paradicsomos húsos töltött cukkini

2013. június 6, csütörtök | egytálétel, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

Azaz a szabolcsi töltött káposzta, cukkinire átültetve, csak éppen a paradicsom a töltelékbe került, az egész pedig ezekbe a csinos kis gömb alakú cukkinikbe. Természetesen a gömb alakú példányok hiányában hagyományos formájú cukkinivel, vagy éppen zsenge, kis méretű főzőtökkel, esetleg patiszonnal is elkészíthető, illetve amennyiben az aktuálisan a gömb alakú zöldségek látványától is dührohamot kapó kisdeddel rendelkezünk, a tölteléket sütőtálban, tetemes mennyiségű sajttal megszórva is megsüthetjük, esetleg oszthatjuk a tölteléket kétfelé, hogy abszolváljuk a baba és a felnőtt menüt is egyszerre, szóval a variációk száma tulajdonképpen végtelen. A töltelékhez használt kukorica kásadara nem biztos, hogy mindenhol beszerezhető, ebben az esetben használjuk az apróbb szemcseméretű, de bárhol kapható kukoricadarát helyette.

  • paradicsomos húsos töltött cukkini
  • 10 gömbcukkini (10×15-17 dkg)
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma (15 dkg)
  • 4 dl passzírozott paradicsom ( passata) + 4 dl víz (vagy 8 dl házi paradicsomlé)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ág majoranna (vagy 2 tk szárított majoranna)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • fekete bors
  • 15 dkg kukorica kásadara (durvára darált kukoricadara, normál szemcseméretű kukoricadarával helyettesíthető)
  • a tálaláshoz tejföl

A hagymát, fokhagymát finomra aprítom, majd  a hagymát üvegesre sütöm az olívaolajon. Hozzáadom a vajat, fokhagymát, átpirítom, hozzáadom a húst és együtt sütöm, amíg a hús kivilágosodik. Hozzáadom a finomra aprított fűszereket, a kukorica kását, sózom, borsozom, felöntöm a paradicsomlével és fedő alatt addig főzöm, amíg a dara megpuhul. Ha maradna alatta lé, azt a főzés végén beforralom.

A cukkinik kalapját levágom, a magos belsejüket karalábévájóval (vagy teáskanállal) kivájom, majd megtöltöm a paradicsomos töltelékkel. Vékonyan lekenem a cukkiniket olívaolajjal, majd kiolajozott sütőtálba teszem.

200 C fokon 30 percig sütöm, majd tejföllel tálalom.

(a gyerek adagját kiolajozott sütőtálba tettem és bőven megszórtam reszelt cheddar sajttal. A cukkinikkel együtt sült, 200 C fokon, 30 percig)

 

 

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: paradicsomos húsos töltött cukkini

Erika
2013. június 6., csütörtök

De jó, én pont két napja gondolkodom, mit tegyek bele, olyan helyeske!:)

Herczeg Gabriella
2013. június 6., csütörtök

Erika, örülök hogy tetszik, nagyon finom, érdemes kipróbálni! :)

Jenis
2013. június 7., péntek

Gömbcukkini az új őrület. Nem is csodálom. Annyira jópofa. Én is szemezek vele. Kéne venni néhányat!
Tetszik ez a recept!
Lehet, hogy én is külön csinálok majd tölteléket a gyerkőcöknek.

Herczeg Gabriella
2013. június 8., szombat

Jenis, örülökhogy tetszik! :)

Loriel
2013. június 14., péntek

Szia!
Gömbcukkini hol s kb mennyiért beszerezhető?:)

Herczeg Gabriella
2013. június 14., péntek

Szia Loriel! Én a Lidl-ben vettem, 1 kg/ 499 Ft áron talán (ebben nem vagyok biztos, de hasonló nagyságrend volt)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)