Uborkakrémleves vajretekkel

2011. augusztus 20, szombat | babának, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

Azt hiszem, ennél könnyebb leves ilyen hőségben nem is kell. Könnyű minden szempontból, az íze, az elkészítése, igazán barátságos darab. A recept pedig nem igazán új, valójában ebből az avokádós változatból lett átalakítva, mivel avokádóhoz mostanság nemigen jutok. Avokádóval, avokádó nélkül az uborka szerintem nagyon hálás nyári leves alapanyag, készült már belőle egy nagyon finom gazpachora hajazó változat is, annak a receptje pedig… már nem is ígérek semmit. De igyekszem.

  • 2 kígyóuborka (tisztítva 60 dkg)
  • 2 dl natúr joghurt
  • 15 dkg feta
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 salotta
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve és finomra reszelt héja
  • 2 tk nádcukor
  • 5-6nagyobb mentalevél
  • 2 vajretek

A meghámozott, nagyjából feldarabolt kígyóuborkát és a többi hozzávalót a vajretek kivételével turmixgépbe öntjük, leturmixoljuk.

Hűtőben alaposan kihűtjük.

Hajszálvékony szeletekre vágott vajretket adunk hozzá levesbetétnek.

Címkék: , , , ,

10 hozzászólás a bejegyzéshez: Uborkakrémleves vajretekkel

Jenis
2011. augusztus 21., vasárnap

Kicsit hasonlít a tarator nevű levesre. Legalábbis az uborka és a joghurt stimmel. :)

killervidra
2011. augusztus 21., vasárnap

Ha így nézzük, akkor a tzatzikire is hasonlít, meg még sok minden másra. ;)

Jenis
2011. augusztus 21., vasárnap

Jó, de 19-én pont taratort csináltam! :)

killervidra
2011. augusztus 21., vasárnap

Így már értem. :)

Beatbull
2011. augusztus 21., vasárnap

Nagyon szép színe lett. Gondolom kellemes frissítő is meleg napokra ;) A taratorba azért kerül dió is, nem?

killervidra
2011. augusztus 21., vasárnap

Beatbull, köszi, örülök hogy tetszik! :) Valóban kellemes frissítő volt, a menta és a citrom miatt különösen. :)
Igen, valóban, kerül, de azért van némi hasonlóság. ;)

peel
2011. augusztus 23., kedd

Ez is kedvemre való, de tvpaprikára véletlenül nincs vmi hasonlóan egyszerű, gyors finomságod? Tele van vele a hűtöm : ))))

killervidra
2011. augusztus 23., kedd

Peel, örülök hogy tetszik! :) Jelenleg még nincs, de gondolkodom a témán. Valami jó kis paprika alapú salátát tudnék elképzelni belőle, sok paprika, besózva picit, kinyomkodva, cottage cheese mellé, füstölt lazac, citromlé, kapor vagy petrezselyem. Vagy a klasszikus töltött változat, hidegen vagy melegen (egyszer csináltam egy körözötthöz hasonló krémmel töltött, sütőben megsütött kápia paprikát az nagyon finom volt) Csak így hirtelenjében. :) De még gondolkodom. :)

peel
2011. augusztus 25., csütörtök

Hmmm… Végül salátaként végezte, egy kis olivaolajjal és fetával (a lazacot csak kívántam hozzá : ) Krémlevesben is gondolkodtam, de nem elég intenzív a tvpaprika íze…

killervidra
2011. augusztus 25., csütörtök

Azért így sem hangzik rosszul. :) Igen, a TV paprika önmagában nem biztos, hogy elég. Viszont egy kis paradicsommal, “lecsó” krémlevesként(?)(amolyan gazpacho-félére gondoltam), vagy más karakteres ízű vagy testesebb zöldséggel (hagyma, póréhagyma, újkrumpli) és pl fetával sűrítve egészen jó lehet. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)