rakott karalábé

2012. február 10, péntek | babának, egytálétel, kölyök kaja | Szerző: Herczeg Gabriella

Amíg atomjaira szedik a régi konyhám, és egy sokkal praktikusabb és szebb bútort építenek be a helyére (örök hála anyósomnak, aki egy arany asszony, és ezt nem győzöm elégszer, minden fórumon hangozatni!), addig én a kényszerű főzés szünetben egy tál müzlin nyammogva a számítógép előtt posztokat írok. Azokról a nagyon finom és könnyen elékszíthető ételekről, amik nemrég készültek, de már elfogytak és nagyon-nagyon hiányoznak. Hogy is lehet élni főtt étel nélkül? Nehezen…

Elsőnek egy rakott karalábé, nem feltétlenül a klasszikus rizses változtban. Azt ugyanis a férjem azt gyűlöli. Bár mi a kisdeddel nagy rajongói vagyunk ennek a zöldségnek (sőt, igazság szerint nekem elég nehéz főzni belőle bármit is, mert többnyire nyersen megeszem…), kellett találnom egy formát, ami a ház urát is az elfogysztására ösztökéli, úgy tűnik sikerült. A ragu egy fehérboros, kakukkfüves fokhagymás alapon nyugszik, ehhez jön a kukoricadara, a tetejére pedig a sima tejföl egy kevés parmezánnal gazdagítva kerül.Könnyű, gyors, egyszerű, nagyon finom!

  • kukoricadarás rakott karalábé parmezános tejföllel
  • 3 főre, nagyjából 22×24 cm sütőtálba
  • 35 dkg darált csirke (vagy pulyka) felsőcomb
  • 1 vöröshagyma (10 dkg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • fekete bors
  • 2 dl finom szemű kukoricadara
  • 4 dl víz
  • 3 karalábé (70 dkg)
  • 30 dkg tejföl
  • 1 marék parmezán (2 dkg)
A hagymát, fokhagymát finomra aprítom, majd a hagymát az olívaolaj és vaj keverékén üvegesre sütöm. Hozzáadom a húst és nagyobb lángon, gyakori kevergetés mellett addig sütöm, amíg az egy kis színt kap. Hozzáadom a fokhagymát, csokorba kötött kakukkfüvet, átpirítom, felöntöm a borral, visszaforralom. Sózom, borsozom, majd hozzáadom a kukoricadarát és a vizet, és kavargatva addig főzöm, amíg a folyadékot a dara magába szívja. Ez csak pár perc, a finom szemű dara hamar megfő.
A karalábét meghámozom, majd vékony szeletekre vágom (kb fél centi, gyaluval könnyebb). Egy sütőtálat kiolajozok, majd lefektetek bele egy réteg karalábét, átfedésben legyenek a szeletek, lehetőleg lyukak ne maradjanak. Erre jön egy réteg töltelék, egy réteg karalábé, a maradék töltelék, és a tetejére ismét karalábé kerül.
A tejfölt picit sózom, elkeverem a reszelt parmezánnal, a karalábé teetjén elegyengetem.
Előmelegített sütőben 180 C fok (villanysütő, alsó-felső sütés) 45 perc, vagy amíg a teteje aranyszínű pöttyös lesz.
Megjegyzés: a vega változata is elkészíthető, szerintem az sem kevésbé finom, sőt, akkor a hús helyett 50 dkg barna csiperke kerülhet bele, vékonyra szeletelve, az elkészítés pedig a fenti receptenek megfeleően.

 

 

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: rakott karalábé

Dorka
2012. február 20., hétfő

Finom lett, picit talán szárazabb a mi izlesunk szerint, de kis plusz tejföllel nagyon ízletes :-) viszont sokat csináltam-lefagyaszthato vajon? Köszönöm!

killervidra
2012. február 20., hétfő

Dorka, örülök hogy ízlett! :) Hát igen, tejfölt utólag lehet még hozzátenni, de kivenni már bajosabb belőle. :)
Szerintem lefagysztható, bár sütés előtt fagyasztani praktikusabb lehet. Felengedésnél talán csak egy kis levet enged majd. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)