Új hónap, új menü a retró jegyében.
Ezúttal csülkös bableves paprikás rántás nélkül és vaníliás szószban sült palacsinta, a hideg, barátságtalan téli napokra való tekintettel.
Tejfölös, csülkös bableves
8 adag
a leveshez:
1 kisebb füstölt csülök (1-1,2 kg)
500 gr tarkabab
1 ek disznózsír
2 fej vöröshagyma (~ 8 dkg)
3 szál répa (~ 25 dkg)
5 szál halványítózeller vagy ¼ cikk zellergumó (~ 20 dkg)
450 gr tejföl ( 1 nagy pohár)
2 ek étkezési keményítő (vagy finomliszt)
2 babérlevél
8 gerezd fokhagyma
5 ek fehérborecet
a tésztához:
100 gr finomliszt
1 tojás
A csülköt egy akkora fazékban, amiben épp elfér, körülbelül 3 liter vízzel felöntve felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Ez körülbelül 3-4 óra, addig kell főzni, amíg a hús szinte magától elválik a csonttól. A víz mindenképpen lepje el a csülköt.
Ezt a műveletet el lehet végezni előző napon is, így jobban lehet gazdálkodni az idővel.
A babot szintén előző este áztassuk be.
A leveshez a hagymát vágjuk fel apró kockákra, a fokhagymát aprítsuk fel finomra. A répát, zellerszárat vagy zellergumót csak nagyobb, 6-8 cm darabokra vagdossuk a tisztítás után.
A zsíron süssük a hagymát addig, amíg üveges nem lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát, répát és zellert is. Rövid ideig pirítsuk együtt a zöldségeket, majd adjuk hozzá az átmosott leszűrt babot, és öntsük fel a csülök főzővizéből 3 liternyivel. Adjuk hozzá a babérlevelet, majd fedő alatt főzzük, kis lángon. Óvatosan sózzuk, a csülök is sós, egy evőkanálnyinál többet nem érdemes hozzáadni, inkább a végén igazítsuk ki az ízeket.
A csülök bőrét, zsíros részeit fejtsük le, csontját vegyük ki (ez mehet a levesbe), a húsát pedig vágjuk nagyobb kockákra, 2-3 cm jó méret, de ez is ízlés dolga. A csülökhúst is adjuk a leveshez.
Amíg a bab megpuhul, elkészül a csipetke is.
A lisztből és a tojásból sima felszínű, ruganyos, keményebb tésztát gyúrunk, majd lisztes kézzel lencsényi darabokat csipkedünk belőle. Ezeket ujjbegyeink között golyóvá gyúrjuk és szintén ujjbeggyel kicsit meglapítjuk, hogy lencse formájú csipetkéket kapjunk.
Ha a bab megpuhult, a leveshez adjuk a csipetkét, ez néhány perc alatt puhára fő, így elég 5 perccel a főzési idő vége előtt beleszórni.
A tejfölt a keményítővel, lehetőleg habverővel csomómentesre keverjük, majd 3-4 merőkanálnyi forró levessel elkeverve hőkiegyenlítést végzünk. A habarást vékony sugárban a levesbe csorgatjuk, állandó keverés mellett. Megvárjuk, amíg ismét felforr a leves, majd lehúzzuk a tűzről.
Ha szükséges, még sózzuk, illetve az ecettel savanyítjuk.
Túrós palacsinta
4 adag
a palacsintához
8 dkg finomliszt
1 tojás
1,25 dl tej
1 ek olaj
1 tk cukor
csipetnyi só
a túrós töltelékhez
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 tojás
3 ek cukor
1 ek Bourbon vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
3 dkg mazsola (elhagyható)
a mártáshoz
2 dl tejföl
2 ek cukor
1 ek Bourbon vaníliás cukor
½ citrom leve
A palacsintához a tészta hozzávalóit lehetőleg habverővel csomómentesre keverjük, majd félretesszük 15 percre pihenni.
Közben a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrokat, a tojás sárgáját, a citrom levét és reszelt héját, alaposan összedolgozzuk, majd a mazsolát is hozzákeverjük.
A tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd lazán a túróval összeforgatjuk.
A palacsintatésztát átkeverjük, és annyi buborékos ásványvizet vagy szódát adunk hozzá, amennyivel nem túl sűrű palacsintatésztát kapunk. Ez körülbelül fél deci víz szokott lenni.
Egy kisebb, 20 cm-es palacsintasütőben vékony palacsintákat sütünk.
Megtöltjük a túrós töltelékkel, négyrét hajtjuk, és két-két palacsintát egymással enyhe átfedésben kivajazott sütőtálba vagy mélytányérba fektetetünk.
A tejfölt a cukrokkal és a citrom levével alaposan kikeverjük, majd szétosztjuk a palacsinták tetején.
180°C fokon, légkeverés mellett 20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje enyhén megpirul.
pedig ide írtam egy bejegyzést tegnap, miért nincs itt??
szóval. napok óta vágytam pont ilyen habart bablevesre – mégis habarás nélkül babgulyést készítettem a hétvégén. nem is értem miért. úgyhogy most itt sóvárgok:-( nem fözhetek hétvégén megint bablevest.
Nokedli! Az a komment a Gasztrotippen van! :)
A babgulyás sem rossz azért… :)
(egyébként miért is ne lehetne egy héten kétszer bableves? Nálunk már előfordult… :D )
2010. január 27., szerda