Az alap egy egyszerű kevert tészta olívaolajjal, rozmaringgal. A “feltét” pedig füge és édeskés kecskesajt. Kecskesajt hiányában egyébként használhatunk hozzá ricottát vagy édeskés ordát is, a lényeg, hogy egy friss, lágy ízű, édeskés sajt kerüljön a süteménybe.
A receptben megadott cukor mennyisége ismét egy visszafogottan édes süteményt eredményez majd, én reggelire készítettem, így ez nekünk pont elég volt hozzá. Ha viszont kifejezetten a desszert kategóriában kívánjuk indítani, akkor a cukor mennyiségét érdemes legalább megduplázni, egyéni ízléstől függően.
A tojások sárgáját a liszttel, kukoricadarával, olívaolajjal, cukorral, sütőporral, szódabikarbónával alaposan kikeverjük. A rozmaring levélkéit lecsipkedjük és nagyon finomra aprítjuk, majd a lisztes keverékhez forgatjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a lisztes keverékhez forgatjuk, óvatosan, hogy a hab minél kevésbé törjön meg.
Sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk a tésztát, majd rámorzsoljuk a tetejéra a sajtot. A tészta tetejébe nyomkodjuk a hosszában kettévágott fügéket, gömbölyű oldalukkal lefelé, majd kevés nádcukorral megszórjuk még a fügék vágási felületét.
Előmelegített sütőben 180 C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 45 percig sütjük.
Rácsra emeleve hűtjük ki.
Nagyon tetszik! Köszönöm, vittem! Igaz, a szülinapi sütilista már összeállt tegnap, de majd valamit kitalálok, mert ezt mindenképp ki kell próbálni!
Gabah, örülök hogy tetszik! :) Igazából ez egy ideális sütemény reggelire, szóval az édesszájú aprónépnek szülinap nélkül is mehet. :)
Hmmm, ez nagyon jól néz ki és fincsi is lehet!
Zita, örülök hogy tetszik! :)
2011. október 11., kedd