A tavalyi nagy kedvenc, a mascarpones pite következik egy egészen picit új ruhában. Azt hiszem, ez az a a sütemény (a túrótortán és a meggyes pitén kívül) amit eddig a legtöbbet sütöttem életemben és mivel ezt csak tavaly nyár óta sütöm, ez azért nagy dolog. Mindenféle idénygyümölcsökkel, vajkaramellás változatban, épp csak még sós nem készült belőle, de mondjuk ezt a részét már nem ragoznám tovább, egy a lényeg: finom.
Aztán van ez a fura idő, vagy valami más az oka, de mostanában egyfolytában mindent csak citrommal ennék. A gyorsan összedobott krémek és habok után (rövid életidejükre való tekintettel nem kerültek fel a blogra, nem érdemes keresni, ez van, nem lehet mindent lefotózni) most lett belőle mascarpones pite is. Az összeállítás itt is csak pár perc, aztán már csak azt kell kivárni, amíg megsül és kihűl. Lágy, remegős, krémes, de azért szépen szeletelhető tészta, citromos és édes, isteni, de tényleg.
A hozzávalókat alaposan kikeverjük, lehetőleg habverővel és kivajazott, kilisztezett piteformába öntjük.
160°C fokon 45-50 percig sül. (amíg a közepe is megemelkedik a tésztának, nemcsak a szélei. (nem kell aggódni, ha kihűl, összeesik, mint egy sajttorta))
Ha kihűlt, szeletelhető.
Nyitom az ablakot, már küldheted is fénypostával. Bár szerintem már rég nincs belőle egy morzsa sem ;-)
Sose gondoltam volna, hogy a 24 cm-es piteformának majdnem kétszer annyi a térfogata, mint a 18 cm-es formának :-) De a matematika mai állása szerint ez így van. Kénytelen vagyok átváltani, mert 18-as meg 30-as formám van csak… Persze mascarpone sincs otthon, csak Quark, zsíros joghurt és a maradék ribizlivel is kellene valamit kezdeni, így lehet, még a héten sütök valami “ispired by Flat-Cat” süteményt. Bár a vasárnapi crumble csak tegnap fogyott el és tegnap este 1/2 10-kor még nekiálltam egy kis kevert ribizlis-csokis sütit sütni, mondjuk ennek nagy részét behoztam a munkahelyemre…Szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy kicsit sok lesz a süti ezen a héten.
Tegnap este nézegettem az újságjaimat, citromos süti után kutatva. Böktem is egyre, mígnem szembesültem vele, hogy 10 tojást igényel… Becsuktam az újságot.
S erre itt a remek alternatíva!
Jókaja, tényleg elfogyott, de most vettem ki a sütőből egy adag narancsosat belőle! :) (bár a citromos finomabb)
Orsi, örülök hogy tetszik! :) A 18 centisbe elég a fele mennyiség (fránya matematika… :D ), és ha van ribizli is, akkor érdemes az “eredeti változatot” sütni belőle. Az összes mascarpone+joghurt/tejföl helyettesíthető joghurttal, az állaga ugyanaz, csak kevésbé lesz zsírdús a tészta.
De van egy eredetileg is joghurtos süti nálam, az is nagyon finom. :)
A sütizést megértem, én hetek óta nem kívántam az édeset, most meg néhány napja sorozatban gyártom a sütiket. :)
Viki, örülök hogy tetszik! :) Szerintem nem fogod megbánni, ha elkészíted, nagyon finom! Nekünk ez a pite az egyik legkedvesebb sütink! Ráadásul rengeteg variációban készíthető, bár ez a citromos most nálunk mindent visz. :)
Csodálatos és milyen selymes
hűű, ez ráadásul ilyen egyszerű??? szeretlek!:)
Bianka, örülök hogy tetszik! :)
Doki, nem nagyon szeretem ennél jobban bonyolítania sütést. :) Lehet hogy ciki ilyet írni, de felőlem Pierre Hermé meg Lebovitz éhen halna.
A spontán érzelemkitörés a végén pedig rendkívül bájos. :)))
És ennek milyen az állaga?
Krémes, vagy inkább tésztás, vagy a kettő között?
A kettő között. Olyan, mint egy szilárdabb állagú clafoutis, vagy akár a mi tejespiténk. Szeletelhető, de azért kicsit még krémes a tészta.
Tegnap megcsináltam, hát mondanom sem kell, mára nincs belőle. Nagyon finom volt! Köszönöm a receptet, nagyon szeretem az “egyszerű, de nagyszerű” típusú sütiket.
Szuperb, nagyon örülök hogy ízlett! :)
A sütikről hasonlóan gondolkodunk, remélem találsz majd még nálam több “egyszerű de nagyszerű” sütireceptet is! :)
Hogy ez milyen finom!!! Hasonlóra készülök vagy 1 hónapja, de a te változatod jobban tetszik-nem kell hozzá gyúrni:)
Trinity, örülök hogy tetszik! :)
Én is jobban kedvelem a gyúrás-nyújtás-macera nélküli sütiket! :)
Azon morfondírozom, hogy vajon liszt nélkül is összeállna vhogy?
Sajnos nem. Ha csak tojás van benne, akkor max puding/creme brulee állaga lesz. Kell hozzá valamilyen kötőanyag, ha más nem kukorica vagy krumplikeményítő. Illetve meg lehet próbálni még azonos mennyiségű csonthéjas őrleménnyel helyettesíteni (pl dió egész jól illene hozzá, a mákról nem is beszélve… :) ), az működhet.
Ez a mákos most nagyon megtetszett, lehet meg is csinálom… :))))
Már másodszorra is megsütöttem ezt a sütit. Nagyon finom. Remélem nem bánod, de feltettem a blogomra, persze linkeltelek!:)
Solyi, nagyon örülök hogy ízlett! :)
Kedves Flatcat,
nagyon nagy lelkesedessel keszitettem el a fenti citromos tortat de valami okbol kifolyolag kemeny lett. Ez hogyan lehetseges?
45 perdig sutottem az eloirtak szerint. Segitseged elore is koszonom! : )
Bobita, nagyon sajnálom… :( Ha kemény lett, akkor a liszt volt túl sok, vagy a folyadék túl kevés, azaz lehet, hogy a citromnak nem volt elég leve vagy kicsi volt a tojás. Ha túl sokáig sül, akkor a teteje megpirulhat kicsit, de attól nem kellene keménynek lennie, csak egy kicsit szivacsosabbnak, kevésbé remegős állagúnak.
Koszonom valaszod, megprobalom megegyszer!
Legyen szep napod! : )
Kedves Bobita, remélem ízleni fog! :)
2010. augusztus 3., kedd