Retrománia/kókusztekercs

2009. november 16, hétfő | desszert, más | Szerző: Herczeg Gabriella

P4230006

Emlékeztek még a Kajla nugátos csokira? Hát az Kapucíner szeltre? Nem hiányzik a rózsaszín és sárga papírhengerbe csomagolt vaníliás és puncsos fagyipor utánozhatatlanul mesterséges íze?

Nyilván a gyerekkor emlékei szépítenek meg mindent, hiszen a mostanában kapható csoki csodák, trüffel és bonbon műremekek ízre simán kenterbe verik az átkos összes édesipari “mesterművét”, de pont az emlékek miatt jobbak és finomabbak ezek a kézműves bonbonoknál. Legalábbis nekem. Vitatkozni persze lehet, megértem, ha valakinek a nosztalgia kevés és inkább a minőségi desszertekre szavaz.

De miért is ne lehetne a kettőt együtt?

A téli fagyinál került szóba az utasellátós csokirúd, amiről Lúdanyó, Ancsika és Trinity is szép emlékeket őriz, de a mostani szigorú szemű, adalékanyagokra vadászó, tudatosan táplálkozó énünk talán már kicsit lázadozik ellene. Esetleg ha lehetne ilyet készíteni otthon…

Hiszen milyen szép karriert futott be a házi Sport szelet (itt, itt és itt, néhány példa a sok közül), Ízbolygó zselés szaloncukra vagy a Sajtkukacék gumicukor/Beatbull gyümölcsbőr verziója.

Nem lenne jó, ha a régi ízek (na jó, néhány esetben talán a kissé feljavított és az erőteljes nosztalgia nélkül is finomnak mondható változatuk)  ismét felbukkannának, ezúttal a mi konyhánkból? Ha a gyerekeinknek is megmutathatnánk, hogy miért lelkesedtünk mi gyerekkorunkban? (vagy legalábbis valami hasonlót)

Én a magam részéről imádtam a kis eszkimós málnapürét, amit mélyhűtve árultak és olyan volt, mint valami betonkeményre fagyott szorbet. Meg a kókuszrudat. És a négercsókot is. És a mazsolás krémtúrót. A már említett fagyiporokat. És persze a túró rudit.

Mi lenne, ha megpróbálnánk ezeket otthon reprodukálni? Hasonló formában, de ahol szükséges, kifinomultabb, mai kényes ízlésünknek is megfelelő ízzel, összetétellel?

Mi a véleményetek róla? Szerintetek jó ötlet?

És a legfontosabb: van kedvetek hozzá?

A retro jegyében született recepteket összegyűjthetnénk, és közzétehetnénk egy gyűjtő bejegyzésben, vagy külön címke alatt a blogjainkon. (esetleg csak az enyémen, nekem úgy is jó)

Lehetne ez egy folyamatosan bővülő recepttár, amihez időről időre csatolhatnánk az újabb recepteket.

Szóval lenne kedvetek hozzá? Mit gondoltok?

Nekem mindenesetre tetszik a saját ötletem (milyen kis szerény vagyok, tudom), szóval kezdeném is a sort gyerekkorom abszolút kedvencével, a kókusztekerccsel.

Rengeteg recept van, de ez most nem a sütemény, hanem ismét a hűtést nem igénylő, csinosan csomagolható változat, olyan, ami a csokik mellett sorakozott az ABC-ben a polcokon. Illetve jobb. Sokkal jobb.

6x 5 cm tekercsek

A csokis réteghez:

100 rg étcsoki (50-60%), 80 gr cukrozott sűrített tej, 40 gr babapiskóta morzsa, 1 ek rum

A kókuszos réteghez:

50 gr kókuszreszelék ( a finomabbra reszelt), 100 gr cukrozott sűrített tej

A hempergetéshez:

6-8 ek kókuszreszelék

celofán a csomagoláshoz

Azzal kezdem, hogy azért babapiskóta morzsa, mert ebből lehet kapni adalékanyagmentes változatot. A háztartási kekszben ugyanis elég sok vacak van.

A csokit apróra töröm, a rummal együtt kis láng/vízgőz fölött vagy mikróban megolvasztom. Nem kell nagyon felmelegíteni, csak langyosítani.

Hozzákeverem a sűrített tejet, a finom morzsásra tört vagy darált babapiskótát, szilikonos sütőlapra vagy folpackkal fedett deszkára kenem, lehetőleg 2-3 mm vastagságban, egyenletesen, téglalap alakban. Lehet két adagban is csinálni, úgy könnyebb vele dolgozni. Én még egy vizespoharat is végiggörgettem a tetejét, hogy teljesen sima legyen.

A kókuszt összekeverem a sűrített tejjel és egyenletesen a csokis rétegre simítom. Lehet morzsolni is, hogy ne mázgálódjon, ne nyomódjon bele a csokiba és utána elegyengetni a tetjét. Nem kell túl precízen, a feltekerésnél úgyis zömül kicsit.

A sütőlap/folpack segítségével felgöngyölöm a tekercset, mint a rétest, amíg még langyos a csokis réteg, mert utána törik.

Kókuszreszeléket szórok a tekercsre és köré, majd ide-oda hengergetve rátapasztom a kókuszt.

A hűtőbe teszem 15 percre, amíg megszilárdul és szeletelni lehet. Ezt nem muszáj, de én nem bírtam kivárni, amíg szobahőmérsékleten kihűl.

Ha már kihűlt, éles késsel szeletelem, egyenként celofánba csomagolom.

Egyébként kiválóan megfelel ChefViki aktuális VKF! kiírására is, mint gasztroajándék. Legalábbis én ismerek pár embert, aki szeretne belőle kapni…

Retro édességek gyűjteménye itt

Címkék: , , , ,

18 hozzászólás a bejegyzéshez: Retrománia/kókusztekercs

Felhőlány
2009. november 16., hétfő

Egy kis nosztalgia… :) A fagyipor kivételével mindegyik megvan! Ilyen kókuszrudat nem is olyan régen vettem, ettem… Kapucíner csokit meg folyamatosan… Szerintem jó ötlet, igyekszem csatlakozni! :))

lúdanyó
2009. november 16., hétfő

Én nekiláttam az utasellátós csokirúdnak :)

starfokker
2009. november 16., hétfő

nagyon jó ötlet!:) esetleg egy közös blogot is lehetne indítani, ahová mindenki fel tudná pakolni a recepteket.

Ancsika
2009. november 16., hétfő

Szuper ötlet! Szerdán én is (ha minden jól megy!) megpróbálom az utasellátós rudat megcsinálni! Ötletem már van; kérdés, hogy milyen lesz!?

killervidra
2009. november 16., hétfő

Akkor hát tetszik! ;)
Ancsika, Lúdanyó! Várom a produktumokat! Tényleg kíváncsi vagyok már nagyon erre az utasellátós rúdra! Ennek valami nagyon finom dolognak kell lennie… :)
Felhőlány! :)))) Egy házi kapucíner szelettel esetleg? ;)
Starfokker! Nagyon jó ötlet! Nagyon tetszik a közös blog indítása! Ha a többieknek is megfelel, én benne vagyok! :)

trinity
2009. november 16., hétfő

Nagyszerű ötlet ezeknek a retro édességeknek a megújítása!!!
Ahogy látom, ez a kókuszrúd is nagyszerűen sikerült!
Megjegyzem, nyáron megkíséreltem a Melódia csoki által megihletve fagyit gyártani-határozottan bevált!

ChefViki
2009. november 17., kedd

Hihi, ez szuper! Kapucíner szelet, édes istenem! Imádom! S igen, az utasellátós rúd! Ropogós hengerben tömény édes csokikrém :-) Ah, és a krémtúró… Na jó, leállok :-)

killervidra
2009. november 17., kedd

Trinity! Hát hogyne emlékeznék!!! Két napja azon gondolkodom, hogy lehetne a kakaós nápolyit megreformálni hozzá! :)
(na jó, házi csokiparány miatt is gondolkodom rajta, anyu azt is imádja)
De betettem róla a linket hozzád!
Viki! Az utasellátós rúd folyamatban, Ancsika és Lúdanyó is készíti, a Kapucíner szelet is jönni fog.
A krémtúróról én próbáltam meggyőzni Férjet, hogy az csak egy egyszerű túrókrém, de hevesen tiltakozott. Szóval nem kizárt, hogy az is felkerül majd ide, ha rájövök, hogy mitől annyira más a bolti… :)

Vesta
2009. november 17., kedd

Köszi :))
Azért sütök majd egy babapiskóta ízű babapiskótát is,ha lesz kis időm, találtam receptet hozzá a Szakácsok könyvében!

killervidra
2009. november 17., kedd

Vesta! Ez az Albert kekszes teljesen rendben van. Én azt anno imádtam!
De mondjuk akkor ne babapiskóta legyen a neve, hanem nevezzük piskóta alakú Albert keksznek, ha az úgy jobb. ;)
A szalakáli meg büdös, de hasznos jószág. Bár én sem használom túl gyakran… :)

Vesta
2009. november 17., kedd

Na és az isler? Gyerekkorom nagy kedvence volt, rögtön a mignon után! Bár ez itt nem olyan keménypapír ízű, mint a bolti:

http://vesta007.blogspot.com/2008/10/jl-ismert-isler-egy-ismeretlen-blog.html

killervidra
2009. november 17., kedd

Vettem! Link beiktatva! :D

nokedli
2009. november 17., kedd

30 másodperce írtam lúdanyónál, hogy nekem a kókuszos volt a kedvencem, erre itt a tiéd. igen, igen, igen, püont ilyen volt, mint a te képeden

bár most, hogy jobban megnéztem látom, hogy hiányzik az utasellátó matrica a celofánról;-)
miért van most 22:50 és miért kell holnap hajnalban kelnem?? ha nem kéne, komolyan mondom nekiállnék izibe:-(

nokedli
2009. november 17., kedd

p.s. engem a kajla-csokival ki lehetett kergetni a világból. már az illatával is…

killervidra
2009. november 17., kedd

:)))) Nekem is a kókuszos a kedvencem…
Hát még holnap sem késő megcsinálni! :)
A Kajla csoki lehet, hogy rossz volt, már nem emlékszem (pl a fagyiporra emlékszem, arról tudom, hogy rossz volt :) ), de nagyon ritkán ettem, mindig apu egyik barátja -akit mi nagyon kedveltünk-hozta ajándékba, szóval lehet, hogy nem is a csoki volt a lényeg. :)

[…] Flat-Cattel megint egyszerre csattogott az agyunk kereke, mert pont aznap, amikor meghirdette a retrománia mozgalmat, az én konyhámban is egy igazi menzaklasszikus készült. A közétkeztetés karmaiból eleddig […]

Mijáú
2011. április 15., péntek

Szia, fantasztikus a blogod, káprázatosak a receptek és a képek, már pár órája nézegetem, és csak nyelem a csorgó nyálam:) Valószínűleg sok receptet meg fogok valósítani magam is. Viszont, amiért írok, a Retro gyüjteményben az egyéb dolgok legutolsó linkje, valamiféle narancsos zselés szaloncukor lenne, de helyette valami webkamerás pornóoldalra vetődik az ember, ha rákattint:(

killervidra
2011. április 16., szombat

Szia Mijáú! Örülök hogy tetszik a blog! :)
Köszönöm azt is hogy szóltál. Ízbolygó blogjának régi tárhelyét visszavette a szolgáltatója, majd újra eladta, ezek szerint egy ilyen vállalkozáshoz. A régi linkek oda vezetnek. Most frissítek akkor egyet rajtuk. :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)