sörkorcsolyák: cajun garnéla és tonhalkrémes grillezett padlizsán tekercs

2012. szeptember 24, hétfő | előétel, hal, herkentyű, sós | Szerző: Herczeg Gabriella

Az utolós néhány melegebb nyár végi nap emlékére.

Bár nekem pár évig még tartózkodnom kell az alkoholos italoktól, a házi sörfőzés rejtelmeiben már alaposan elmerült családtagjaim ezt bepótolják helyettem. Mostanra a házi sörökből már egészen különlges darabok készültek, színre, ízre és állagra is, így újabban borkóstoló helyett sörkóstolót tartunk a családi összejöveteleken. Sörhöz pedig sörkorcsolya is való, ezekből következik most két igen jól sikerült darab. Legalábbis nálunk ezen a poszton szerepeltek, de ez nem kötelező szerep, hiszen salátával vagy körítéssel előételként vagy főfogásként is megállják a helyüket.

A cajun fűszerkeverék házilag készült a garnélához, azzal a változtatással, hogy vöröshagymából és fokhagymából granulátum helyett frisset használtam, majd paradicsommal öntöttem nyakon a rákocskákat, a tonhalkrém pedig az általunk nagyon kedvelt citromos-kapris változat, de a petrezselyemzöldes-ecetes uborkás variációja sem utolsó.

  • tonhalkrémes padlizsántekercs
  • 10 dkg tonhal (olívaolajban eltett, lecsöpögtetve)
  • 15 dkg Philadelphia krémsajt (vagy hasonló tejszínes krémsajt)
  • 2 ek kapribogyó
  • 1/2 citrom finomra reszelt héja
  • 1 padlizsán
  • olívaolaj

A padlizsán két végét levágom, majd éles késsel hosszában vékony (3 mm) szeletekre vágom. Kevés olívaolajjal megkenem, sózom a szeleteket, majd grillserpenyőben mindkét oldalukat csíkosra sütöm.

A tonhalat villával összetöröm, majd kikeverem a krémsajttal és a citrom finomra reszelt héjával, végül hozzáforgatom a kapribogyót. Ízlés szerint a krémet kevés apróra vágott bazslikommal vagy petrezselyemzölddel, esetleg kevés citromlével is lehet gazdagítani.

Egy-egy evőkanálnyi tölteléket teszek a sült padlizsán szeletek szélére, majd feltekerem.

  • cajun garnéla
  • fejenként
  • 6  nagy, konyhakész garnéla
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 dl passzírozott paradicsom (passata)
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • a fűszerkeverékhez:
  • 1 mk fehér bors
  • 1 mk fekete bors
  • 1/2 mk csilipehely
  • 1 mk édesnemes fűszerpaprika
  • 1 mk szárított oregánó
  • 1 mk szárított kakukkfű

A szárított fűszereket mozsárban porrá őrölöm. A hagymát, fokhagymát nagyon finomra aprítom. Az olívaolajon üvegesre sütöm a hagymát, majd hozzáadom a fokhagymát, óriásgarnélát, megszórom a fűszerekkel, átpirítom, majd felöntöm a paradicsommal, és mérsékelt lángon pár perc alatt készre párolom. Akkor jó, ha a garnéla korallszínűre vált.

Friss fehér kenyérrel, vagy egyéb körítéssel tálalom.

Címkék: , , , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)