A napokban felmerült a kérdés, hogy mire jó a túlérett banán? Lehet e belőle amerikai palacsintát sütni?
Mi az hogy! Sőt, itt most azt is meg kell jegyeznem a történeti hűség kedvéért, hogy ez minimanó kedvenc amerikai típusú palacsintája, és a mindenkori rekordot( 9(!) db palacsinta/ 1 db 16 hónapos) ezzel állította fel. Készült mellé gyümölcssaláta is, inkább csak az én kedvemért, mivel Ponty 1.) nem szereti a gyümölcsöket nyersen, 2.) még nem kaphat málnát, lévén túl picike az apró magvakhoz.
De most félre az elbeszéléssel, banános posztot ígértem. Azaz mi legyen a túlérett banánokkal?
Nálam általában banánkenyérként végzik, zabpelyhes-tejcsokis, vagy kókuszos-fehér csokis formában, illetve újabban nagy keletje van a banánfagylaltnak is. Aztán készül még belőle turmix, mi sem egyértelműbb ennél, tejjel, vaníliával, tejszínnel, egészségtudatosabb napokon joghurttal, mézzel, álmosabb napokon joghurttal és matchaval. A barnuló banánok meghámozva, feldarabolva, műanyagzacskóba csomagolva kiválóan elvannak a fagyasztóban, így már nem romlanak tovább, és bármikor felhasználhatóak turmixokba. Ilyenkor azon túl, hogy lágy, selymes állagot kölcsönöznek bármelyik gyümölcsös vagy csokis turmixnak, kellemesen le is hűtik azt, sőt, nagyobb adag fagyasztott banánnal jégkása állagú turmix készíthető. (még nagyobb adagban, masszívabb robotgéppel fagylaltgép nélküli fagylalt)
És akkor eddig tartott a tudomány. Mert banános süti, turmix, édesség az sok van, de nemcsak az merült fel, hogy milyen édességbe, hanem hogy milyen főfogásba lehetne felhasználni a barna gyümölcsöket. Hát, igazából nem tudom. Van kics Vú banánchutneyja és currys gyümölcslevese, meg Fűszeres Eszter banán ketchupja, és körülbelül ennyi jut az eszembe. A karibi, afrikai banános ételekhez, illetve általában a sós(abb) ételekhez főzőbanán kell, ami ugye itt nincs, de éretlenebb banánnal helyettesíthető.De nem túlérettel.
Szóval én magamtól eddig jutottam, de ha valaki tudja, hogy mihez lehetne még túlérett banánt felhasználni, ami nem desszert, akkor várom az ötleteket!
Addig is itt egy palacsinta.
Igazi babás, cukor alig van benne, csak a vaníliás cukor, és teljes kiőrlésű búzaliszttel is készíthető (én azt előtte át szoktam szitálni, mert ha nem keverjük be fehér liszttel, pici babáknak a szitálás nélkül túl sok benne a korpa). Joghurttal készült, mert szerintem a banán elég édes, jót tesz neki, ha egy kis savanyúval van egyensúlyba hozva, de lehet tejjel is, csak abból kicsit kevesebb kell majd a tésztához. Aztán ennél is igaz, ami minden amerikai palacsintánál: akkor lesz igazán könnyű, levegős a tésztája, ha a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájával bekeverjük a tésztát, és a fehérjét kemény habbá verve csak közvetlenül a sütés előtt forgatjuk hozzá óvatosan.( nekem ehhez azonban reggel, kávé előtt nincsen lelkierőm, igazából ma fél órán át néztem meredten a tésztát, hogy mikor kel már meg, mert még annyira sem voltam képben, hogy észben tartsam: ez most nem is élesztős…)
Az összes hozzávalót beleöntjük a turmixgép kancsójába, összeturmixoljuk, majd félretesszük pihenni 15 percre.
(ha a tojáshabos változat mellett döntünk, akkor csak a tojások sárgája kerüljön a turmixgépbe, a tojások fehérjét verjük habbá a pihentetési idő letelte után, és csak sütés előtt forgassuk óvatosan a masszához.)
Vastag aljú teflon serpenyőben 2 evőkanálnyi adagokban kisütjük mérsékelt lángon, további zsiradék hozzáadása nélkül. Ha nem teflon serpenyőben sütjük, akkor minden adag előtt kenjük ki a palacsintasütőt olajjal.
Lehet mellé adni juharszirupot, de magában is elég nagy sikere volt, én viszont gyümölcssalátát készítettem mellé.
1 banánt felkarikáztam, meglocsoltam 1/2 lime levével, 1 ek mézzel, és 2 marék málnát (mirelitet, kiengedés nélkül) kevertem hozzá. 4-5 mentalevélkét vékonyan felcsíkoztam, és ezt is a salátához kevertem, illetve a menta egy részét a tetejére szórtam. Fél óra múlva a málna kiolvadt, és közben s alátát is kellemesen behűtötte.
Plusz egy bónusz a végére, hogy jól induljon a nap. (vagy hogy valahogy egyáltalán elinduljon…)
banános avokádós joghurt turmix matchaval
A hozzávalókat turmixgép kancsójába öntöm, pürésítem, és megiszom.
fuhh, ezt a turmixot mindneképp kipróbálom, ha beszerzek végre valahára matchát, már most tudom, h. nagyon odaleszek érte :)
Szia Csuszta! Örülök hogy tetszik! :)
Kis segítség a beszerzéshez: http://www.japantea.hu/index.php?pageid=product&cid=1 :)
A turmix durva kalória bomba! Banán avokádóval!!! :)
Mi még zöld turmixba szoktunk tenni érett banánt, mint “édesítőt”:
– 1 db alma
– 1 db banán
– 2 db nagy mángold levél
– kb. 2-3 dl víz (ne legyen túl híg)
Mindezt összeturmixoljuk és megisszuk. A mángold semleges ízű, szóval nem kell félni, nem lesz “zöld ízű” a turmix, hanem banán ízű lesz! :)
De reggel kell az energia, és ráadásul csupa egészséges zsírsav meg szénhidrát van benne! :)))
Hát itt sajnos nem lehet mángoldot kapni, de szimpatikus ez a zöld turmix dolog, szóval kipróbálom sóskával. Az meg nő a kertben. :)
Mondjuk gondolom, sóska ízű lesz egy kicsit, de az alma meg a sóska jó együtt.
Viszont ha van valami ötleted a mángold helyett, azt szívesen meghallgatnám! :)
jajj, de szép dolgok vannak ezen az oldalon…
mondjuk eddig sem a beszerzéssel volt a gond, hanem h. pénzügyileg nem szántam rá magam, mert nem tudom, mennyire kiadós egy adag… de előbb-utóbb úgysem úszom meg, mert már egy csomó dolgot beterveztem vele, úgyh. ez csak az én hülyeségem :)
jóó, hiába avokádó meg banán meg kalóriák, az ilyesminél mindig az az érzésem, h. nem hízlal, hanem táplál és kifejezetten jót tesz testileg – lelkileg, függetlenül a kalóriaértéktől
hehe
hirtelen nem tudtam értelmezni így kora reggel a “kb. 2-3 dl víz (ne legyen túl híg)” sort…
mi az, h. túl híg víz?! :)))
Mángold helyett nagyon jó a spenót! Mi már azzal is készítettük. A sóska intenzív ízű, szóval azzal nem merném… :) A spenót viszont ugyanolyan jó. Ha a banán túl érett és nagyon édes, akkor néha szoktunk belecsepegtetni egy kevés citromlevet is. A zöldek klorofiltartalma jelentős és ráadásul ebben a formában még nyersen is fogyasztod!!! :)
csuszta!
A túl hígat már a turmixra értettem! :) Tényleg kicsit megtévesztő, ahogyan írtam. Szóval vizet óvatosan adagoljunk hozzá, hogy ne legyen túl híg a turmixunk. De mindenkinek az egyéni ízlése szerint ajánlott!
Zizi, OK! Van spenót a kertben, ráadásul még bébi méretű, egészen enyhe ízű, akkor azzal kipróbálom! :) (ja, és köszi! :) )
Csuszta, szerintem elég kiadós. Ha sütéshez kell, akkor nem is érdemes sokat használni, mert elég erős az íze, a színt meg már kevés tea is biztosítja! Nálam 50 gr nagyon sokáig kitart, ha csak sütésre kell. De a turmix az jobban nyeli, az már igaz, mert abba nem a színéért teszem, hanem a hatásáért. :)
Egyébként hűtőben, jól lezárva tárolva 2 évig eláll. :)
Nekem egyébként suisen matcha van itthon, ez való sütésre (csak néhány matcha bírja a hőkezelést, a többivel nem ajánlott sütni-főzni), ezt teának inni nem is szokták. Jó még turmixba, fagyiba, édességekbe. Minőségre nem ez a legjobb, de az ára elég barátságos, én ezt 50 grammonként szoktam venni a teaházban.
Ja, a turmix. Azért energiát is kell bevinni a szervezetbe, és ha lehet választani, akkor már ilyen formában. :)
köszi a sok infót, sokat segített a szötymörgéseimen :)
@Zita: tudooom, persze, értettem én, csak hirtelen olvasva a reggel 7es kómában vicces volt :)
Szívesen! :)
Alig várom az almás-spenótos-banános zöld turmixot a 2-3 dl tömény vízzel (elmaradhatatlan mosolygó szmájli). Amúgy jól hangzik (viccet félre tévő szmájli)
OK, holnap reggel megkapod! :) (sima szmájli)
Szia!
A banános palacsinta elkészítésekor már kiötlöttem egy újabb verziót. Ma tettem ki a blogra, nagyon finom volt!!!
Kókuszos epres palacsinta: http://zizikalandjai.blogspot.com/2010/05/kokuszos-epres-palacsinta.html
Zizi, olvastam, tetszik! :)))
Én húspástétomban vagy indiai beütésű (akár valamilyen curry jellegűben) kajába simán el tudnám képzelni azt a banánt : )
Volt nekem egy igen kedves kajám, a kilencvenes években találkoztam vele néha éttermekben: vékonyra klopfolt csirkemell, rá egy szelt sonka, egy szelet ementáli, egy fél banán, felteker, paníroz, kisüt. És ez jó túlérett banánból is. Viszont nem mertem ide írni, mert a férjem szerint gusztustalan. :) Hát végülis a robbanócukorkát is szerettem anno… :)
A currykbe a túlérett sajnos nem jó, mert azonnal szétesik+túl édes. Azt elvileg főzőbanánnal kell, ha nincs, akkor alig érett “rendes” banánnal. De én is gondoltam rá egyébként. :)
indiai fűszeres, kókusztejes banán(k)rém)leves csirkecsíkokkal, újhagymával? : )
Juj, indiai, juj! Azt nem szeretem. (bocsánatkérően vigyorgó szmájli)
Pedig ha elvonatkoztatok a szagos indiai ételekhez fűződő viszonyomról, akkor remekül hangzik! :) (hmmm, esetleg thai fűszerezéssel? Úgy meg van véve! :) )
Tényleg, mintha mondtad is volna, ne haragudj : )
Thai?, azt is imádom!!!! (de bárhogy is, a chilit ki ne hagyd : )
A chilit azt soha! :)
A gyömbér, fokhagyma, citromfű, chili, lime jöhet minden mennyiségben! :)
a citromfű nekem is esezmbe jutott + a csirke helyett a rákocska is : )
Na jó, megyek veszek éretlen banánt. :)
2010. május 6., csütörtök