Vagyis ilyen lenne a zabfalatok, ha igazán finom lenne. (majdnem. Plusz mogyoró.)
Nagyon, nagyon gyors, nagyon, nagyon ropogós. Meg finom.
A szódabikarbónától. Nem állítom, hogy az első spontán kísérlet tökéletes lett, kicsit ott megszaladt a szódabikarbóna, és én például nem is bírtam belőle enni (tanulság: soha ne álljunk neki kekszet sütni kávé előtt, legalábbis ne próbáljunk meg improvizálni), de Férj elpusztította, és egyben megoldódtak a gyomorsav túltengési problémai is. Ez a recept természetesen már a továbbfejlesztett és azóta többszörösen letesztelt változat, ez tényleg nagyon jó lett, szerintem is, sőt, a dolgok jelenlegi állása szerint a család ezt napi rendszerességgel bírná enni. (és a lelkesedésem jelenlegi állása szerint pedig egy ideig fogja is)
A liszteket, zabpelyhet, szódabikarbónát és sütőport alaposan elkeverjük, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. (a cukor mennyiségét meg lehet emelni benne 8, vagy akár 10 dkg-ra egyéni ízléstől függően, nálunk ez részben a gyerek számára készült uzsonnára, így csak visszafogottan édes, nekünk így pont jó, de aki kifejezetten édességnek szánja, tegyen hozzá legalább 8 dkg nádcukrot.)
Ezt követően két módon lehet formázni:
1.) zöld diónyi gombócokat formázunk belőle, amit a két tenyerünk között ellapítunk
2.) 5 cm átmérőjű hengerré formáljuk a tésztát, folpackaba tekerjük és 1 órára a hűtőbe tesszük, majd miután vághatóra dermedt, éles késsel egy centi vastag korongokat vágunk belőle, amit kézzel még kicsit megigazítunk, megformázunk, ellapítunk. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól jó messze, nagyon meg fognak nőni.
Előmelegített sütőben (villanysütő) 180°C, alsó-felső sütés, 10 perc, amíg aranybarnára sülnek.
Melegen még puha, így a sütőlapon érdemes kihűteni.
Megjegyzés:
A kekszet lehet ízesíteni 1 ek vaníliás cukorral, 1 tk őrölt fahéjjal, vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is, ízlés szerint, felnőttek 1 mérőkanálnyi (7 gr) durvára darált kávét is tehetnek bele, de nálunk leggyakrabban a fent szereplő natúr változat készül.
A zabpelyhes kekszek a kedvenceim, csak azt nem értem, hogy: 1. zöld diónyi gombóc, azt ellapítani, 2. 5cm átmérőjű henger. Az ellapított gombócból?
Szerintem az egyes az A) verzió a kettes meg egy másik lehetőség a formázásra. :)
Kedves Nagymama, elnézést amiért nem fogalmaztam egyértelműen! Szóval két módon lehet elkészíteni, az elsőnél a puha tésztából gombócokat formázunk és azokat ellapítjuk. Így nem kell a hűtőben vághatóra dermeszteni a tésztát, de kevésbé szép, szabályos vastagságú és alakú lesz a végeredmény. A másik a hengerré formázós, majd a hűtőben folpackaban dermesztős módszer, amiből késsel lehet egyenletes szeleteket vágni (persze ezeket is meg lehet utólag igazítani kézzel, de anélkül is egész szép lesz a végeredmény)
Jenis, igen, igaz, én meg közben válaszoltam rá pont. :)
Nagyon jól hangzik!!! Imádom ezeket a fotókat!
Kedves Flat-cat.
Az előbb elolvastam a receptet, és úgy megtetszett, már meg is sütöttem. Azt nem tudom, hogy az itthon lévő zabpehely finomra hengerelt volt-e, mogyoró helyett durvára őrölt diót raktam bele, és nádcukor helyett sima kristálycukrot, mégis isteni ropogós, omlós kekszeket kaptam, nekem a fenti mennyiségű tésztából 30 db kisebb kekszem lett. Köszönöm a receptet, isteni!!! Üdvözlettel: Maria
Nagyon szeretjük mi is a zabpelyhes kekszeket, és a Tiéd gyönyörű szép!
Nézz be hozzám kérlek, van nálam Neked valami;-)
Eszter, örülök hogy tetszik a recept, na meg a képek! :)
Maria, nagyon örülök, hogy ekkora sikere lett!!! :)
Én a gyerek miatt használok nádcukrot (meg ez ad egy kis karamellás ízt is neki, ezért is nem kerül bele gyakran más fűszer ezen kívül), meg finomra hengerelt zabpelyhet, neki úgy könnyebben emészthető meg egészségesebb is egy kicsit, de hagyományos alkatrészekkel is működik, persze, jó hogy írtad. Nagyon örülök hogy ízlett! :)
Latsia, köszönöm, örülök hogy tetszik! :)
Megyek! :)
Kösznöm a választ, nagyon szeretem a receptjeit, és most sietek haza, megsütni.
Kedves Nagymama, ezt örömmel hallom! :)
Remélem ízleni fog ez a keksz is! :)
Nagyon jó kis recept, ki is próbáltam. Kicsit változtattam (megnézheted nálam), de ettől még az érdem a tiéd!:)
Köszönöm!
Ms.Poppy, örülök hogy ennyire megtetszett a recept! :)
Már rohanok is le a boltba!
:)
Jó sütögetést! :)
Nem ez az egyetlen recepted ami felhívta a figyelmet rád és a blogra.Van kedved játszani ? Kérlek nézz be hozzám http://rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/02/dij.html
Kedves rozmaring&ibolya! Köszönöm! :)
Kedves Flat-cat!
Köszönöm ezt a szuper receptet! Ez kb. az 5. zabpelyhes keksz recept, amit kipróbáltam, de ez a legjobb. Ez tényleg ropog. A kisfiam miatt a mogyorót aszalt sárgabarackra cseréltem, de nagyon finom lett. Nekünk is elég bele a 6 dkg nádcukor. Köszi még egyszer!
Fruzsina, nagyon örülök hogy ízlett! Remekül hangzik az aszalt sárgabarackos változat is! :)
Kipróbáltam egy barátnőmmel a receptet és tényleg finom. Mi raktunk bele mandulát is. Meleg tej mellé kívánni sem lehet jobbat. Szóval, ha elismerő bókokat akarok hallani, akkor sütök, viszont ha pörgősek a napjaim, inkább veszek a boltból; most épp bahlsen-t, hogy hátha nyerek.
:))) Petra, örülök hogy ízlett! :)
Mi olyan messze lakunk a legközelebbi bolttól (ha a nonstop ABC+kocsma+virágboltot nem nevezem annak, ahol még vajat sem tartanak :) ), hogy gyorsabb ezt megsütnöm, ha itthon vagyok, mint megvenni. :)
Nekem ropogósabb lett a kelleténél. Kicsit elment a kedvem a kekszsütéstől. Addig marad vigaszdíjként a bahlsen. A legnagyobb vígasz persze a hamburgi utazás lenne, ha megnyerném.
Landesz, sok múlik a sütésen, hőfokon, időtartamon, sajnos nem minden sütő egyforma, hiába adok meg pontosan minden adatot, az az én sütőmre vonatkozik. Kell hozzá egy kis gyakorlat, hogy kitapasztald a saját sütődet. :) De kitartás, eddig még mindenkinek sikerült. :)
Megcsináltam a diabetikus változatot, fantasztikusan finom lett! Köszi
Ági, nagyon örülök, hogy ízlett! :)
Nagyon jó a recept, gyors, finom, tényleg nagyon ropogós. A fiam is kettesével gyűrte befelé vacsora után és reggeli előtt. Pár napon belül újrasütöm. Köszi!!!!
Sopen, nagyon örülök hogy bevált a recept! :)
Szia,
Párom szereti a zabkekszeket, illetve a cookies-t is. Olyan receptet keresek, ami sütés után nem puhul be, hanem kemény marad.Sőt egyre keményebb lesz. :-) Valamiért a párom jobban szereti ha igazi keksz állagú, és ropogós.
Ez a recept ilyen? Szívesen kipróbálnám! :
Köszi!
M.
Szia Mónika!
Ez légmentesen tárolva (erre jó egy jól záródó fém doboz vagy csatos befőttes üveg is) sokáig ropogós marad. Azt, hogy egyre ropogósabb lesz-e, azt sajnos nem tudom, túl sok ideig még nem kellett tárolnunk. :)
2011. február 2., szerda