Szintén egy nagy kedvenc. Nekem ez elég retro étel, olyan szempontból, hogy a kilencvenes évek elején feltörekvő éttermek konyháját idézi. De hát én amúgy is a Konyhaművészeten/Konyhaművészettel nőttem fel, szóval nagyon bejön ez a stílus, még akkor is, ha tudom hogy ez ma már annnnyira nem divatos, hogy csak na.
A szűzpecsenyéről levagdosom a zsíros részeket, lehártyázom. Az átpréselt fokhagymát elkeverem a mustárral, olívaolajjal, sóval, borssal. Sóval óvatosan, a bacon elég sós! Ezt a masszát egyenletesen rákenem a húsra. Egy méretes darab folpack fóliára ráfektetem a bacon szeleteket egymás mellé, úgy, hogy a következő szelet mindig kicsit átfedésben legyen az előző szélével, azaz tetőcserépszerűen. A húst ráhelyezem a baconsor egyik végére, a szalonnákra merőlegesen, és a fólia segítségével begöngyölöm, mintha rétest tekernék fel. Egy sütőtálba teszem, meglocsolom kevés olívaolajjal, aláöntöm a bort, és lefedem a tálat alufóliával. 20 percig 180°C fokon sütöm, utána leveszem a fóliát, és 20 percig 220°C fokon készre sütöm, majd 250°C fokon még 10 percig pirítom. Ha készen van a hús, vágódeszkára teszem, és 10 percig pihentetem szeletelés előtt. A sütőtálban maradt szaftot serpenyőbe öntöm (vagy ha alkalmas rá a tál, ebben is készülhet a mártás), miután a tetején összegyűlt zsírt kanállal lehalásztam róla. Nagy lángon beforralom, mehet hozzá a húsból időközben még kicsorgó lé is, és ha már elég sűrű, beledobom a vajat, a leszűrt, lecsepegtetett gyöngyhagymát, 1-2 percig forralom, majd végül hozzáadom a tejszínt. Egyet forr, és kész. (nem szabad túl sokáig főzni vagy újramelegíteni, mert darabossá válik, kicsapódik benne a tejszín, szóval az utolsó pillanatban érdemes elkészíteni)
A polentához 5 dl vizet forralok csipet sóval, belekeverem a darát és néha megkavargatva fedő alatt 10 percig főzöm (de ez erősen függ a dara szemcseméretétől, lényegesen tovább is eltarthat!) Ezután belekeverem a vajat, és még hagyom fedő alatt 10 percet pihenni. Végül sütőpapírral bélelt tálba öntöm ( 20×20 cm), úgy, hogy kb 1 cm vastag legyen a kiterített massza. Így később könnyen kiemelhető. Ha kihűlt és megszilárdult, felkockázom (3×5 cm), és grillserpenyőben mindkét oldalát addig sütöm, amíg szép aranybarna csíkos nem lesz.
Még nem érkezett be hozzászólás.