A magyarázat egyszerű: az esőzések miatt víz alatt álló kertben minden burjánzik (kivéve a petrezselyem, az kipusztult, ki tudja miért), az a három fajta koriander ültetvény is, amit hirtelen felindulásból tavasszal vetettem. Olyan mennyiségű korianderzöldünk van, hogy kénytelen vagyok feldolgozni mindenféle formában.
Ezt a pestot most ázsiai stílusú ételekhez készítettem, ami kézenfekvő választás, ha korianderzöldről van szó. A fűszerezés lehetne gazdagabb, kerülhetne még bele csili is, de ezt a lehetőséget én inkább most kihagytam. Majd inkább élek vele közvetlenül a felhasználás előtt.
A mennyiségeket természetesen nem kell grammra pontosan betartani, én ezt most azért írtam így ide, mert a digitális mérleg ezt mutatta.És hát ez így elég jól sikerült.
A földimogyorót száraz serpenyőben kis láng felett, sűrűn rázogatva kissé megpirítom, amikor elkezd illatozni és aranyszínűvé válik, akkor már jó. Ha sózott földimogyorót használunk hozzá, akkor ez a lépés természetesen kimarad.
A koriandert megmosom, leszárítom, és késes robotgépbe teszem a mogyoróval, olajjal, csipet sóval és a finomra reszelt gyömbér kinyomkodott levével együtt. Finomra aprítom.
A tárolásra szánt üveg aljába teszek egy gerezd kés pengéjével meglapított fokhagymát, és erre szedem a pestot. Hűtőben tárolom.
Megjegyzés: a fokhagymát lehet a korianderrel együtt darálni a robotgépben, de a nyers fokhagymát Férj gyomra nem bírja, így én inkább ezt a módszert alkalmazom a fokhagymával való aromatizálásra.
Nagyon irigyellek, én is szeretnék hasonló problémával küzdeni! Sajnos nekem még elég kicsi a koriander a kertben, és a vihar meg a rengeteg eső nem tett neki jót. De ezt a receptet köszönöm, remélem, még a nyár folyamán kipróbálom.
Vegavarázs, szívesen! :) Nagyon jó kis pesto lett, remélem sikerül majd kipróbálnod! :)
Nálam most a koriandernek kifejezetten jót tett az eső, de itt homokos a talaj, nem állt annyira a víz. Viszont a petrezselyem kipusztult, a hagymáim meg megálltak a növésben.
Mindenesetre az esőzések után nem sok reményt fűzök a korianderek további burjánzásához, az én kertemben egyébként nem kedvezőek a körülmények ennek a növénynek (csak próba-szerencse alapon vetettem), így most igyekszem felhasználni, ami van. :)
Ez egy remek recept avagy otletado!
Hetvegere remelem en is gazdagabb leszek egy nagy halom korianderrel, es egy ilyen pesto elkeszitese es hasznalasa eleg izgalmasan hangzik! Zsenialis, koszonom.
Szívesen! :)
Nagyon finom pestonak a koriander, tényleg érdemes kipróbálni. Meg aztán rengeteg módon variálható a különböző olajokkal, olajos magvakkal, fűszerekkel. :)
2010. május 21., péntek