VKF! XXX.- Teába valók: fahéjas cukor és instant grog

2009. november 29, vasárnap | italok | Szerző: Herczeg Gabriella

P5060048

ChefViki jubileumi VKF! kiírására az első fejezet: a teába valók.

A formázott, ízesített cukor ötlete a Dr.Oetker karácsonyra kiadott füzetkéjéből származik. Kicsit macerás, nagyobb tételnek érdemes csak nekiállni, de látványos ajándék és nem utolsó sorban, hetekkel előre elkészíthető. Eredetileg vaníliával ízesítve szerepelt a receptfüzetben, de szerintem teához a fahéj íze jobban passzol, és így a színe is látványosabb.

Az instant grog pedig nem más, mint aromás, citromos, narancsos cukorsziruppal feljavított rum. Szintén hetekkel előre elkészíthető, igazából idővel az íze csak egyre jobb lesz.

A grog eredetileg forróvízzel felengedett égetett szesz, elsősorban whiskey vagy rum, némi citromlével és cukorral. Később ezt már fűszerekkel, például fahéjjal, szegfűszeggel is aromásabbá tettek, illetve a forróvíz helyét időnként átvette a tea. Mi általában teából készítjük, és ehhez akkor az instant grogon kívül már mást nem is kell adni.

  • Fahéjas karácsonyi cukor teába
  • 100 gr porcukor,
  • 1-2 tk víz,
  • 1 kk fahéj

A porcukorhoz apránként adagoljuk a vizet, addig amíg a massza épp csak összeáll és formázható lesz.Ne legyen túl nedves, mert akkor nem lehet vele dolgozni!

(Szilikonos) sütőpapírra borítjuk és kanál hátával elegyengetjük, hogy 1 cm vastag, egyenletes réteget kapjunk.

Kis méretű sütikiszúró formával kiszaggatjuk, a formát óvatosan mozgatva kiemeljük, majd kiütögetjük belőle a cukrot és 3-4 napra félretesszük szobahőmérsékletű helyre, amíg kiszárad.

A kiszúró formánál érdemes kevéssé bonyolult, kevés hegyes szögletet tartalmazó formát választani, így a cukor majd könnyebben kijön belőle.

A karácsonyfás kiszúró a Kikából származik, ott még számos csengettyű és egyéb karácsonyi motívumot ábrázoló forma kapható.

  • Instant grog
  • ~3 dl
  • 1 nagyobb citrom és narancs leve (0,5-0,5 dl),
  • 1 dl víz,
  • 20 dkg nádcukor,
  • 1 zacskó Kotányi puncs fűszerkeverék ( szárított narancs és citromhéj, fahéj, szegfűszeg, vanília,kardamom, gyömbér)
  • 2 dl barna rum (pl Bacardi Black)

A cukrot a citrusok levével és a fűszerekkel felforralom, majd addig főzöm, amíg szirupos nem lesz.

Üvegbe töltöm a fűszerekkel együtt, hozzáöntöm a rumot, lezárom az üveget és összerázom.

2-3 nap után le lehet szűrni, de én nem szoktam, szerintem a fűszerekkel látványosabb, és így idővel az ízek is egyre intenzívebbek lesznek.

Címkék: , ,

7 hozzászólás a bejegyzéshez: VKF! XXX.- Teába valók: fahéjas cukor és instant grog

egycsipet
2009. november 29., vasárnap

Szuper ötlet és igazán látványos ajándék mindkettő! :)

Vesta
2009. november 29., vasárnap

Ez az instant grog nagyon tetszik, meg is csinálom.Mennyit szoktatok adagolni belőle mondjuk 2 dl teához?

ludanyo
2009. november 29., vasárnap

Ez a grog nekem is nagyon tetszik!

Lekvároskukta
2009. november 29., vasárnap

Hú, de jó ez a grog!!!!!
Nagyon jó kis ajándékötlet, köszi!
A cukrot én is kinéztem már magamnak, nagyon jópofa ;-)

killervidra
2009. november 29., vasárnap

Egycsipet, köszönöm! :)
Vesta! Köszi! :) Olyan 1-2 evőkanálnyi megy egy csészébe, attól függően, Férjnek milyen kedve van. :)
Lúdanyó, köszi! :)
Lekvároskukta! Köszi! :) A cukorral vigyázni kell, a receptfüzetben 4 tk vizet írnak, az nagyon sok! Én először így készítettem, és túl puha lett a massza, a kiszúrás után szétlapultak a fenyőfák. Aztán hozzáadtam még 10 dkg cukrot, mire összeállt. Szerintem olyan 2 tk víz kell bele, de érdemes inkább apránként adagolni.

Lekvároskukta
2009. november 30., hétfő

Köszi, hogy ezt mondod!

killervidra
2009. november 30., hétfő

Szívesen! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)