Csokis túrós palacsinta

2010. augusztus 20, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella


P1015923

Csak azért sem túró rudis, pedig…

Szóval azon gondolkodtam el, hogy milyen fura a magyar ember ízlése, hogy tudjuk mi így imádni együtt a túrót, a citromot meg az étcsokit? Mert imádjuk, ez tény.

De ebbe most nem fogok belemenni mégsem, mert a gyerek épp most firkálja össze (nem is firkál, napocskát rajzol…) rotring ceruzával az LCD monitort. Még szerencse(?) hogy a többit már megírtam.

És igen. Finom.

  • 3-4 főre
  • 10 dkg simaliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 25 dkg sovány(!) túró
  • 5 dkg étcsoki (min. 60%, én most 75% kakaótartalmút használtam)
  • 3 ek cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 citrom finomra reszelt héja

A lisztet lehetőleg habverővel simára keverjük a tojások sárgájával, a túróval, a tejjel, cukorral, olvasztott vajjal, finomra reszelt citromhéjjal, majd ha a massza már csomómentes, hozzákeverjük a késsel apróra (de nem szilánkosra, csak kisebb kockákra) vágott csokit is.

Pihenni hagyjuk sütés előtt jó 15 percet (még jobb, ha félórát), majd közvetlenül a sütés előtt lazán, óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.

Teflon serpenyőben további zsiradék hozzáadása nélkül evőkanálnyi halmokban kisütjük. A kanál hátával itt nem kell nagyon egyengetni, nehogy kinyomkodjuk a levegőt a habból, a massza valamelyest úgyis magától szétterül. A nagyon a szélekre került csoki (nem kell megijedni, ez nem túl sok) hajlamos kiolvadni sütés közben a palacsintából, ezért a serpenyőből az olvadt csokit (ha van) papírtörlővel töröljük ki minden újabb adag előtt.

Melegen, hidegen, langyosan, akárhogy nagyon finom.

Megjegyzés: elméletileg ilyen célra a nálunk nem kapható csokipasztilla lenne az ideális, de teljesen jól működik a 75% kakaótartalmú étcsokival is. Csak teflon legyen a serpenyő, meg ne hagyjuk ki az adagok sütése közbeni papírtörlős törölgetést, ha kiolvadna egy kevés csoki.

Címkék: , , ,

8 hozzászólás a bejegyzéshez: Csokis túrós palacsinta

nyanyuska
2010. augusztus 20., péntek

Szia!
Nagyon szépek a palacsintáid és a blogod is. Gyakran merítek innen ötletet.
Most csak egy kérdés: hogy mennyi tojást használtál a palacsintához? A hozzávalók között sehogy sem találom.
Nyanyuska

killervidra
2010. augusztus 20., péntek

Szia nyanyuska! Köszi hogy szóltál!!! :))) 2 tojás, javítottam is, úgy látszik, mégsem tudtam megírni a többit rendesen. :)
Örülök hogy tetszik a blog és sikerül innen ötleteket meríteni! :)

nyanyuska
2010. augusztus 20., péntek

Köszönöm. Már el is készült. Nagyon finom :)

killervidra
2010. augusztus 21., szombat

Örülök hogy ízlett! :)

Yato Squaw
2010. augusztus 27., péntek

A mi kisfiunk a kocsit díszítette fel, óriás szíveket karcolt nagy kővel a fényezésbe. Nehéz volt türelmesen elmagyarázni, hogy ilyet soha többé…

Szuperfinomak a palacsintáid! :)

killervidra
2010. augusztus 29., vasárnap

Hát igen, a gyerekek nagyon kreatívak tudnak lenni…
Örülök hogy tetszenek a palacsinták! :)

Pilchard
2010. szeptember 27., hétfő

Szia!
Imádom a palacsintáidat,sorra sütöm őket,de áruld el hogy van az hogy a Tiéd mindig olyan szép egyenletes színű,az enyém meg ronda foltos.és ronda barna.És a Tiédnek miért van szép fehér csík körben az oldalán?brühühühühühü,nem igazság ám,sokszor járok így hogy kipróbálok valakinek a receptjét és annyira csúnya lesz.

killervidra
2010. szeptember 28., kedd

Szia Pilchard! Örülök hogy ízlenek a palacsinták! :)
Szerintem a palacsintasütő a lényeg. Én két öntvény SimPex palacsintasütőt használok (nagyon vastag aljú, nehéz öntvény, perem nélküli, teflon bevonattal). Ebben szépen egyenletesen sül. Aztán fontos még a láng. Én kitapasztaltam a gáztűzhelyemen azt a hőfokot, ahol viszonylag tempósan sül, de nem ég. Ha sötétbarna égett foltos, az azt jelenti, hogy kicsit nagy a láng/hőfok, amin sütöd (bár a férjem meg pont ilyen barna foltosan szeretné… :) ), szóval érdemes visszavenni belőle egy kicsit. Lassabban sül majd, de szerintem megéri. :)
Kitartás, menni fog, biztos vagyok benne! :)))

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)