Karfiolkrémleves diós parmezános fánkokkal

2010. október 29, péntek | babának, leves | Szerző: Herczeg Gabriella

P1017564

Ez egy végtelenül egyszerű recept.De hogy ne csak ennyi legyen, mert például úgy adódik, hogy a pici kukta nem létező salátákat centrifugál a lábamnál, így adva teret a konyhai ténykedésemnek, és a rám törő hatalmas szabadság miatt nekem meg pancsolhatnékom támad, lett hozzá parmezános diós mini fánk is. A leves így kiadósabb, és igazából az aktív munka része még így sem haladta meg a fél órát összesen.

  • 6 főre
  • 1,5 liter csirkehúsleves
  • 75 dkg karfiol (tisztítva mérve)
  • 15 dkg krumpli (tisztítva mérve)
  • 5 dkg mascarpone
  • szerecsendió
  • fánk:
  • 1 tojás
  • 6 dkg finomliszt (4 púpos ek)
  • 5 dkg mascarpone
  • 1,5 dkg reszelt parmezán (fél maréknyi)
  • 1,5 dkg dió (fél maréknyi)
  • 5 gr friss élesztő
  • 1 kk cukor
  • olaj a sütéshez

A karfiolt és a krumplit a levessel felöntöm és fedő alatt puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem, sózom, majd hozzákeverem a mascarponet, összeforralom és reszelek hozzá szerecsendiót. A leves kész.

A fánkhoz a tojást és a mascarponet habverővel simára keverem, majd feloldom benne az élesztőt a cukorral. Hozzáadom a lisztet, a reszelt parmezánt, a durvára vágott diót, sót, és simára keverem a masszát. Nokedlitészta állagúnak kell lennie. Félreteszem kelni, ha már buborékos lesz a tészta és enyhén megemelkedett (meleg helyen 3/4 óra körülbelül), akkor átkeverem, majd bő, forró olajba két mokkás(igen, mokkás)kanál segítségével apró gombócokat szaggatok, melyeknek mindkét oldalát aranyszínűre sütöm. Papírtörlőre szedem, majd a leves mellé adom. (lehet persze nagyobb kanállal is, akkor haladósabb)

Megjegyzés: Babának diós fánkot csak két éves kor felett adjunk, ha ennél fiatalabb, hagyjuk el neki a fánkot a leves mellől, vagy a fánktésztába csak a baba adag kisütése után keverjük bele a diót.

Címkék: , , , , ,

9 hozzászólás a bejegyzéshez: Karfiolkrémleves diós parmezános fánkokkal

fakanál
2010. október 29., péntek

hı, ez isteni lehet!

killervidra
2010. október 29., péntek

Örülök hogy tetszik! :)

SpeckoHU
2010. október 29., péntek

Nem allergén a dió egy kisbabának?

Esquirol
2010. október 29., péntek

Elsőként szeretnék gratulálni az eddigi (szerintem) legjobb képedhez! Di-jó! Pontyúr 4ever! :)
+apa

Esquirol
2010. október 29., péntek

U.I. Diólevéllel azért jobb lett volna a kép

killervidra
2010. október 29., péntek

SpeckoHU, de igen, azért van a végén a megjegyzés. :) Én nem adtam az enyémnek most fánkot, mert a leves csak második volt neki, de pont azért írtam azt diókihagyós trükköt a végére. :)

Kedves Mókus, köszönöm, kicsit megleptél, nekem nem ez lett a kedvenc képem. :) Meg ezen a monitoron én a színeket most pl pont rossznak saccoltam de ezek szerint most kivételesen nem tolt ki velem a gép. :)
U.i. a diólevélhez kellene a diófa. :)
Mindenesetre ezek a levelek is remekül passzolnak a szép új háttérhez! :))))

SpeckoHU
2010. október 29., péntek

Ja bocs, csak a cimet meg a cimkéket olvastam és valahogy nem stimmelt.

killervidra
2010. október 29., péntek

:)))
Semmi baj, néha én sem olvasom el amit írok. :)

[…] blogger kollegák receptjei gyakran segítenek a dilemmát eldönteni. Így volt ez most is, amikor Flat Catnél megláttam ezt a rém egyszerű receptet. Nem változtattam semmit rajta, és nem bántam meg: tökéletes leves egy hűvös […]

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)