Amiért ez a bejegyzés halaszthatatlanná vált, az:
1.) Három napja zsinórban ez a reggeli, és ma már dupla adagot sütöttem belőle.
2.) A nálunk vendégeskedő anyósomnak annyira ízlett ez a palacsinta, hogy elkérte a receptjét.
3.) Ponty a legnagyobb betegség közepette is betuszkolja a szájacskájába, akkor is, ha mást már nem hajlandó megenni vagy meginni.
Egyébként az egész a véletlen műve volt, mert az amerikai típusú túrós palacsintát akartam megsütni, de a kamrában lévő totális káoszban nem találtam meg a sütőport. Így hát élesztőt tettem bele. Aztán a recept kis tökéletesítésen ment keresztül, és megszületett a végeredmény, ami leginkább egy instant túrós buktához hasonló, és NAGYON finom!
A tejet a vajjal és a tejszínnel összemelegítem, és ha már a vaj felolvadt, hozzáöntöm a túróhoz, cukrokhoz, citromhéjhoz, liszthez.
Ha a sima állagú túrós édességeket kedveljük, akkor botmixerrel is át lehet dolgozni a masszát, hogy ne maradjon benne szemcsés a túró. De mi szemcsésen szeretjük, úgyhogy én nem szoktam.
Elkeverem lehetőleg habverővel, majd ha már az egész massza csak langyos, de nem túl meleg, megy hozzá a tojás és az élesztő is. (az élesztőt érdemes egy kicsit eldolgozni előtte egy kevés palacsintatésztával, és úgy visszaönteni a tésztába)
Habverővel addig kavarom, amíg a masszában egyenletesen el nem oszlanak a hozzávalók. Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk.
Félreteszem kelni, amíg a tésztában meg nem jelennek a buborékok, ez körülbelül háromnegyed-egy óra.
Vastag aljú, lehetőleg teflon serpenyőben sütöm, további zsiradék hozzáadása nélkül, kis merőkanálnyi adagokban, mérsékeltebb tűzön, mindkét oldalán pirosra. (ha nem teflonban sütjük, akkor szükség lehet zsiradékkal, olajjal átkenni a serpenyőt minden sütés előtt)
Szinte már az összes palacsintád megsütöttem, de ez fogja vinni a pálmát, már előre tudom. :D
Chriesi, ezt örömmel hallom! Most nekünk is ez a legnagyobb kedvencünk az összes közül! :)
Ez nagyon hasonlít a ricottás palacsintára:). Az amerikaira:)) Nagyon jó lehet.
Mamma, köszönöm! :)
Valóban hasonló, mert a ricottás amerikaiból lett először a túrós amerikai, aztán a sütőport is lecseréltem élesztőre, és így lett ez a kelt túrós belőle!
Jelentem, nálam is kitört a palacsinta láz : ) Tegnap este ez volt műsoron, annyi plusszal, hogy a fordítás előtt szórtam rá étcsokidarabokat. Isteni volt a túrós cucc ezekkel csokilávákkal ( + a tetején egy lehetetnyi házi eperlekvárral): ) Meleg töltött túrórudi feeling : )
Amikor még csak az első sornál jártam az olvasásban, azonnal a Túró Rudi jutott eszembe. :)))
De akkor tényleg olyan lett. Megkóstoltam volna! ;)
Az akácszirmom a szirupra már kevéske lett volna, így úgy döntöttem, hogy ami maradt az akácfánk (http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/05/bodza-fank.html) után, ebbe használom el. A felmelegített tej-tejszín keverékbe hagytam állni jó 2 órát. Aztán leszűrtem, s a többi meg már a recept szerint. Nagyon jól illett a túróhoz a zamatos virágíz : )
Örülök hogy ízlett:))) Én pár napja ricottás kelt palacsintát csináltam akácvirággal, csak még nem volt időm posztolni. :)
Az akácvirág fánk eredetileg, a régi falusi recept szerint egyébként úgy készül, hogy szárával együtt mártják az akácvirágot a palacsintatésztába, lerázzák a felesleget és utána sütik ki. Így több a virág, az íz, kevesebb a tészta, na meg az olaj. Érdemes kipróbálni! :)
Legközelebb sütök bele virágot is, hogy kicsit intenzívebb legyen : )
Köszi, bodzával kipróbálom!
Bodzával remek lesz! :) Még megírom a maradék akácosakat, aztán én is bodzában gondolkodom tovább! :)
2010. március 22., hétfő