Elvileg ez az utolsó sütőtökös recept a héten, mert elfogyott a sütőtök.
Csak viccelek persze. Nem azzal, hogy elfogyott, az a része igaz, de holnap hozok megint.
Részben ezért is született ma ez a lekvár Beatbull juharszirupos sütőtök lekvárja/szorbetje helyett, mert összesen 20 dkg sütőtök maradt. Volt viszont birs, ami valamiért gyorsan romlik mostanában, a hűtés ellenére is, így felhasználásra került, csak hogy megmentsem az enyészettől.
A lekvár, nos, az eszméletlenül finom. Ez most elég szerénytelenül hangzik, nyilván az is. Viszont amikor először megkóstoltam, én ugrálni és tapsikolni kezdtem a konyhában örömömben. ( ezzel a kisdednek is vidám perceket szerezve)
A tököt és a birset felkockáztam, viszonylag kicsire, majd egy (lehetőleg) vastag aljú, öntvény, teflon edényben feltettem főni a pálinkával, citrom levével, a reszelt héjával, mézzel és annyi vízzel együtt, ami épp ellepi a “gyümölcsöket”.
Erős lángon főztem, nem több, mint fél óráig. Ez idő alatt a “gyümölcsök” megpuhultak, a folyadék fele elfőtt. Kevergetni nem kellett, én még csak nem is rázogattam.
Ha már minden puha, elég habverővel is átkeverni, pépesíteni az egészet, így maradnak benn kissé nagyobb, “rusztikus” darabok is. De lehet botmixerrel is pürésíteni.
Tiszta befőttes üvegbe töltöttem. Ha kihűlt, hűtőben tárolom.
Egy szárazdunszt után pedig hosszan eltartható és kiváló gasztroajándék ChefViki 30. jubileumi VKF! kiírására.
Ez nagyon különleges, nehezen tudom elképzelni az ízét, hát kénytelen leszek egyszer kipróbálni..:)
Az előttem író pontosan megfogalmazta azt amit írni akartam.Ki lesz próbálva.Amint tudok szerezni birsalmát.
Nálam most készült C&V vaníliás, chilis birsalma-sütőtök levese :) Nagyon finom páros, el tudom képzelni, hogy lekvárnak is milyen jó lehet!
Ízlelőbimbók felcsigázva! :-)
Ízlésszindróma, Belly! Érdemes kipróbálni! Nagyon finom! Nálunk már a fele sincs meg, szóval nemsokára főzhetem a következő adagot! :)
Lúdanyó! El tudom képzelni, hogy ez levesnek is finom! ;)
ChefViki! Örülök! :)
Már a látványa is kívánatos és nagyon tetszetős!!!
Köszönöm, Trinity! :)
Nagyon jól hangzik! A babérlevél a képen csak dísz, vagy került a lekvárba is belőle?
Hmm, érdekes, hogy gyorsan romlik a birs – ha nem kap semmiféle ütődést, akkor el kellene állnia több hétig is. Nálam legalábbis kb. 3 hete vár egy szem még felhasználásra. Valamelyik essen & trinkenben azt írták, hogy jobb is, ha a birsalma pihen egy hétig mielőtt felhasználnánk.
Köszi, Beatbull! :)
A babér itt csak dísz volt, túl sokat tépkedtem le a birskompóthoz, amit a Te recepted alapján készítettem! :)
A kompót egyébként isteni finom volt, még sütöttem vele egy kenyeret is, de nem méricskéltem semmit, és nem is érték meg a fotózást, olyan gyorsan elfogytak… :)
Viszont a birs-vanília-babér(-sárgamuskotály) nagyon bejött, lesz belőle a hétvégén lekvár és még egy adag kompót is! Meg még annyi minden! Nagyon megtetszett és rengeteg birsalmát kapok otthonról!
A romlandóság talán a rengeteg kukac miatt van, legalábbis én erre tippelek. De anyuék azzal vigasztalnak, hogy innen legalább tudhatom, hogy bio… :)
különösebben nem vagyok oda a lekvárokért, de ezt megkóstolnám. föleg mert tegnap föztem sütötök-birsalma levest és az ízkombi nagyon bejött.
Nokedli! Különösebben én sem vagyok oda a lekvárokért, de ez most két nap alatt elfogyott… :)
megcsináltam! én ugyan nem kóstoltam meg, de a húgom, a legnagyobb kritikusom 1 héttel később könnybe lábadt szemmel ecsetelte a lekvár zseniális mivoltát. nagy köszönet érte :)
Éci, nagyon örülök a lekvár sikerének! :)
2009. november 19., csütörtök