Ismét egy recept a kedvenc süteményes könyvemből, ami mi lehetne más, mint a piros vászonkötésű, ezer éves Váncza A mi süteményes könyvünk. Mert hogy farsang. Meg azért is, mert a várandósság utolsó heteiben ismét ellenállhatatlan vágyat kezdtem érezni a fánkok iránt, és ez az érzés a gyermek születése után sem múlt el. Bár a túrófánk nem a kedvenc kategóriám, ha fánkról van szó, és nem is egy igazán könnyed darab (már ha egyáltalán létezik a fánkok között ez a kategória), de ez a recept remekül működik. Egy kiadósabb leves után pedig igazán klasszikus vasárnapi ebéd is válhat belőle.
A túrót villával áttöröm, majd hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet, a puha vajat, tojássárgáját, cukrot, sót. A fenti az eredeti recept, de ízlés szerint kerülhet bele kevés őrölt vanília és reszelt citromhéj, vagy finomra őrölt ánizs is, én általában mindhármat teszek bele.
A masszából nagyjából 2 centis golyókat formázok, majd forró, de nem túl forró (180 C fokos) olajban aranyszínűre sütöm a fánkokat, sütés közben egyszer megfordítva a golyókat.
Ami kisült, szűrőlapáttal kiemelem, lecsöpögtetem, majd konyhai papírtörlőn felitatom a maradék zsiradékot.
Tálalásnál lehet mellé adni lekvárt is, ízlés szerint, de önmagában is nagyon finom.
Én a liszt helyett búzadarával készítem és a tojás fehérjét felverem kemény habbá, könnyebb és lágyabb.
Nálunk egérkének hívják!!
Kedves Kereszt! Remekül hangzik, ki fogom próbálni! Az egérkét én kelt változatban ismerem, de a túrós is igazán csábító! :) Ez a fenti az eredeti Váncza recept, én ebben csak a fűszereken változtattam, mert a túrófánkok közül amit eddig próbáltam, nekünk ez jött be eddig leginkább. :)
2013. január 28., hétfő