Gyömbéres citromos sült joghurtpuding

2009. szeptember 16, szerda | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P2220088

A hűtő rendszerezésének második lépése, amikor szembesülök az éppen lejáró szavatosságú élelmiszerek tömkelegével. Minő véletlen, pont a mai nappal vált volna avétossá fél kiló túró, 8 dl joghurt és 15 dkg mascarpone.

Egy joghurt még lecsúszott magában, de a többiből muszáj volt sütni valamit. A túróból lett túrótorta, a joghurtokból meg ez a puding. A recept alapjaiban igen hasonló az Ízvarázs füzetek Rakott finomságok című kötetének sült pudingjához, csak én a romlandó élelmiszereimből készítettem, ennek megfelelően (illetve annak, hogy csak három tojásom maradt) változtattam meg  a hozzávalókat illetve az ízesítését kissé (na jó, eléggé) átalakítottam. Igazából kapóra jött ez a joghurtos baleset, mert az eredeti receptet a benne lévő jelentős mennyiségű tej miatt nem készítettem el eddig.

Melegen nagyon finom, langyosan isteni, hidegen nem tudjuk, mert nem maradt belőle semennyi sem, ami kihűlhetett volna.

  • 4 adag ( 4 db mélyebb egyszemélyes sütőtál. Jó a szuflé forma is, de abból talán 6 db kell vagy esetleg több)
  • 600 gr 3,5% joghurt,
  • 15 dkg mascarpone,
  • 3 dkg étkezési(kukorica)keményítő,
  • 3 tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 ek reszelt gyömbérből kicsavart lé (vagy 1 tk szárított por),
  • 1 kis citrom leve és reszelt héja,
  • 2 marék (20 dkg) málna vagy más gyümölcs, ízlés szerint
  • vaj a formákhoz

A legegyszerűbb minden hozzávalót a málna kivételével beleönteni egy turmixgép kancsójába és simára kevertetni vele. De ha ez nincs, jó a kézi habverő és egy mélyebb tál is. Ekkor célszerű a keményítőt először egy kevés joghurttal simára keverni és ezután hozzáadni a többi joghurtot, mascarponet, tojást, cukrot, citrom levét és héját, továbbá a gyömbért.

Kivajazott formákba öntöttem, majd a tetejükre potyogtattam a málnát. Csak finoman, le ne süllyedjenek. Én most amúgy mirelit málnát használtam, ez volt itthon. Ilyenkor fagyosan kell még a pudingba (de a sütikbe is) tenni és akkor nem mállik szét, nem törik össze.

160°C fok (gázsütő), 60 perc. Kisebb vagy laposabb forma esetén kevesebb idő is elegendő.

Ez nagyon, nagyon finom. Krémes, remegős. Csak ne lenne olyan nehéz kivárni, amíg megsül…

Címkék: , , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: Gyömbéres citromos sült joghurtpuding

trinity
2009. szeptember 16., szerda

Azt hiszem, befizetek hozzád kosztosnak:))
Ha már unalomból ilyeneket tudsz…Szuper!!

killervidra
2009. szeptember 17., csütörtök

Köszi, Trinity! :) Amúgy gondoltam rád amikor megkóstoltuk, szerintem ez nálatok is bejönne! :)

Cserke
2009. szeptember 17., csütörtök

Kosztosnak én is nagyon szívesen jövök:)

Ági, aki főz
2009. szeptember 17., csütörtök

Hidegen is biztos isteni. Lett volna.

killervidra
2009. szeptember 17., csütörtök

Köszi, Cserke! :) De ha te jössz ide, akkor én meg kihez menjek? :)
Ági! Annyira izgat milyen lehet hidegen, hogy kénytelen leszek megismételni hamarosan. Csak el ne fogyjon megint, mielőtt kihűl… :)

nokedli
2009. szeptember 19., szombat

épp azon gondolkozom, hogy a kép tetszik-e jobban vagy a recept. mert vicces módon pont ezek az alaphozzávalók várnak sürgös felhasználásra nálam is. ráadásul a p ma vettem egy kis málnát a zöldségesnél *dumdidum*

killervidra
2009. szeptember 21., hétfő

Köszi, Nokedli! :)
Remélem ízleni fog! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)