Van Férjnek az a szokása, hogy amikor hazajön leül és elolvassa a gasztroblogok aznapi termését.
Így történ ez pénteken is, amikor Dolce Vita téli fagyi bejegyzésénél határozottan megállt, majd még határozottabban kijelentette, hogy ő akkor most ilyet kér. Az ötlettől nem lettem kimondottan lelkes, gyerekkoromban összesen egyszer (nem) ettem ilyet, akkor is kirázott tőle e hideg. Igazából mostanra már arról is elfeledkeztem, hogy létezik. Nem úgy életem párja. Ő még most is rajong a töményen cukros, szintetikus ízű vackokért (bezzeg én mennyivel különb vagyok a marshmallowval meg a négercsókkal…)
Na, azért megvettem hozzá szépen a tölcsért, egészen jó minőségű van az ALDIban (esküszöm, nem fizetnek nekem a reklámért), csak szulfitos-ammóniás, negyedosztályú karamell van benne, a többi elvileg természetes. Rendben, csak vicceltem, a gyereknek nem adnám. De nem volt kedvem tölcsért is sütni hozzá, igazán nem. Receptet viszont találtam hozzá a Dolce Vita által is megadott linkben, majd a kölöknek ezzel csinálom. Vagy inkább kerítek belőle tisztességeset.
Nekem a téli fagyiról olyan rémképeim vannak, mintha az valami édes, cukros, fehér, semmilyen ízű krémmel lett volna töltve és csokival bevonva. Ezért én is hasonló, csak ezúttal finom krémet képzeltem, fehér csokiból, étcsokival bevonva.
Ezen a ponton akadt egy kis gond, mert Férj határozottan állította, hogy ilyen nem is létezett, csak a csokis. A nagyobb viták elkerülése végett lett ilyen is, meg olyan is. És ha már a fehér változat egyébként (szerinte) nem is létezik, akkor az meg citromos lett.
Ez a változat elvileg hűtést nem igényel, egyenként elcsomagolva szerintem ajándéknak is kiváló (kinek ne lennének gyermeteg lelkű barátai, rokonai?).
Ha kész tölcsérrel dolgozunk, akkor nagyon hamar megvan, akár több tucatnyi is, szóval népesebb gyerekseregnek, gyerekzsúrra is kiváló lehet (már ha kapunk hozzá tisztességes tölcsért).
Az íze? Tömény, édes. De egyesek szerint ennek ilyennek kell lennie.(khmmm… szerintem is finom) Az eredetihez nem hasonlít túlságosan, de ez itt most mindenképpen előny. Most mit ragozzam? Finom.
Citromos-fehér csokis
8 kis tölcsérhez
8 kis tölcsér
20 dkg fehér csoki, 15 dkg cukrozott sűrített tej, 10 dkg vaj, 1 nagy citrom leve és reszelt héja
10 dkg étcsoki (50-60%-os)
A fehér csokit apróra tördelem és a vajjal, a citrom levével és reszelt héjával kis láng fölött, lehetőleg vastag aljú edényben összeolvasztom, folytonos kevergetés mellett. Vigyázni kell, könnyen megég! Lehet mikrohullámú sütőben (akinek van mikrója), vagy vízgőz felett is (akinek van türelme).
Nem kell túlságosan felmelegíteni, ahogy elolvadt a csoki, már jó is.
Hozzáadom a sűrített tejet, habverővel simára kavarom a vajas masszát, majd félreteszem kissé hűlni. Ha már alig langyos, a tölcsérekben elosztom. Ez könnyebb, ha azok egy szűk pohárban állnak.
A hűtőbe kerülnek fél órára, így könnyebb lesz bevonni.
Az étcsokit összetördelem, kis láng fölött épphogy megolvasztom, szintén elég, ha 30-40°C fokos lesz a massza.
A fehér csoki krémes tölcséreket fejjel lefelé megmártom a csokiban, lecsepegtetem a felesleget, majd visszakerülnek a pohárba. A maradék étcsokit rákanalazom a tölcsérek tetejére, nekem még pont ráfért.
A kísértés erős volt, hogy kókuszreszeléket is szórjak rá, de azt Férj nem szereti, ez meg mégiscsak neki készült.
Megvártam, amíg a csoki megdermed a tetején (hűtőben ez a rész is gyorsabban megy), és egyenként celofánból hajtogatott tölcsérekbe csomagoltam.
Csokis
8 db
8 kicsi tölcsér
20 dkg étcsoki (minimum 70, de inkább 80% vagy több), 20 dkg cukrozott sűrített tej, 10 dkg vaj
10 dkg étcsoki (50-60 %) a bevonáshoz.
A magasabb kakaótartalmú csokit összeolvasztom a vajjal, hozzáadom a sűrített tejet. Simára keverem. Ha kissé kihűlt, szétosztom a tölcsérekbe, majd innentől hasonlóan járok el, mint a fehér csokis változatnál.
Megjegyzés: Eredetileg a téli fagyi vaj(?)krémmel készül. Aki autentikus verziót szeretne készíteni belőle, az töltse meg azzal.
A vajkrém azonos mennyiségű vajból és cukorból készül, ezt lehet ízesíteni, színezni tetszés szerint kakaóval.
Én 8 kis tölcsérhez 25 dkg vajból és 25 dkg porcukorból készítenék vajkrémet, 3 púpos evőkanálnyi kakaóporral. Ezeket robotgép habverő karjával addig keverném, amíg felhabosodik és a térfogata kissé megnő. Recept by Nagyi.
Cukrászatokban a cukrot először felfőzik kevés vízzel (25 dkg-hoz 0,75 dl víz), hogy a cukor ne maradjon szemcsés a krémben, majd kihűtik és ezt követően használják csak fel a krémhez.
Ez a krém elvileg már hűtést igényelne. A klasszikus téli fagyi persze margarinnal készül, azt nem kell hűteni. De ha már ennyit pancsolunk vele, akkor inkább ne együnk szemetet.
Ha hűtőben megdermesztjük, ezt is be lehet vonni csokival.
Ha azonban beletörődünk, hogy a téli fagyinkat hűteni kell, akkor tölthetjük ganache-al is, ebből a 8 kis tölcséres adaghoz 30 dkg étcsokit 2 dl tejszínnel összeolvasztok, majd kihűtöm és habverővel felhabosítom, tölcsérekbe töltöm.
A csokival való bevonás előtt ezt szintén hűtőben dermeszteném ki.
Nagyon tetszik! Bevallom én is azok közé tartozom, akik szerették a téli fagyit :) Meg az utasellátós csokirudat. Esetleg azt nincs kedved előállítani? :)
Lúdanyó, örülök! :)
Az utasellátós rúd az a simakókuszos-kakaóskókuszos feltekerve, kókuszba panírozva? Mert azt imádtam!!! :)
Jó ötlet egyébként!
Bár félek tőle, hogy pont a rendkívül arteficiális íze miatt szerettem! :D
Nem kókuszos, hanem tömény csokikrém ropogós, csokis ostyarúdban. A nagymamám mindig azt hozott nekünk, ha jött hozzánk látogatóba vonattal. De lehet, hogy te nagyon fiatal vagy ahhoz, hogy ismerjed :) Lehet kapni megint, de annyira tele van mindenféle mesterséges anyaggal, hogy elment a kedvem tőle.
Azt tényleg nem ismerem. Nem az életkorom miatt, hanem mert a négercsókon és kókuszos roládon(?) kívül nem ettem édességet gyerekkoromban. (bezzeg most…)
De kíváncsivá tettél! :)
nagyon jól néz ki! hogy én “ezt” hogy utáltam gyerekkoromban!:D a citromos-fehér csokoládés jobban felkeltette az érdeklődésem, mint a sima csokis, valószínűleg a csokissal való rossz gyerekkori élmények miatt:)
Szuper fagyik! mondjuk én is utáltam ezt gyerek koromban, de sokat nem válogathattunk. Lúdanyóval egyetemben én is imádtam az utasellátós csokirudat. Mennyei volt! De jó lenne újra enni! :)
Ancsika, köszi! :) Most már komolyan elkezdett érdekelni az az utasellátós szelet… :)
Starfokker, örülök, hogy tetszik! :) Nekem is a fehér csokis ízlett jobban, pedig én váltig állítom, hogy csokis téli fagyit nem ettem! :)
Boldog embör lehet ez a férj…
Az utasellátós csoki szerintem párizsikrémmel volt töltve-vizsgák előtt jól jött:))
Ezek a fagyik-ezek felkeltették az érdeklődésem határozottan:)) Szépek!!! Én is csak a csokisra emlékszem…
Olzka! Hát remélem is… :)
Trinity! Örülök hogy tetszik!
Az utasellátós rúddal kapcsolatban minden infot szívesen veszek, nemsokára nekiugrom, jó lesz karácsonyi ajándéknak (többek között) anyunak, ő (is) imádja ezeket a régi desszerteket! :)
Igaza van Trinitynek, párizsi krémmel volt töltve. Megpróbálkozom én is előállítani, nem is tudom, hogy ez miért nem jutott eddig az eszembe :). Ha hajlandó vagy feláldozni magad, akkor meg tudod kóstolni a most kapható változatot :). A túró rudik mellett lehet megtalálni a hűtőpultban néhány hipermarketben.
Egyértelműen hajlandó vagyok!!! :D
Hátha itt is lehet kapni, megnézem majd, ha eljutok bevásárolni!
Anyu imádja az ilyen retro csokis cuccokat, szóval már csak ezért is megérné reprodukálni! (az egyre fokozódó kíváncsiságomról nem is beszélve… :) )
Szia!
Ma ezen az oldalon nézelődtem és a tölcsér láttám rád gondoltam. Ide linkelem a házilag készíthető tölcsér receptjét: http://www.desszert.eu/plezir_tolcser
Nem próbáltam ki, nem tudom milyen, de nem tűnik használhatatlannak…. (:
Kata, köszönöm! :) Nagyon szimpatikus a recept, ezt ki fogom próbálni! :)
2009. november 15., vasárnap