Tudom, hogy volt már tejespite akácvirággal, és valóban hasonló gondolatmenet (és recept) mentén született a rebarbarás változat is, de ez egyszerűen annyira finom! A savanykás rebarbarával kiegészítve egészen megváltozott a sütemény, és a lágy, krémes, remegős tészta helyett egy friss ízű, üdítően könnyű desszert lett belőle. Aztán lassan elfogynak majd az akácos receptek, bár egy-kettőt még tartogatok belőle a hétre, aztán jöhet a spárga!
A rebarbara akác- vagy bodzavirággal való párosítása egyébként nekem nagyon megtetszett, mivel szépen kiegészíti, és nem nyomja el a rebarbara ízét. Ez persze ízlés kérdése, én a rebarbarát süteményekben akár mindenféle fűszerezés nélkül is nagyon kedvelem, viszont virágok hiányában a pite készülhet egy kevés reszelt citromhéjjal, rózsavízzel vagy gyömbérrel kiegészítve is, ha a rebarbara íze önmagában túl egyszerűnek tűnik, hiszen ezek a fűszerek is remekül passzolnak hozzá.
A rebarbarát megtisztítjuk, végeit levágjuk, a külső szálkás részét lehúzzuk, majd centis darabokra vágjuk. Az akácvirágokat lehúzzuk a szárukról és a rebarbarához keverjük. Megszórjuk egy evőkanálnyi liszttel és összeforgatjuk.
A tejfölt, tejet, tojásokat, cukrot és a maradék lisztet csomómentesre keverjük habverővel, összeforgatjuk a rebarbarával és az akácvirággal, majd kivajazott, kilisztezett sütőtálakba osztjuk szét a tésztát.
Előmelegített sütőben 160°C fokon 35 percig sütjük. A nagyobb pite formának öt perccel több idő kell.
Tálalás előtt porcukrot szitálunk rá.
Megjegyzés: akácvirág szezonon kívül készülhet anélkül is, illetve az akácvirág helyett készülhet bodzavirággal is.
de szép lett! tessék már küldeni egy szeletkével, köszönöm. (:
Starfokker, köszönöm, nagyon örülök hogy tetszik! :)
Szívesen küldenék is belőle, ha egy étkes kis kétésféléves meg az ő apukája nem pusztította volna el mindet belőle. :)
A rebarbarának kimondottan jót tesz egy kis virágos íz. Elvégre zöldség és önmagában nem igazán gyümölcsös ízű – épp a virágvizek / virágszörpök pótolják ezt. Ezért is szeretek rózsavizet tenni a rebarbarához. Kitűnő ötlet az akácvirág is! ;)
Kedves Gasztroblogger!
A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a http://www.mitegyenababa.hu, és a http://www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.
Beatbull, köszi, de jó hogy szóltál, a rózsavizet kifelejtettem! :) Pedig hát a rózsavizes rebarbara szorbet az egyik kedvencem… :) Én mondjuk önmagában is szeretem a rebarbara ízét, akárcsak a sóskáét, de én elég fanatikusnak számítok, ha ezekről a savanyú zöldekről van szó. :) Ezért is írtam a fűszerezési javaslatokat, most már a rózsavízzel is kiegészítve! :))
Örülök hogy tetszik az akác+rebarbara kombináció, szerintem is nagyon finom! :) Bár bodzával sem utolsó… :) (lassan már egy ilyen recept is elkelne a blogra :) )
2011. május 18., szerda