Aszalt meggyes, csokis keksz

2010. január 22, péntek | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

P6300007

Vagyis a fekete-erdő keksz.

Csajos süti, ugyanis nálunk Férj úúútálja a meggyet és a csokit együtt. Ezért most a “bébiszitternek” (azaz Anyunak),  és magamnak sütöttem egy adaggal.

Elég finom lett, ezt abból gondolom, hogy Férj hazaérkezett, és azonnal eltüntetett belőle néhány darabbal, leküzdve heveny úúútálatát, és még azt is találta rá mondani, hogy ez nagyon finom. Na, ez aztán a dicséret!

Ropogós, csokis, meggyes, erről nem is kell többet beszélni.

Ha valaki meg unná a meggyet és csokit együtt, az tegyen bele egy teáskanálnyi őrölt csilit (én tettem a fele adagba), az garantáltan feldobja majd.

  • 3 tepsi
  • 30 dkg simaliszt
  • 20 dkg vaj
  • 13 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg aszalt meggy
  • 5 dkg étcsoki (60% kakaótartalom felett)
  • 1 ek kakaópor (cukrozatlan, holland)
  • 1 csipet (nem több!) sütőpor
  • opcionális: 1 tk szárított, őrölt csili

A csokit és a meggyet késsel nagyjából felaprítom.

A lisztet elkeverem a kakaóval és a sütőporral, majd hozzáadom a vajat, cukrot, tojást, csokit és az aszalt meggyet.

Összegyúrom, majd egy nagyobb darab folpack fólia közepére egyengetem és hengert formálok belőle. Ráhajtom a fóliát, és addig hengergetem a rudat az asztalon, amíg egyenletes vastagságú és felületű, 5 cm átmérőjű hengert nem kapok.

Hűtőbe kerül 1-1,5 órára, amíg megdermed benne a vaj. Ezt követően éles késsel 3-4 mm szeleteket vágok belőle, és ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom.

180°C fokon (gázsütőben) nekem 15 perig sültek. Érdemes figyelni, a sütési idő függ a kekszek vastagságától és a sütőtől is.

A sütőpapírral együtt rácsra emeltem a kekszeket kihűlni.

Megjegyzés: 1.) Ami szerintem még illene hozzá, az egy kevés őrölt fahéj a tésztájába keverve.

2.) Nem szeretjük a túlságosan édes sütiket, így ez a keksz is csak visszafogottan édes. Ráadásul 85% kakaótartalmú csokit használtam hozzá, amivel nekünk nagyon ízlett, de el tudom képzelni, hogy másnak ennyi cukor kevés bele, így aki alapból édesszájúbb, az emelje meg a cukor mennyiségét 15 dkg-ra.

3.) A díszítéshez használt mascarpone nagyon jól illett a kekszhez, így akár kevés porcukorral kikevert mascarponeval keksz szendvicseket is készíthetünk belőle (és az már majdnem fekete-erdő torta…)

Címkék: , , , ,

5 hozzászólás a bejegyzéshez: Aszalt meggyes, csokis keksz

Ibolya
2010. január 22., péntek

Én is beszállnék ebbe a csajos buliba! :))

ChefViki
2010. január 22., péntek

Férj nem tudja, miről maradt le :-) Egyik kedvenc kombinációm!

killervidra
2010. január 22., péntek

Ibolya, élveztük is nagyon! ;)
Viki! Én is szeretem a meggyet csokival (mondjuk pont csak a fekete-erdő tortát leszámítva), de itthon Férj részéről heves ellenállásba ütközök. Maradnak a csajos bulik… :)

ottis
2010. január 23., szombat

Ez nagyon tetszik!

killervidra
2010. január 23., szombat

Ottis, örülök! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)