Zabpelyhes mogyorós nagyon ropogós keksz

2011. február 2, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P1010146

Vagyis ilyen lenne a zabfalatok, ha igazán finom lenne. (majdnem. Plusz mogyoró.)

Nagyon, nagyon gyors, nagyon, nagyon ropogós. Meg finom.

A szódabikarbónától. Nem állítom, hogy az első spontán kísérlet tökéletes lett, kicsit ott megszaladt a szódabikarbóna, és én például nem is bírtam belőle enni (tanulság: soha ne álljunk neki kekszet sütni kávé előtt, legalábbis ne próbáljunk meg improvizálni), de Férj elpusztította, és egyben megoldódtak a gyomorsav túltengési problémai is. Ez a recept természetesen már a továbbfejlesztett és azóta többszörösen letesztelt változat, ez tényleg nagyon jó lett, szerintem is, sőt, a dolgok jelenlegi állása szerint a család ezt napi rendszerességgel bírná enni. (és a lelkesedésem jelenlegi állása szerint pedig egy ideig fogja is)

  • 18 nagy kekszhez
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg finomra hengerelt zabpehely
  • 8 dkg rétesliszt
  • 4 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 6 dkg nádcukor
  • 5 dkg egész mogyoró
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor

A liszteket, zabpelyhet, szódabikarbónát és sütőport alaposan elkeverjük, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. (a cukor mennyiségét meg lehet emelni benne 8, vagy akár 10 dkg-ra egyéni ízléstől függően, nálunk ez részben a gyerek számára készült uzsonnára, így csak visszafogottan édes, nekünk így pont jó, de aki kifejezetten édességnek szánja, tegyen hozzá legalább 8 dkg nádcukrot.)

Ezt követően két módon lehet formázni:

1.) zöld diónyi gombócokat formázunk belőle, amit a két tenyerünk között ellapítunk

2.) 5 cm átmérőjű hengerré formáljuk a tésztát, folpackaba tekerjük és 1 órára a hűtőbe tesszük, majd miután vághatóra dermedt, éles késsel egy centi vastag korongokat vágunk belőle, amit kézzel még kicsit megigazítunk, megformázunk, ellapítunk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól jó messze, nagyon meg fognak nőni.

Előmelegített sütőben (villanysütő) 180°C, alsó-felső sütés, 10 perc, amíg aranybarnára sülnek.

Melegen még puha, így a sütőlapon érdemes kihűteni.

Megjegyzés:

A kekszet lehet ízesíteni 1 ek vaníliás cukorral, 1 tk őrölt fahéjjal, vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is, ízlés szerint, felnőttek 1 mérőkanálnyi (7 gr) durvára darált kávét is tehetnek bele, de nálunk leggyakrabban a fent szereplő natúr változat készül.

Címkék: , , ,

28 hozzászólás a bejegyzéshez: Zabpelyhes mogyorós nagyon ropogós keksz

Nagymama
2011. február 2., szerda

A zabpelyhes kekszek a kedvenceim, csak azt nem értem, hogy: 1. zöld diónyi gombóc, azt ellapítani, 2. 5cm átmérőjű henger. Az ellapított gombócból?

Jenis
2011. február 2., szerda

Szerintem az egyes az A) verzió a kettes meg egy másik lehetőség a formázásra. :)

killervidra
2011. február 2., szerda

Kedves Nagymama, elnézést amiért nem fogalmaztam egyértelműen! Szóval két módon lehet elkészíteni, az elsőnél a puha tésztából gombócokat formázunk és azokat ellapítjuk. Így nem kell a hűtőben vághatóra dermeszteni a tésztát, de kevésbé szép, szabályos vastagságú és alakú lesz a végeredmény. A másik a hengerré formázós, majd a hűtőben folpackaban dermesztős módszer, amiből késsel lehet egyenletes szeleteket vágni (persze ezeket is meg lehet utólag igazítani kézzel, de anélkül is egész szép lesz a végeredmény)

killervidra
2011. február 2., szerda

Jenis, igen, igaz, én meg közben válaszoltam rá pont. :)

Eszter
2011. február 2., szerda

Nagyon jól hangzik!!! Imádom ezeket a fotókat!

Maria
2011. február 2., szerda

Kedves Flat-cat.
Az előbb elolvastam a receptet, és úgy megtetszett, már meg is sütöttem. Azt nem tudom, hogy az itthon lévő zabpehely finomra hengerelt volt-e, mogyoró helyett durvára őrölt diót raktam bele, és nádcukor helyett sima kristálycukrot, mégis isteni ropogós, omlós kekszeket kaptam, nekem a fenti mennyiségű tésztából 30 db kisebb kekszem lett. Köszönöm a receptet, isteni!!! Üdvözlettel: Maria

Latsia
2011. február 2., szerda

Nagyon szeretjük mi is a zabpelyhes kekszeket, és a Tiéd gyönyörű szép!
Nézz be hozzám kérlek, van nálam Neked valami;-)

killervidra
2011. február 2., szerda

Eszter, örülök hogy tetszik a recept, na meg a képek! :)

Maria, nagyon örülök, hogy ekkora sikere lett!!! :)
Én a gyerek miatt használok nádcukrot (meg ez ad egy kis karamellás ízt is neki, ezért is nem kerül bele gyakran más fűszer ezen kívül), meg finomra hengerelt zabpelyhet, neki úgy könnyebben emészthető meg egészségesebb is egy kicsit, de hagyományos alkatrészekkel is működik, persze, jó hogy írtad. Nagyon örülök hogy ízlett! :)

Latsia, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)
Megyek! :)

Nagymama
2011. február 2., szerda

Kösznöm a választ, nagyon szeretem a receptjeit, és most sietek haza, megsütni.

killervidra
2011. február 3., csütörtök

Kedves Nagymama, ezt örömmel hallom! :)
Remélem ízleni fog ez a keksz is! :)

Ms. Poppy
2011. február 3., csütörtök

Nagyon jó kis recept, ki is próbáltam. Kicsit változtattam (megnézheted nálam), de ettől még az érdem a tiéd!:)
Köszönöm!

killervidra
2011. február 4., péntek

Ms.Poppy, örülök hogy ennyire megtetszett a recept! :)

György
2011. február 4., péntek

Már rohanok is le a boltba!

killervidra
2011. február 4., péntek

:)
Jó sütögetést! :)

rozmaring&ibolya
2011. február 4., péntek

Nem ez az egyetlen recepted ami felhívta a figyelmet rád és a blogra.Van kedved játszani ? Kérlek nézz be hozzám http://rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/02/dij.html

killervidra
2011. február 5., szombat

Kedves rozmaring&ibolya! Köszönöm! :)

Fruzsina
2011. június 22., szerda

Kedves Flat-cat!

Köszönöm ezt a szuper receptet! Ez kb. az 5. zabpelyhes keksz recept, amit kipróbáltam, de ez a legjobb. Ez tényleg ropog. A kisfiam miatt a mogyorót aszalt sárgabarackra cseréltem, de nagyon finom lett. Nekünk is elég bele a 6 dkg nádcukor. Köszi még egyszer!

killervidra
2011. június 22., szerda

Fruzsina, nagyon örülök hogy ízlett! Remekül hangzik az aszalt sárgabarackos változat is! :)

Petra
2011. november 17., csütörtök

Kipróbáltam egy barátnőmmel a receptet és tényleg finom. Mi raktunk bele mandulát is. Meleg tej mellé kívánni sem lehet jobbat. Szóval, ha elismerő bókokat akarok hallani, akkor sütök, viszont ha pörgősek a napjaim, inkább veszek a boltból; most épp bahlsen-t, hogy hátha nyerek.

killervidra
2011. november 17., csütörtök

:))) Petra, örülök hogy ízlett! :)
Mi olyan messze lakunk a legközelebbi bolttól (ha a nonstop ABC+kocsma+virágboltot nem nevezem annak, ahol még vajat sem tartanak :) ), hogy gyorsabb ezt megsütnöm, ha itthon vagyok, mint megvenni. :)

landesz
2011. november 18., péntek

Nekem ropogósabb lett a kelleténél. Kicsit elment a kedvem a kekszsütéstől. Addig marad vigaszdíjként a bahlsen. A legnagyobb vígasz persze a hamburgi utazás lenne, ha megnyerném.

killervidra
2011. november 18., péntek

Landesz, sok múlik a sütésen, hőfokon, időtartamon, sajnos nem minden sütő egyforma, hiába adok meg pontosan minden adatot, az az én sütőmre vonatkozik. Kell hozzá egy kis gyakorlat, hogy kitapasztald a saját sütődet. :) De kitartás, eddig még mindenkinek sikerült. :)

Ágika
2012. április 19., csütörtök

Megcsináltam a diabetikus változatot, fantasztikusan finom lett! Köszi

killervidra
2012. április 20., péntek

Ági, nagyon örülök, hogy ízlett! :)

Sopen
2014. március 6., csütörtök

Nagyon jó a recept, gyors, finom, tényleg nagyon ropogós. A fiam is kettesével gyűrte befelé vacsora után és reggeli előtt. Pár napon belül újrasütöm. Köszi!!!!

Herczeg Gabriella
2014. március 7., péntek

Sopen, nagyon örülök hogy bevált a recept! :)

Herczeg Mónika
2014. március 31., hétfő

Szia,
Párom szereti a zabkekszeket, illetve a cookies-t is. Olyan receptet keresek, ami sütés után nem puhul be, hanem kemény marad.Sőt egyre keményebb lesz. :-) Valamiért a párom jobban szereti ha igazi keksz állagú, és ropogós.
Ez a recept ilyen? Szívesen kipróbálnám! :
Köszi!
M.

Herczeg Gabriella
2014. április 4., péntek

Szia Mónika!
Ez légmentesen tárolva (erre jó egy jól záródó fém doboz vagy csatos befőttes üveg is) sokáig ropogós marad. Azt, hogy egyre ropogósabb lesz-e, azt sajnos nem tudom, túl sok ideig még nem kellett tárolnunk. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)