fehér zöldségkrémleves kelkáposztával

2014. október 2, csütörtök | leves | Szerző: Herczeg Gabriella

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Én nagyon szeretem az ilyen zöldségből készült krémleveseket, hihetetlen mennyiségű zöldséget lehet általuk a család tagjaiba juttatni percek alatt. Levesbetétként még a kelkáposzta sem feltűnő, a burgonyának hála pedig akkor is krémes, ha épp nincs itthon tejszín. (írtam már korábban, hogy a legközelebbi tisztességes bolt 6 kilométerre van tőlünk?) Nagyon hamar összeállítható, és ha épp nincs itthon húsleves, vízzel vagy zöldséglevessel felöntve is finom lesz a végeredmény, ebben az esetben pedig még vegán is lesz a levesünk. Aki pedig mégis gazdagabbá szeretné tenni, szórja meg a tetejét pirított napraforgómaggal tálalásnál, igazán jól passzol hozzá az is.

  • fehér zöldségkrémleves kelkáposztával
  • 60 dkg petrezselyemgyökér
  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 3 cm gyömbérgyökér
  • 2 ek olívaolaj
  • 25 dkg kelkáposzta (1/2 kisebb fej)
  • 1,5 liter húsleves vagy zöldségleves (vagy víz)

A hagymát felapírtom, üvegesre sütöm az olajon. Hozzáadom a feldarabolt fokhagymát, átpirítom, majd hozzáadom a megtisztított, nagyjából feldarabolt petrezselyemgyökeret és burgonyát is. Felöntöm a húslevessel (vagy zöldséglevessel, vízzel esetleg), beledobom a babérlevelet, és addig főzöm fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A babérlevelet kidobom, botmixerrel pürésítem a levest, sózom, ha szükséges. A kelkáposztát nagyon finom metéltre vágom, majd felforralom a levest és belekeverem a kelkáposztát. Még két percig főzöm, majd belenyomkodom a finomra reszelt gyömbér levét, elkeverem és tálalom.

Lehet hozzá adni pirított napraforgómagot, joghurtot is, de önmagában is nagyon finom.

Címkék: , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)