Nem, nem készen vett pizzatésztából. Még csak nem is leveles tésztából, ahhoz legalábbis el kellene menni a legközelebbi (15 km) boltba.
Sokkal inkább egy, leginkább a piadinához hasonló tésztáról van itt szó, ami a kigondolástól számított 20 perc múlva már a sütőbe is kerülhet. A keresztapja természetesen ismét csipi, aki mostanában azzal szórakoztat minket, hogy kacsa és csirkecombon kívül mást nemigen hajlandó megenni, legfeljebb pizzát. Bár tegnap a póréhagyma krémlevessel sikerrel jártam, az mégiscsak egy leves, és mivel nem sütöttem aznap kacsát sem csirkét másodiknak (igen, a szárnyasokat határozottan meg lehet unni), így csipi bojkottálta az ebéd hátralévő részét. Tehát rögtönözni kellett. Itt jött a képbe a piadina, és hogy annak a tésztája akár lepény alapnak/hamis pizzának is szolgálhat.
Nos, működik, nem is akárhogyan. Mivel az egyszerű elkészíthetőség volt a legfőbb szempont, így változtattam egy kicsit a tésztán, a feltét pedig egy nagyon alap variáció lett. De mehet rá paradicsomos szósz, másféle feltétek, sajtok is. Persze ez nem pizza, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Nemcsak rögtönzött uzsonnának, de sör (vagy bor)korcsolyának, gyors vacsorának is.
A lisztet elkeverem a sütőporral, hozzáadom az olajat, sót, vizet és alaposan kidolgozom, sima felszínű, ruganyos tésztává gyúrom. Letakarom, félreteszem pihenni.
Bemelegítem a sütőt a maximális hőmérsékletre, előkészítem a feltétet. A gombát megtisztítom, hajszálvékonyra szeletelem. A fokhagymát nagyon finomra aprítom (lehet reszelni is), majd elkeverem a mascarponeval és kevés sóval. A sajtot lereszelem. (ez mondjuk 15 perc, ennyi ideig azért érdemes pihentetni a tésztát (de persze lehet tovább is, sőt, szorosan folpackba csomagolva a hűtőben pihenhet, így előző este, vagy reggel is el lehet készíteni akár))
A tésztát átgyúrom, 6 gombócra osztom, majd lisztezett deszkán vékonyra (~3 mm) nyújtom. Egy nagy rácsot beborítok sütőpapírral és erre rakosgatom a kinyújtott tésztákat. Mindegyiket megkenem mascarponeval, szétosztom rajtuk a gombát, megszórom a tetejüket sajttal, majd max hőfokon (nálam ez 240°) alsó-felső sütésen 12-13 perc alatt aranyszínűre sütöm a lepényeket.
Ó, bár tegnap tetted volna fel. Talán nem vetemedek a bolti pizza megsütésére… Ez nem a te hibád, hanem az én szégyenletes lustaságom. Ezt egy perccel sem tartott volna tovább megcsinálni. Megint egy szuper gyors és egyszerű recept. Ígérem többé nem veszek fagyasztott pizzát!
nem rossz, nem rossz…:)) megint jót alkottál!
Igazi mentő ötlet tészta rajongóknak:)
Jenis, örülök hogy tetszik! :) Azért ez nem pont olyan, mint a pizzatészta, nem élesztős, de nagyon finom. Tényleg.
Viszont a Dalla cucina blogon van egy expressz pizza recept, ott a sörélesztő gyorsítja a tésztát, érdemes kipróbálni. Sajnos Tamás nem bírja a sör ízét, de felnőtteknek határozottan jól jöhet! :)
Kata, köszönöm! :)
Családi tűzhely, örülök hogy tetszik! :)
Látom, mascarpone elég sűrűn akad otthon : ) Én is legszívesebben mindehhez azt tenném… A héten kipróbálom a recit, hogy el tudom-e én is adni pizzának : )
Peel, hát most éppen van itthon, de paradicsomosan is jó ez! :)
Azért ez inkább piadina, mint pizza, de szerintem bármilyen néven finom. :)
2010. november 18., csütörtök