Kenyértésztában sült sertésszűz aszalt paradicsommal

2009. október 14, szerda | kelt tészta, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

P3210003

Olyan, mint a Wellington bélszín, csak nem az.

Az apropó az a közel tíz darab sertésszűz, amit a mélyhűtőmben találtam egy nagyobb rendezgetés, kutakodás kapcsán. Én ilyen gyűjtögető típus vagyok, minden disznóvágásból elkérem a szűzpecsenyét, fogy is rendesen, de a beszerzéseimmel nem tudunk lépést tartani.

Ilyen szempontból (is) szerencsés döntés volt ezt az ételt kipróbálni, mert annyira bejött, hogy most egy egész sor változata motoszkál a fejemben, valószínűleg még a napokban kipróbálásra is kerül majd jelentős részük.

Ugyanis ez valami isteni. Most nem csak az ízére gondolok, persze az is remek, hiszen a hús omlós lesz, ízes, de  nem tud kiszáradni még akkor sem, ha a létező összes konyhai bakit elkövetjük vele, az aszalt paradicsomos, kapris, oregánós kéreg rajta meg az ízek egész kavalkádját vonultatja fel és még annyi minden hangzatos butaságot írhatnék róla, de nem teszem, elég legyen annyi, hogy ízre kiváló.

De. Elkészíteni és felszeletelni, az valami nagyon jó érzés.  Annyira szép, látványos, kívánatos, hogy az engem most teljesen lenyűgözött. Pedig az összeállítás nagyon egyszerű és viszonylag gyors is (ha a kelesztést nem számoljuk), de mindenképpen nagyon kevés munkát igényel.

Szóval azt hiszem, most új kedvenc született.

2-3 adag

1 szűzpecsenye (~30-35 dkg), só, bors, olívaolaj

200 gr rétesliszt, 1 dl víz, 20 gr olívaolaj, 5 gr élesztő, 1 tk almaecet, 1 kk só, 1 tk mustármag

a kenéshez tojás

8 nagyobb felezett, olajban eltett, lecsepegtetett aszalt paradicsom (~ 7 dkg), 3-4 ek átmosott, lecsepegtetett, apróra vágott kapribogyó, 1 gerezd fokhagyma, 1 lilahagyma (~ 4 dkg), 1 nagyobb ág oregánó

Az élesztőt a liszttel elmorzsoljuk, megy hozzá a víz, só, ecet, 20 gr olívaolaj, a porrá morzsolt mustármag. Alaposan kigyúrjuk, kidolgozzuk, majd cipóvá formázva, a kelesztőtálat nedves konyharuhával letakarva félretesszük kelni.

Amíg duplájára kel, az kb 1-2 óra, de a többi előkészülettel várjunk a kelesztési idő végéig, a húsnak még melegnek kell lennie, amikor a tésztába kerül.

Az aszalt paradicsomot felkockázom 3 mm darabokra, a fokhagymát, lilahagymát finomra vágom és a paradicsomhoz keverem. Az oregánó letépkedett, finomra metélt leveleit szintén.

A húst letisztítom, a hártyákat, zsíros részeket levagdosom, sóval, borssal, kevés olívaolajjal bedörzsölöm és forró serpenyőben 1-2 perc alatt kérget sütök rá, minden oldalán. Ezt követően mérsékelem a lángot és kis tűzön addig sütöm, amíg kívül keményebb, de belül még ruganyos tapintata lesz, azaz majdnem teljesen átsül, szemmel láthatóan összezsugorodik és a húslé jelentős része távozik belőle. Ne süssük túl, ne várjuk meg, amíg nagyon keménnyé válik, mert akkor szárazabb lesz. A tésztával még úgyis sül, szóval nem marad rozé, itt ettől tartani nem kell.  Érdemes legalább 10 percet pihentetni a tésztába tekerés előtt.

Ha a tészta megkelt, átgyúrom és lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastag téglalappá nyújtom, ami akkora, hogy a szűzpecsenyét kényelmesen bele lehet majd csomagolni.

A paradicsomos keveréket a közepére halmozom, egyenletesen szétterítem, úgy, hogy a széleken 3 cm maradjon szabadon. A széleket alaposan lekenem vízzel. A töltelék közepére ültetem a még meleg, de már nem forró húst, majd ráhajtom a tészta széleit, úgy, hogy a töltelék a húsra kerüljön és a tojásos szélek fedjék csak át egymást. Először a két hosszabbik oldalát hajtom fel egymás után, majd a két rövidebbiket, mintha ajándékot csomagolnék (nem túl szépre).

A henger alakú csomagot úgy fordítom, hogy az illesztések kerüljenek alulra, így rakom egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét a felvert tojás maradékával megkenem, néhány helyen megszurkálom (bambusznyárssal), hogy sülés közben a gőz távozni tudjon. Félreteszem pihenni legalább 10 percre, meleg helyre.

A sütőt előmelegítem a maximális hőfokra, majd miután beraktam a tepsit, ezt azonnal 220°C fokra mérsékelem. Így sült nálam 30 percet. Akkor jó, ha a teteje már szép aranyszínű.

Rácsra emelve hűtöttem- nem egészen ki, mert melegen már ettünk belőle, de direkt hagytam egy szeletet, hogy lássuk, milyen hidegen. Hát finom.

Rukkolát képzeltem mellé, de azt nem kaptam.

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)