füstölt lazacos avokádós sajttorta

2012. november 16, péntek | hal, sós | Szerző: Herczeg Gabriella

A sok kacsa és liba után (nincs mit tenni, Csipi most ilyen korszakát éli), vagy inkább között mi már nagyon vágyunk a könnyebb ételekre, ennek jegyében született meg ez a sós torta is. Születésnapra készült, azaz svédasztalra, ünnepi előételnek is megállja a helyét, de nem hazudok, nálunk hétköznapi vacsoraként is fog még szerepelni a közeljövőben, feltehetően elég gyakran. Ugyanis nagyon finom, látványos, és egyszerűen, sütés nélkül elkészíthető.

A krémhez én nem használtam zselatint, mivel így is elég stabilan tartotta magát, de akinek kétségei támadnak, hidegen oldódó zselatinporból kikeverhet keveset citromlével, és ezzel lehet jobban megkötni a masszát, de szerintem ez a lépés nem szükséges. Az alap ezúttal wasa kenyérből készült, én szezámmagosat használtam hozzá, de ez is opcionális, a sima rozsos változat is éppoly megfelelő.

  • füstölt lazacos avokádós sajttorta
  • 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
  • 10 dkg wasa (típusú) extrudált rozskenyér
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg Philadelphia (típusú) tejszínes krémsajt
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 1 avokádó
  • 1/2 citrom finomra reszelt héja és kevés a citrom levéből
  • só, fekete bors
  • 1/2 kígyóuborka

A kenyeret késes aprítóban porrá őröljük, majd elkeverjük az olvasztott vajjal. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába egyengetjük, alaposan lenyomkodjuk egy kanál hátával, majd kihűtjük.

Az avokádó húsát kivájjuk a héjából, majd a krémsajttal együtt botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, tekerünk hozzá borsot, hozzáadjuk a citrom finomra reszelt héját, pár csepp citromlevet ízlés szerint (én nagyjából 2 teáskanálnyit használtam) és a finomra aprított füstölt lazacot. Elkeverjük, majd a kihűlt tortaalapra simítjuk.

A torta tetejét hajszálvékonyra szeletelt uborkával borítjuk be (a képen látható eredményhez körkörösen, kis átfedéssel raktam le az uborka szeleteket, a külső körrel indulva, befelé haladva).

Szeletelés előtt legalább 2-3 óráig hűtőben pihentetjük.

Címkék: , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: füstölt lazacos avokádós sajttorta

Epercsók
2012. november 16., péntek

Ez naggyon jó, sós torta!:))

killervidra
2012. november 16., péntek

Epercsók, örülök hogy tetszik! :)

Rostás Tamás
2012. november 19., hétfő

Tuti ötlet, sztem biztosan működik pisztánggal is, netán némi kapribogyóval turbózva.

killervidra
2012. november 19., hétfő

Tamás, örülök hogy tetszik! Nálunk füstölt pisztráng-torma lett volna a másik variáció, citrommal és almával, esetleg céklával a tetején. :)

starfi
2012. november 23., péntek

óigen! még több sós tortát! :D

killervidra
2012. november 23., péntek

hétfőn készítem el füstölt pisztránggal, almával céklával, aztán a többit még meglátjuk. :) van rá igény itthon is. :) (egy kéksajtos-diós-körtés is jó lenne… :))

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)