sárgarépaleves kelkáposztával

2015. május 25, hétfő | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

 

Hiába itt a tavasz, én most is csak a “téli” zöldségekhez húzok, annyi kitétellel, hogy ezek most “újak”. Szóval zsenge, idei répa és kelkáposzta, meg társai. A krémlevesek meg amúgy is a gyengéim. Ez a változat most nagyon családbarát, azaz a szokásos petrezselyemzöld+fokhagyma kombinációval készült (de még így sem ment át a rostán a zöldséget újabban nagy ívben kerülő gyerekeimnél), ami nagyon finom, de lehet, hogy kissé unalmasan hangzik. Ezért írom az alternatív változatát is, amit csak a felnőtteknek készítek igehaza, és ami már annyira tartalmas, hogy akár munkahelyi ebédnek is beillik. Ez currys alappal készül, és a kelkáposzta mellé megy vörös lencse is, ha pedig akad otthon, kókusztejjel is meg lehet fejelni. Csak az íze végett. :)

  • sárgarépaleves kelkáposztával
  • 1 kg répa
  • 1,5 l húsleves (átszűrve, lezsírozva) vagy vegán változathoz zöldség alaplé
  • 25 dkg hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 30 dkg kelkáposzta (1/2 fej)
  • 2 marék napraforgómag (hántolt)

A répát meghámozom, nagyjából feldarabolom, a hagymát szintén. Felöntöm az alaplével, hozzáadom a petrezselyemzöldet, fokhagymát, és addig főzöm, amíg a répa megpuhul. Botmixerrel pürésítem.

A kelkáposztát hajszálvékony metéltre vágom. A pürésített leveshez adom, majd további két percig főzöm. Ha szükséges, sózom.

A napraforgómagot száraz serpenyőben illatosra pirítom, majd tálalásnál a leves tetejére szórom.

(Ha nem próbálunk meg elkeseredetten a gyerekek kedvében járni, akkor a petrezselyemzöldet ne főzzük a levesbe, hanem finomra aprítva, frissen keverjük a levesbe, miután lehúztuk a tűzről)

felnőtt változat:

mint fent, de kell hozzá még egy evőkanálnyi madras curry (tandoori masala lenne az ideális, ha van otthon), 2 ek olívaolaj (vagy kókuszzsír), 5 dkg vörös lencse, 2-3 órára beáztatva, 2 dl kókusztej, vagy ízlés szerint, és napraforgómag helyett pirított kókuszchips a tetejére. Ha pedig sikerül beszerzeni, korianderzöld a petrezselyem helyett.

Az egész nagyon hasonlóan készül, de a kezdésnél a hagymát felkarikázom, és megfonnyasztom az olajon/kókuszzsíron, hozzákeverem a curryt, majd ehhez adom hozzá a répát és az alaplevet.

A botmixerig hasonlóan haladok, mint fent, ezután megy vissza a tűzre, és hozzáadom a lencsét (azért kell csak beáztatni, hogy hamarabb főjön meg, mivel a leves elég sűrű, és tartós rotyogtatásnál félő, hogy odakap az alja) 6-7 perc után (amikor a lencse már majdnem megpuhult) adom hozzá a kelkáposztát és a kókusztejet, majd újraforrástól számított 2-3 percig főzöm.

Tálalásnál aprított korianderzöld és pirított kókuszchips megy a tetejére.

 

Címkék: , , , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)