téli zöldek

2012. február 7, kedd | saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

Színterápia. Szerencsére a tél közepén is kaphatók az üde zöld szín valamennyi árnyalatában játszó  saláták, és bár nem nevezhetők szezonális zöldségeknek, de a borongós, hideg időben kifejezetten jót tudnak tenni a szürkeségbe belefáradt szemnek, léleknek. A főszereplő tehát a bébispenót, rukkola, és az a kevert zöld saláta, amit olasz keveréknek neveztek ki, valójában pedig rukkolából,  lollo rossoból, zsenge céklalevelekből, bébispenótból áll.

A bébispenót egy aszalt paradicsomos, tonhalas fehérbab-salátába került, ami önmagában is igen tartalmas, és egy komplett főétkezésként vagy munkahelyi ebédként is megállja a helyét. A rukkola egy mandarinos, lencsés saláta alapját képezi, ami köretként, de önmagában is igen jól funkcionál, akár húsok mellé, akár olívaolajban sült kecskesajthoz, vagy épp olívaolajjal meglocsolt, sóval, borssal megszórt mozzarellához, a zsenge zöldekből álló keverék pedig zellerrel, almával és a könnyű joghurtos öntettel igazi tavaszváró, és igazából a Waldorf saláta extrakönnyű kiadásának szántam. Ez utóbbi első körben pirított tökmaggal készült, de a fotózásra szánt darab már tökmag nélkül, füstölt lazac és vajas pirítós mellé lett egy könnyű és finom vacsora, és senkit ne borzadjon el a nem túl guszta látvány miatt, mert hát ez egy joghurtos kevert saláta, és bár nem túl szép, de nagyon finom!

  • fehérbab-saláta bébispenóttal, aszalt paradicsommal, tonhallal
  • 15 dkg apró szemű fehérbab (gyöngybab)
  • 10 dkg bébispenót
  • 1 doboz konzerv tonhal (olajos, lecsepegtetve, 120 gr)
  • 4 fél aszalt paradicsom (3 dkg)
  • 1 salotta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1+ 4 ek olívaolaj
  • 2 ek fehérborecet

A babot átválogatjuk, átmossuk, beáztatjuk legalább fél napra, majd friss, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Még forrón a spenótra szedjük.

A salottát apróra vágjuk, a fokhagymát szintén, majd egy evőkanálnyi olívaolajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a babos spenóthoz.

A tonhalat villával szálasra szedjük szét, az aszalt paradicsomot apróra vágjuk, majd mindkettőt a fehérbabos spenóthoz keverjük a maradék olívaolajjal és ecettel együtt.

Tálalás előtt jó, ha áll pár órát hideg helyen, és ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöld is kerülhet a tetejére.

  • rukkolás mandarinos lencsesaláta
  • 15 dkg lencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy marék rukkola (8 dkg)
  • 4+1 szem mandarin
  • 3-4 ek olívaolaj
  • fél cső friss csili
  • 4-6 levél bazsalikom
  • 2 ek balzsamecet

A lencsét átmossuk, beáztatjuk pár (6-8) órára, majd friss, enyhén sós vízben a fokhagymával feltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük, a fokhagymát kidobjuk.

A mandarinból egynek a levét kifacsarjuk, a többit gerezdekre szedjük, letisztítjuk róla a fehér szálcsákat. A mandarin levéből az olívaolajjal, finomra aprított csilivel,bazsalikommal, balzsamecettel és kevés sóval salátaöntetet keverünk. A rukkolát összeforgatjuk a mandarin gerezdekkel, a kihűlt lencsével, meglocsoljuk az öntettel.

Köretként vagy önmagában tálaljuk.

  • alma-zeller saláta joghurthabbal
  • 4 szál angolzeller
  • 2 zöldalma (40 dkg)
  • 2 nagy marék saláta keverék (céklalevél, bébispenót, lollo rosso, rukkola)(8 dkg)
  • 2,5 dl joghurt
  • 1 tk cukor
  • 1 nagyobb citrom
  • 1 kk édesköménymag
  • 1 kk zöld bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 marék tökmag (elhagyható)

Az édesköménymagot és zöld borost mozsárban porrá őrölöm, összekeverem a joghurttal, a citrom finomra reszelt héjával, a felének a levével, sóval, cukorral, olívaolajjal és ha van, tejhabosítóba öntöm, felhabosítom. Ha ez nincs, sima folyékony öntetként is remekül fog működni.

Az angolzellert megtisztítom, a vastag ereket lehúzom róla, vékonyan felszeletelem. Az almát kettévágom, vékonyan felszeletelem, meglocsolom a maradék citromlével. Összekeverem az almát, zellert a salátával, tálalásnál a joghurthabból szedek a tetejére, pirított tökmaggal megszórom.

Ez a fotó pedig a kárpótlás a fenti saláta nem túl ínycsiklandozó kinézete miatt.

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: téli zöldek

Zita
2012. február 7., kedd

A rukkolás mandarinos lencse saláta a kedvencem! :)

killervidra
2012. február 7., kedd

Zita, nagyon örülök hogy tetszik! :)

Gabah
2012. február 8., szerda

…és ezek után merje valami azt mondani, hogy a tél szürke és unalmas! :-)))

Jenis
2012. február 8., szerda

A zellerszártól most óvakodok, ugyanis a múltkor besamelben sütöttem, csak elfelejtettem megsózni. Az eredmény a komposzt lett, mert még a mindenevő férjem sem bírta lenyelni.
A többit viszont biztosan ki fogom próbálni.

nyarikonyha
2012. február 8., szerda

Már áztatom is a lencsét. Nagyon jó partnernek tűnik a mandarin!

killervidra
2012. február 8., szerda

Gabah, örülök hogy tetszik! :)))
Jenis, pedig szerintem nagyon finom a zellerszár, nyersen remek mártogatni, csak a fás szálcsákat kell lehúzni róla! :)
Nyárikonyha, örülök hogy tetszik! Szerintem is remek páros! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)