Citromos kapris füstölt lazacos krémmel töltött fánkok

2011. december 17, szombat | előétel, hal | Szerző: Herczeg Gabriella

Ezek a sós fánkok pedig a Kifőztük Karácsonyi adománygyűjtő számába készültek.

Igazán könnyen elkészíthető, látványos előétel, ami akár sör vagy borkorcsolyaként is kiválóan működhet, de ha apró, egy falatnyi fánkokat készítünk, ideális lehet egy karácsonyi svédasztalra is.

  • Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 18 dkg finomliszt
  • 1 kk só
  • 4 tojás
  • a krémhez:
  • 40 dkg tejszínes krémsajt (Philadelphia típusú)
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 3 púpos evőkanálnyi kapribogyó
  • 1 citrom finomra reszelt héja és fél citrom leve

A vizet a vajjal felforraljuk, majd állandó kevergetés mellet beleszórjuk a lisztet. Addig kevergetjük kis láng felett, amíg a tészta egynemű, sima lesz, és szépen, egy gombócba állva elválik az edény aljától. Lehúzzuk a tűzről, majd ha már csak langyos, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat is. A tésztából mogyorónyi (a falatnyi fánkokhoz) vagy diónyi (a nagyobbakhoz) golyókat formázunk enyhén vizes kézzel, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól tisztes távolságra, mert nagyon meg fognak nőni sülés közben. Ennyi tésztából egy nagy tepsire való mennyiség lesz.

Előmelegített sütőben 200°C fokon (villanysütő, alsó-felső sütés) 20 percig sülnek a kisebb, 30 percig a nagyobb méretű fánkok. Akkor jó a tészta, ha szépen felfúvódott, megnőtt, kirepedezett és sötét aranyszínű.

A lazacot finomra, darált hús méretűre aprítjuk késsel (vagy blenderrel), a kapribogyót szintén apróra vágjuk, majd belekeverjük a tejszínes krémsajtba a citrom finomra reszelt héjával és levével együtt.

A kihűlt fánkokat éles késsel kettévágjuk, majd betöltjük a krémmel.

 

Címkék: , , , , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Citromos kapris füstölt lazacos krémmel töltött fánkok

peel
2011. december 18., vasárnap

Pazar!!! Kár, hogy már megvan az előételünk szentestére : ) Na sebaj, lesz még ünnepi alkalom jövőre is ; )

killervidra
2011. december 18., vasárnap

Peel, örülök hogy tetszik! :)
A krém egyébként önállóan, szendvicsre kenve is működik, akár egy karácsonyi reggelire. ;)

peel
2011. december 19., hétfő

Na persze, hogy mégiscsak meg kell csinálnom. Elég volt csak megemlítenem, azonnal felkeltette az érdeklődést. Úgyh. rövid családi kupaktanács után a másik előételt kicsit előbbre hozzuk, lefokoztuk szimpla vacsivá : ))) Már csak levest kell néznem nálad és Gabi szelleme ott lesz az otthonunkban karácsonykor = angyali üdvözlet? ; )))

peel
2011. december 19., hétfő

Kb. mennyi fánkocska lesz ebből az adagból?

killervidra
2011. december 19., hétfő

Peel, örülök hogy ilyen mély nyomokat hagyott a recept, nem fogjátok megbánni, nagyon finom! :) A mennyiség a fánk nagyságától függ, azért írtam csak úgy, hogy egy nagy tepsi. De diónyi gombócokból olyan 35 lett, ha jól emlékszem….

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)