túrófánk

2013. január 27, vasárnap | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

Ismét egy recept a kedvenc süteményes könyvemből, ami mi lehetne más, mint a piros vászonkötésű, ezer éves Váncza A mi süteményes könyvünk. Mert hogy farsang. Meg azért is, mert a várandósság utolsó heteiben ismét ellenállhatatlan vágyat kezdtem érezni a fánkok iránt, és ez az érzés a gyermek születése után sem múlt el. Bár a túrófánk nem a kedvenc kategóriám, ha fánkról van szó, és nem is egy igazán könnyed darab (már ha egyáltalán létezik a fánkok között ez a kategória), de ez a recept remekül működik. Egy kiadósabb leves után pedig igazán klasszikus vasárnapi ebéd is válhat belőle.

  • túrófánk
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg (félzsíros) túró
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor (15 gr)

A túrót villával áttöröm, majd hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet, a puha vajat, tojássárgáját, cukrot, sót. A fenti az eredeti recept, de ízlés szerint kerülhet bele kevés őrölt vanília és reszelt citromhéj, vagy finomra őrölt ánizs is, én általában mindhármat teszek bele.

A masszából nagyjából 2 centis golyókat formázok, majd forró, de nem túl forró (180 C fokos) olajban aranyszínűre sütöm a fánkokat, sütés közben egyszer megfordítva a golyókat.

Ami kisült, szűrőlapáttal kiemelem, lecsöpögtetem, majd konyhai papírtörlőn felitatom a maradék zsiradékot.

Tálalásnál lehet mellé adni lekvárt is, ízlés szerint, de önmagában is nagyon finom.

 

Címkék: ,

2 hozzászólás a bejegyzéshez: túrófánk

kereszt
2013. január 28., hétfő

Én a liszt helyett búzadarával készítem és a tojás fehérjét felverem kemény habbá, könnyebb és lágyabb.
Nálunk egérkének hívják!!

Herczeg Gabriella
2013. január 28., hétfő

Kedves Kereszt! Remekül hangzik, ki fogom próbálni! Az egérkét én kelt változatban ismerem, de a túrós is igazán csábító! :) Ez a fenti az eredeti Váncza recept, én ebben csak a fűszereken változtattam, mert a túrófánkok közül amit eddig próbáltam, nekünk ez jött be eddig leginkább. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)