Egy olyan igazi, gyorsan összeállítható és csomagolható, jól szállítható, finom munkahelyi ebéd következik, aminek a citromos-oregánós-fokhagymás sült kápia paprika része pedig külön említést is érdemel. Tehát a paprika ilyen módon elkészítve egészen addiktív, akár önmagában, akár húsok mellé köretnek, akár salátába téve is igazán nagy élményt okoz, a történet egyenes folytatása pedig valószínűleg egy paprikalekvár lesz, hamarosan. A sült paprika, pirított dió, és a diós ízű hajdina együtt pedig egy igazán kerek ízű, tápláló és egészséges salátát eredményez, ami fetával és friss petrezselyemzölddel még egy igen éhes dolgozó férfi étvágyát is kielégíti (bár ebben az estben a lenti adag inkább csak egy főre lesz elegendő)
A hajdinát bő, enyhén sós vízben puhára főzöm, leszűröm, kihűtöm.
A diót száraz serpenyőben enyhén megpirítom, a héját kissé ledörzsölöm, majd durvára aprítom.
A paprikát kicsumázom, vékony csíkokra vágom, a fokhagymát finomra aprítom, az oregánót mozsárban porrá őrölöm. 2 evőkanálnyi olívaolajon megsütöm a paprikát mérsékelt láng fölött, amíg enyhe aranyszínt kap. Hozzáadom az oregánót, fokhagymát, sózom, átpirítom, majd meglocsolom a citrom kifacsart levével és addig forralom, amíg a lé nagy része elfő.
A hajdinát összekeverem a kihűlt sült paprikával, a szétmorzsolt fetával, apróra vágott petrezselyemzölddel, meglocsolom a maradék olívaolajjal, hozzáadom a diót és összeforgatom. Ízlés szerint még só, citromlé, olívaolaj kerülhet bele, esetleg ha van otthon, kevés hidegen sajtolt dióolaj is.
Nagyon finom összeállítás!
Erdőkóstoló, köszönöm, örülök hogy tetszik!
Felénk a köles éli reneszánszát… imádjuk!!!
Tamás, köles, hajdina, gersli nálunk is jöhet, minden mennyiségben! :)
Köszi a receptet, ZSENIÁLIS! Igazi tömény gyönyör, ma ezt ettük vacsira. Otthon csak elkészült sült paprikám és kesum volt, oregánóm viszont nem, raktam még kevés chiliport hozzá. A legszebb: Férj odavolt érte!:)
Kedves EkelkTina, nagyon örülök hogy ízlett mindenkinek! :)
2012. szeptember 28., péntek