Mascarpones galuska sütőtökkel és vargányával

2010. szeptember 6, hétfő | hús nélkül, tészta | Szerző: Herczeg Gabriella


P1016254


 

Mit lehet csinálni, ha már harmadik napja nem tudok aludni az eldugult orrom miatt, ha minden légvételnél olyan a hangot adok ki, mintha Dart Vader állna a hátam mögött, amikor az állandó oxigénhiánytól gondolkodni sem tudok, nemhogy értelmes (értsd: hasznos) dolgokat csinálni, és napjaim nagyobbik része úgy telik, hogy irigykedem a gyöngyhalászokra?

Főzni. Mert ez még megy. (meg blogot írni)

Új fejlemény pedig a sütőtök ügyben: Csipi az idén úgy döntött, hogy úúúútálja a sütőtököt! Na erre nem számítottam. Ahhoz képest, hogy tavaly szinte mást sem evett meg ezen kívül. (lehet megunta) Mindez most derült ki, mert tegnap a garnélás kókusztejes cuccból azért ő nem kapott.

Na és aztán az ételről is egy pár szó: újabb alternatíva született a gnocchira, ami sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészül és érzésre meglepően hasonló. Hát mondjuk formára és állagra nem annyira, de cserébe nem vákuumzacskózott bolti, hanem finom. A feltét is hasonlóan egyszerű és gyors, én most mirelit vargányából készítettem, de persze lehet frissből is. Alig fél óra, és igazi luxus ebéd született.

  • 2 adag
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 tojás
  • 30 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 15 dkg vargánya
  • 4 levél zsálya (vagy 1 púpos tk szárított)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek hidegen sajtolt dióolaj
  • 2 ek tejszín
  • 1 marék dió
  • pecorino (vagy más érett kemény juhsajt) a tálaláshoz

A tojásokat elhabarom és alaposan összedolgozom, csomómentesre keverem a liszttel és a mascarponeval, csipet sóval. Félreteszem 15 percre pihenni.

A sütőtököt kicsi, fél centis kockákra vágom. Lehetőleg teflon serpenyőben a vaj felét felhevítem, hozzáadom a sütőtököt. Fedő alatt időnként rázogatva addig sütöm-párolom, amíg a sütőtök megpuhul (de nem esik még szét!). Ezután kiszedem a tököt és a maradék vajon nagyobb láng felett megsütöm a szintén fél centisre vágott gombát, sózom, az utolsó fél percre pedig hozzáadom a finomra aprított fokhagymát, felmetélt zsályát is. Visszateszem a serpenyőbe a sütőtököt, hozzáadom a tejszínt, elkeverem, összeforralom, majd lehúzom a tűzről.

A diót száraz serpenyőben kissé megpirítom, a héját ledörzsölöm, késsel durvára vágom.

Közben vizet forralok, ha felforrt megsózom, majd nokedliszaggatóval kiszaggatom a galuskákat a lobogó vízbe, több részletben. Ha egy-egy adag felúszott a víz felszínére átkavarom, majd fél percig még főzöm, aztán szűrőlapáttal lecsöpögtetem és kiszedem.

A kifőtt galuskát összeforgatom a sütőtökös keverékkel, összemelegítem, majd tálalom. Minden adag tetejét meglocsolom a dióolajjal, megszórom a pirított dióval, pecorinot forgácsolok rá bőségesen.

Címkék: , , , , , ,

13 hozzászólás a bejegyzéshez: Mascarpones galuska sütőtökkel és vargányával

Ági, aki főz
2010. szeptember 6., hétfő

Na, én is pont így érzem magam. De főzésügyben csak egy hagymalevesre voltam képes.

Felhőlány
2010. szeptember 6., hétfő

Ha allergia, sajnos én is csatlakozok…

De az ételről: nagyon jól hangzik a mascarponés galuska! Eszembe nem jutott volna…
Gnoccit nem nagyon szeretek készíteni, de ha nekiállok, akkor extra nagy adagot készítek a fagyasztóba… :)

killervidra
2010. szeptember 6., hétfő

Ági, itt az ősz. Az legalább szerencse, hogy a kölök két nap alatt, és minimális tünetekkel túl volt rajta (tőle kaptam el), csak én dőltem ki ennyire.

Felhőlány, örülök hogy tetszik, finom is nagyon, és fél órán belül elkészül- a gnocchival ellentétben. :)

Mamma
2010. szeptember 6., hétfő

Jobbulást kívánok!
Múltkor is feltűnt, hogy tejszínt tettél a galuskához.:) Jó ötlet a mascarpone, elhiszem, hogy jó alternatíva a gnocchi felé vezető úton:))
Az tényleg legalább másfélórás projekt, nekünk viszont abszolút kedvencünk, így neki kell állni néha. Sajnos még házi készet sem veszek, pedig az lenne a sarkon:)))
De ezt kipróbálom. Mi lenne, ha burgonyapelyhet tennél bele??

killervidra
2010. szeptember 6., hétfő

Mamma, örülök hogy tetszik! :)
Hát a krumpli főzésével együtt több is, mint másfél óra, ráadásul a rumli utána… De tényleg isteni. Csak mostanában valahogy nem jut rá időm. :))) Szóval maradnak a fél órás ebédek, meg a gnocchi pótlékok. :)
A burgonyapelyhet még nem próbáltam, de nagyon jó ötlet, köszönöm! Ez most nagyon elkezdett érdekelni (Ponty nagy tészta/galuskaevő :) ), mihelyst beszerzem, sort kerítek rá, aztán majd beszámolok róla! :)

Beatbull
2010. szeptember 7., kedd

Jobbulást kívánok! Tavaly annyi jó sütőtökös ételt készítettél, kár hogy idén akkor ezek szerint kevesebbre lehet számítani. Ez is nagyon jól hangzik ;)

Gabah
2010. szeptember 7., kedd

Ó, épp azt akartam kérdezni, hogy babát vársz-e…ez volt a legnagyobb problémám a harmadik hónapja (de a torkomig dugult minden ;-)
Nálatok már beérett a sütőtök? Mi az idén óriási termésre számítunk, három palántáról 13 tök. Három napja le is vettem az elsőt, de se íze, se bűze, talán kicsit savanykás….vagy túl korán vettem le, vagy ez lenne az idei termés? Brrrr. Tavaly édes volt, mint a méz. Nálatok mi a helyzet?

Gabah
2010. szeptember 7., kedd

bocsánat,hónapban

killervidra
2010. szeptember 7., kedd

Beatbull, köszi, lassan (nagyon lassan) de érezhető némi javulás. :) Örülök hogy tetszik! :)
Azért mi még nagyon szeretjük a sütőtököt, szóval lesznek új receptek, csak legfeljebb nem annyira babásak. :)

Gabah, még nem. Az a helyzet, hogy Tamás hihetetlen aktivitása (és az állandó kimerültségünk) miatt kicsit félünk nekivágni a következőnek. Szóval adtunk egy kis haladékot magunknak. :)
Szerintem nálunk még nem érett be a sütőtök, de az Aldiban kapható, valahonnan importálják és érett, finom. (bár a múlthéten sikerült belebotlanom máshol egy szintén import, de nagyon vacak példányba is) Nem tudtam neki ellenállni, mert az lebegett a szemem előtt, hogy a kicsinek mennyire fog majd ízleni. Ehhez képest… De a galuskát magában imádta. :) Meg így legalább tehettem rá diót és dióolajat is magunknak. :)

Alexa Christi- Nem vagyok mesterszakács
2010. szeptember 7., kedd

Bárcsak az én családom is kedvelné a hasonló ételeket. Bár, amikor az asztalra csapok, hogy most a “blogra főzök” (közben magamnak:-), és nem kívánság műsor, akkor is minden elfogy. Nem lesz Neked sem könnyebb nagyobb, és két gyermekkel, de nem akarlak riogatni.
Nagyon szép a tálalás is!

killervidra
2010. szeptember 8., szerda

Alexa Christi, tudom. :) Kicsit meg is vagyunk szeppenve, hogy mi lesz, ha a második is hasonlóan aktív (és válogatós :)) lesz, mint Tamás fiam.
Nálam annyi a “könnyebbség”, hogy azt főzöm a blogra, amit a család szeret. A mindent megesznek nálunk sajnos nem játszik, ritka válogatós a társaság.
Örülök hogy tetszik a tálalás! :)

Gabah
2010. szeptember 8., szerda

No, azért bátorság!
Csak, hogy Anna dúskálhasson a jóban…;-)
Legközelebb amikor hazamegyünk benézek ebbe az Aldiba (be?). Amikor elköltöztem még nem volt, és úgy tűnik, tökjó dolgokat árulnak (ld. aszalógépes bejegyzés).
Kíváncsi vagyok, hogy hogy fogod az idén “átvarázsolni” Tamásnak a sütőtököt, hogy ő is megegye! ;-)

killervidra
2010. szeptember 8., szerda

:)))
Na nem tántorodtunk el, csak kicsit kivárunk még. :)
Szeressük az Aldit nagyon. :))) És nem csak azért, mert ezt a legkönnyebb kocsistól-gyerekestől megközelítenem. :) De a műszaki cikkek tényleg elég jók, jó áron vannak, nekünk már van onnan motoros fűkasza, kenyérsütőgép (az anyuéknak), szobabicikli, és elég jól beváltak.
Hát sütőtök ügyben azért van már egy-két ötletem, aztán majd meglátjuk, hogy mire megyek velük. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)