azzal hirdeti magát, hogy csupa-csupa természetes dologból áll, de valahogy nem olvastam az ódákat róla eddig. Igaz, kipróbálni én meg nem fogom, szóval lehet, hogy tévedek) Szóval ha már édességet kell ennünk (mert lássuk be, muszáj! ), akkor azt tegyük stílusosan, és amennyire csak lehet, egészségesen!

És végül ez az egyetlen biztos módszer, amivel elkerülhetjük a hidrogénezett növényi zsírokat (röviden a margarint) Mert senki ne áltassa magát, az kifejezetten KÁROS az egészségre!

Szóval én mindenkit csak arra tudnék buzdítani, hogy próbálja ki ezt- és aztán felejtse el a boltit.

Arról nem is beszélve, hogy kis családunkat mennyire meg tudja hatni az a gondoskodás, amit a házi majszolni való előteremtése miatt éreznek…

3 tepsi

10 dkg rétesliszt, 10 dkg finomliszt, 10 dkg pirított, finomra őrölt mogyoró, 15 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, csipet(!) sütőpor, 1 kis tojás, 1(-2)ek kávé (instant is lehet, de őrölt kávéval jobb)

A lisztet a sütőporral elkeverem (tényleg nem kell több egy pici csipetnél, így a keksz csak picit lazább lesz, de a ropogóssága, tömörebb keksz-állaga megmarad!), majd a többi hozzávalóval összegyúrom.

Mogyorónyi (1 cm átmérő) gombócokat gyurmázok belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, egymástól nem túl messze (ez nem fog nagyon megnőni). Villával ellapítom a gombócokat, hogy szép csíkos legyen a tetejük.

180°C fok, 12-15 perc, amíg az alsó szélük kezd aranybarnává válni.

És kész. Ha kihűlt irány a kekszes doboz. Mármint annak, ami marad…

A kávéval kapcsolatban még annyit, hogy szerintem finomabb őrölt kávéval (de lehetőleg bécsi pörkölésű legyen), és két evőkanálnyit is simán elbír. De hát én rajongok a kávéért! Szolidan kávés ízhez  inkább az instant változatot válasszuk!

És ami még ide tartozik: a múlt héten elkészült a karamellás változat is, amely nagyon hasonló módon megy, mint a karamellás keksznél, vagyis a cukorból karamellt készítek, amit feloldok a vajjal, de a többi hozzávaló ugyan az, mint fent, az elkészítés technikája pedig a karamellás keksznél leírtak szerint. Hát nagyon finom-lett volna, ha nem támad az a téveszmém, hogy egy púpos kávés adagolókanálnyi kávét teszek bele (~10 gr). Ez szerintem sok volt. A kekszek amúgy úgy néztek ki, mint fent, csak ébenfeketében… Viszont vannak igazi addiktok is a családban ( Férj és Öccs), akik majdnem összevesztek ezen a szerintem félresikerült adagon. Konklúzió: túlságosan kávés sütemény nem létezik!

Ezt a változatot is érdemes kipróbálni, bár ez nehézségi fokát tekintve nem kezdőknek való. A karamell feloldása és a tészta kidolgozása során ugyanis adódhatnak komoly nehézségek, nekem az első két adag furán sikerült, de nem adtam fel, most meg már gyakorlott vagyok. Viszont a végeredmény miatt megéri!

Végül a tények:

elkészítés (formázással együtt): 20 perc

sütés: 3×15 perc

költségek: liszt: 40 Ft, mogyoró: 200 Ft, cukor: 20 Ft, vaj:120 Ft, tojás: 30 Ft, kávé: 10 Ft

összesen:420 Ft

Címkék: , , ,

23 hozzászólás a bejegyzéshez: Kávés mogyorós keksz

Millie
2009. július 22., szerda

Ezt ki fogom próbálni, mert már nagyon unom a nálunk kötelező zabpelyhes kexet! :-D

trinity
2009. július 22., szerda

Áááá, szóval nálatok is a Férj a NAGY KEKSZ-ELTÜNTETŐ:))) Ismerős…
Jó a keksz,el is mentem magamnak, köszi!!

killervidra
2009. július 22., szerda

Köszönöm! :D Hát igen, ezzel a keksszel csak az a baj, hogy több szempontból is addiktív…
A három tepsiből csak kettőnek a tartalma került a dobozba, a többi “elpárolgott” amíg kihűlt. :D

Sajtkukac
2009. július 23., csütörtök

Nálunk is mindig kell valaminek lennie a kekszes dobozban :-) És ez jól hangzik nagyon!!! Meg a karamelles is! Ki fogom próbálni :-)
Niki

killervidra
2009. július 23., csütörtök

A karamelles Férj kedvence… Kicsit macerásabb, oda kell rá figyelni, mert a vajas massza az elején nagyon nehezen oldódik, és könnyen megég a vaj is, meg a karamell is. Ha darabos marad a karamell, akkor olyan marad sütés után is, ezért apránként kell adagolni hozzá a lisztet, és folyamatosan keverni. Az ötletadó kekszet elsőre a hivatásos szakács sógornőm is elrontotta, nekem is másodjára sikerült… De megéri a küzdelem, mert eszméletlen finom! És sokkal durvább függőséget okoz, mint a “sima” kávés… :D

Sajtkukac
2009. július 24., péntek

Megnéztem, meggyőzött :-) Nálam most egy sós-vajkaramellás fagyi készült nemrég – és enyhén függőségbe taszított :-) (recept nemsokára :-)
Niki

killervidra
2009. július 24., péntek

A sós vajkaramella a másik legveszélyesebb dolog, amit valaha kóstoltam… Sajnos én képes vagyok esténként összeütni belőle egy-egy adagot, kis pörkölt földimogyoróval, és azt eltüntetni csendesen…
Ezek után lehet elképzelni, hogy mennyire várom most a fagyi receptedet!!! :))))

Indigó
2009. november 23., hétfő

Szia!

Köszönet a kekszreceptekért, ihletet merítve a receptedet kicsit variálva készítettem egy kókuszos-citromos változatot. Hihetetlenül finom lett, a bolti kekszek a nyomába sem érnek. Örök hála érte!

Indigó

killervidra
2009. november 23., hétfő

Kedves Indigó! Örülök, hogy ízlett! :)

Lilianah
2010. május 30., vasárnap

törökmogyoró vagy földimogyoró kell bele?

killervidra
2010. május 31., hétfő

Törökmogyoró! :)

Lilianah
2010. május 31., hétfő

akkor jól gondoltam! megsütöttem, nagyon finom lett :)

killervidra
2010. május 31., hétfő

Örülök! :)))

Dorka
2010. szeptember 8., szerda

Hmm, megsütöttem már ezt a kekszet jó pár hónapja, isteni finom volt, és most úgy megkívántam újra :-) Mostanában az áfonyás-zabpelyhes kekszedet sütöm kis módosításokkal, és elgondolkozdtam, hogy ezt a kekszet nem lehet vajon valahogy picit “egészségesebbé” tenni úgy, hogy azért az ízvilága megmaradjon? Ha nem, hát nem, persze, de hátha mégis, mert a zabpelyheset imádom, és jólesik a tudat is, hogy azzal relatíve jót teszek az egészségemnek, jó lenne ezzel a keksszel is azt érezni :-)) Köszönöm, ha van ötleted!

killervidra
2010. szeptember 9., csütörtök

Szia Dorka! Örülök hogy ennyire bejött a kávés-mogyorós keksz! :)
Jó alternatíva lehet, ha a zabpelyhes kekszből kihagyod az aszalt vörösáfonyát, helyette dupla mennyiségű olajos magvat használsz, például durvára vágott pirított törökmogyorót, és a tésztába teszel úgy 1 púpos evőkanálnyi őrölt kávét a fahéj és vanília helyett (vagy mellé, ízlés szerint).
Hogy milyen lehet vajas kekszet sütni zabpehellyel és esetleg teljes kiőrlésű liszttel, azt nem tudom, de szerintem hamarosan kipróbálom! :) Ha működik, felteszem a receptet. :)

Dorka
2010. szeptember 9., csütörtök

Szia Gabi! Köszönöm az ötletet, kipróbálom hamarosan. A zabpelyhes kekszedet eddig olajos mag nélkül sütöttem, mert a másfél éves kisfiamnak is nagy kedvence, de akkor majd sütök egy ilyen felnőttes, mogyorós-kávés verziót. Instant kávém van itthon, gondolom azzal is jó lesz… Ha elkészült, jelentkezem a tapasztalatokkal :-) Köszi mégegyszer!!

killervidra
2010. szeptember 9., csütörtök

Jó lesz az instant, én attól függően használok darált kávét vagy instantot kekszekbe, hogy milyen hangulatom van. Az instant jobban beleoldódik a tésztába, meg más jellegű az íze (olyan kapucsínós inkább), mint a darált kávénak, a darált meg erőteljes kávés ízt ad és ropogósak maradnak a nagyobb szemcsék a kekszben. Arra kell csak figyelni szerintem, hogy morzsold finom porrá az instant kávét a tésztába keverés előtt, úgy nem maradnak benne nagyobb szemcsék. :)
Örülök egyébként a zabpelyhes sikerének a fiatalabb korosztályban! :)

Tokcsosz
2011. május 1., vasárnap

Megcsináltam.

Tapasztalatok:

– dupla adagnak álltam neki, fele kávés, fele kakaós, viszont mogyorót május elsején nem kaptam, dió ment bele.

– a dupla adagból lett 4 tepsi, de ehhez tudni kell, hogy terhesség ide vagy oda, imádom a nyers tésztát, és ez nagyon finom volt nyersen is.

– kicsit hűtenem kellett a formázáshoz, a villához hozzáragadt, legközelebb a hengerben hűt – szeletel formázás lesz, gyanítom, az gyorsabb, és derék-kímélőbb.

És a lényeg: kell nekem kekszesdoboz, mert ez bizony heti rendszerességű etap lesz :D

killervidra
2011. május 1., vasárnap

Tokcsosz, köszönöm hogy megosztottad a tapasztalatokat és nagyon örülök hogy ízlett! :)

Tokcsosz
2011. június 11., szombat

Na, sokadik nekifutásra megint ezt a kekszet sütöm, most épp dió alappal, tripla adagot négy részletben ízesítve:
– narancsos-csokis (egy ek kakaópor, 2 narancs reszelt héja és egy leve)
– kávés
– citromos
– fahéjas

Hétfőn piknik lesz.. :D a fogadtatásról majd beszámolok.

killervidra
2011. június 11., szombat

Tokcsosz, remekül hangzik mind a négy változat, szerintem mindenkinek ízleni fog! :) Jó piknikezést! :)

Tokcsosz
2011. június 15., szerda

Köszi, túl vagyunk rajta. :) Teljes siker volt, a kávésat leszámítva, mert kekszmorzsaként egy dobozban várja, hogy túrótorta-alap legyen belőle, valamiért elemeire hullott, mikor ki akartam szedni a sütőből.

A babák is imádták. :)

killervidra
2011. június 16., csütörtök

Tokcsosz, örülök hogy siker volt! :)
A kávésat sajnálom, de a keksztorta is jól hangzik, akár túróval, akár karamellás ricottával a tetején…;)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)