Kacsaleves aszalt szilvával, spárgával

2011. június 13, hétfő | kacsa, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

Utolsó spárga az évben. Ez is egy harminc perces recept, nem direkt, viszont a gyorsaság sosem hátrány, ha esti főzőcskézésről van szó. Kicsit orientálisabb, mint az eddigi spárgás receptek a blogon, de nagyon jól áll neki, az aszalt szilva-kacsa kombináció pedig eleve biztos befutó.

  • 4 főre
  • 2 pecsenyekacsamell (bőrrel együtt mérve 40 dkg)
  • 3/4 köteg zöld spárga (~ 38 dkg)
  • 7,5 dkg aszalt szilva
  • 5 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl tokaji aszú (vagy sherry)
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 csillagánizs
  • 4 cm gyömbérgyökér
  • földimogyoró olaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A kacsamell bőrét lehúzom (ez majd jó lesz később tepertőnek), a húsról levágom a hártyákat, ereket. Kevés felhevített mogyoróolajban mindkét oldalán 2-2 percig sütöm a kacsamelleket, majd egy hőálló tálba szedem, lefedem alufóliával/a tál tetejével, és pihentetem, amíg a leves elkészül.

A kacsa visszamaradt szaftjára dobom a meglapított gerezd fokhagymát, majd néhány másodpercnyi sütés után felengedem egy liternyi vízzel. Hozzáadom a csillagánizst, az aszút, szójaszószt, a lereszelt gyömbér kinyomkodott levét, sózom, és közepes láng felett háromnegyed részére beforralom. Hozzáadom a nagyobb darabokra vágott aszalt szilvát, összeforralom.

Közben a spárgát elpattintom, a felső részét 2 centis darabokra vágom, az újhagymát a szár zsenge zöld részével együtt felkarikázom. Hozzáadom a leveshez a zöldségeket és nagyjából 2 percig együtt főzöm, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak. Végül a leveshez adom a nagyon vékony szeletekre vágott kacsahúst, a hús alatt összegyűlt húslét, összeforralom, lehúzom a tűzről, utánaízesítem, ha szükséges.

A tányérokba szedett levest finomra aprított petrezselyemmel szórom meg.

Címkék: , , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Kacsaleves aszalt szilvával, spárgával

Turák Kinga
2011. július 13., szerda

Hahó! Hová tetszett eltűnni?! :)

killervidra
2011. július 14., csütörtök

Kinga, sajnos rengeteget dolgozom mostanában, mellette szigeteljük a házat is, meg a gyerek is nehezen viseli most a beltéri programokat. Fotóztam néhány ételt mostanában is, de nem lettek szépek a képek, így nem került fel a blogra. Viszont 2 hét múlva megyek szabadságra, akkor majd igyekszem bepótolni a lemaradást. :)

Turák Kinga
2011. július 18., hétfő

igen, így már értem, a munka sokat elvesz!

killervidra
2011. július 19., kedd

Kinga, azért most egy picit igyekeztem behozni a lemaradást. ;) De munka mellett írni, elfogadható fotókat készíteni tényleg sokkal nehezebb.

Hinyenc
2011. október 11., kedd

Ez de baromira jól hangzik! Mondjuk a beteges koriander zöld imádatommal én valószínűleg a petrezselymet, arra cserélném de mindenképp ki fogom próbálni a közeljövőben.

killervidra
2011. október 11., kedd

Hinyenc, örülök hogy tetszik! :) A koriander szerintem remek választás hozzá. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)