Kebab(?) sertéshúsból, mentás joghurtos uborkával

2010. április 7, szerda | köret, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

P1012269

Ami nyilván nem igazi kebab, hiszen ez disznóhúsból készült, míg az eredeti bárányhúsból, de a nyárson sült hengeres fasírtféleség elnevezés elég bután hangzana.

A kebab eredetileg bárányhúsból készül, de az most hibádzott hozzá, így sertéshúsból készült valami hasonló. Ízre finom fokhagymás-gyömbéres, és bár most én sertésszűzből készítettem, az ismert okok miatt (ti. ebből vannak még hatalmas készleteim a mélyhűtőben), de a sertéscomb épp oly kiváló hozzá. A mentás joghurtos uborka nálunk épp elegendő kíséretnek bizonyult a húshoz, de ki lehet egészíteni lepénykenyérrel vagy pitával is, ha nagyobb lenne az étvágy.

Egyébként milyen érdekes, hogy Ponty a kezdetei egy-két gyengécske kísérletet leszámítva egyáltalán nem volt hajlandó megenni semmiféle gyümölcsöt eddig, és hasonló volt a helyzet a savanyú dolgokkal is, most viszont, fagyi formájában eszméletlen mennyiségeket képes belapátolni. Pedig ma a rebarbara fagyiban csak a gyümölcs volt, meg egy kis mascarpone, és savanyú is volt, hiszen rebarbara, de minimanó egy egész tálkával betolt belőle a kis arcába, dacolva az agyfagyással. És élvezte! Esküszöm, néha nem értem a saját fiamat… (tapasztaltabb szülők szerint pedig ez egyre csak rosszabb lesz) Hogy ez most hogy jött ide? Sehogy. De tegnap óta elhatároztam, hogy ha a témába vágóan nem tudok elmés(?) dolgokat írni, akkor inkább nem ragaszkodom hozzá. Mármint a témához.

  • 2-3 adag/ 6 nyárs
  • 50 dkg sertésszűz(1 nagyobb) vagy comb
  • 5 cm gyömbérgyökér ( vagy 2 tk szárított)
  • 1 fej újfokhagyma (vagy 6-8 gerezd régi)
  • 1 kis csilipaprika (vagy 1 tk őrölt, szárított)
  • 1 nagy marék kesudió (4 dkg, sózott, pörkölt)
  • 2 ek olívaolaj
  • az uborkához:
  • 2 kígyóuborka
  • 40 dkg natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék mentalevél
  • 1 citrom leve
  • 2-3 tk nádcukor

A húst lehártyázom, megtisztítom, majd kockákra vágom.

Késes robotgépbe teszem a fokhagymát (ha új, hámozni sem kell, mehet az egész fej egyben), a lereszelt gyömbér kinyomkodott levét, a csilit és finomra aprítom. Megy mellé a hús, a kesudió és az olaj is, ezekkel is összedarálom, de már nem annyira finomra. Sózás ízlés szerint, de a kesudió már eleve sós, ezt vegyük figyelembe.

Késes robotgép hiányában lehet a fűszereket és a húst késsel finomra vágni, a kesudiót durvára aprítani, majd az összes hozzávalót jól összedolgozni.

Az így nyert húsos masszát bambusznyársak köré tapasztjuk egyenletesen, úgy, hogy kb 3 cm átmérőjű rudat kapjunk, jól rányomkodjuk, hogy le ne essenek sütésnél.

Felhevített grillserpenyőben vagy sima teflon serpenyőben sütöm további olaj hozzáadása nélkül. Nagy lángon minden oldalát (és szerintem 4 oldala van egy nyársnak) kb 4-4 percig sütöm, vagy amíg jól át nem sül a hús.

Közben az uborkát meghámozom, durvára reszelem, kinyomkodom belőle a nedvességet. Be lehet előtte sózni is, és utána nyomkodni, de én most annyira szárazra nem akartam kifacsarni.

Hozzákeverem a joghurtot, a finomra aprított fokhagymát,a cukrot, citrom levét, és a finomra metélt mentát. Ha eddig még nem sóztam, most megteszem.

A nyársakat a mentás uborkával, és esetleg lepénykenyérrel, pitával tálalom.

Címkék: , , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Kebab(?) sertéshúsból, mentás joghurtos uborkával

peel
2010. április 8., csütörtök

Ez nagyon ütős, ki fogom próbálni. Lehet, hogy az uborkához inkább egy kis ecetes uborkát teszek citrom helyett. Apropó, mikor mehetek hozzád látogatóba? : )

killervidra
2010. április 8., csütörtök

Peel, örülök hogy tetszik! :)
Bármikor. Nem nagyon vannak kötött programjaink. :)
Egy nappal előtte szólj, hogy mikorra menjünk eléd az állomásra! :)

ottis
2010. április 8., csütörtök

Ez megint csodásan néz ki!!!

killervidra
2010. április 8., csütörtök

Köszönöm, Ottis! :)

Nagy Katalin
2010. június 11., péntek

…kár, hogy nem lehet bennteket követni a facebook-on…

http://www.facebook.com/gardenspirit

http://www.gardenspirit.hu

üdvözlettel:
Nagy Katalin

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)