Sajnálatos módon csak ilyen képpel szolgálhatok róla. Pedig szerettem volna lefotózni egészben, szépen meg is fontam, hogy mutatós legyen, de aztán csak nem bírtam ki és tegnap este nekikezdtem megdézsmálni miután kisült… Hiába na, ez is jó reklám a kép helyett, ha úgy nézzük.
Már megint nem egy újdonság, a kedvenc ricottás kelt tészta receptem. Így jár az ember, ha túl jól sikerülnek a tésztái, előbb-utóbb oda jut, hogy állandóan csak ismételni kell. Ez ugye nem is lenne baj, nagyim ötféle süteményt sütött egész életében, mégsem untuk. De hát a gasztroblog… És akkor variálja, fonja, gyúrja, szórja, színezi, miegymás.
Szóval most lett belőle kalács, kandírozott meg aszalt gyümölcsökkel.
Reggelire. Kávéhoz.
1 kis szögletes kenyérforma
27 dkg rétesliszt, 25 dkg ricotta, 2 tojás, 7,5 dkg olvasztott, kihűtött vaj, 5 dkg cukor, 1 ek házi vaníliás cukor, 1 kk reszelt citromhéj, 15 gr friss élesztő, 1 csapott kk só
5 dkg kandírozott citromhéj, 3 dkg aszalt feketeribizli, vagy 8 dkg mazsola
Az élesztőt a liszttel elmorzsolom, hozzáadom a tojást, ricottát, vajat, cukrot, sót, vaníliát és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a kezemtől. Cipóvá formázom, nedves konyharuhával letakarom a kelesztőtálat és hagyom kelni (most 2 óra).
Ha a tészta már jól megnőtt, hozzáadom a reszelt citromhéjat, kandírozott citromhéjat, aszalt feketeribizlit (ha ez nagyon száraz volt, előtte célszerű néhány kanálnyi forró vízbe áztatni), átgyúrom, három gombócra osztom. A gombócokból hosszú rudat sodrok, majd az egyik végükön összenyomom őket és sima hármas fonással megfonom. A másik végén is összenyomom és mindkét végét kissé a kalács alá hajtom. Sütőpapírral bélelt kenyérformába teszem és itt hagyom kelni, amíg a duplájára nem nő (most 45 perc). Sütés előtt a tetejét meg kellett volna kenni egy kevés felvert tojással, de ezt elfelejtettem.
260°C fokra előmelegített sütőbe teszem, majd a hőfokot azonnal 220°C fokra mérsékelem. 35 percig sül.
Rácsra emelve hűtöm ki.
Szerinted túróval is működne vagy fontos hozzá a ricotta? Nagyon finom lehet különben :)
Én is imádom a kelteket gyúrni is-meg enni is:)))
Lúdanyó, Trinity, köszönöm! :)
Lúdanyó, szerintem túróval is működik, de akkor lehet, hogy át kellene törni előtte. Vagy mint Ágitól megtudtam, jó a botmixer is erre a célra. Én ezt a műanyag dobozos Szarvasi ricottából szoktam készíteni, az nagyon finom, krémes állagú, nem kell áttörni. De a zsírszegény túrók általában krémesek és a nedvességtartalmuk is a közelebb áll a ricottához. (félzsíros túrónál lehet, kell még pici folyadék (tej, tejszín, víz) a tésztához, hogy kellőképpen lágy legyen)
A tészta amúgy nem az a habkönnyű, foszlós lesz, de szerintünk nagyon finom. Még 3 nap után is… :)
A kelés is picit lassabban megy itt az egész tojások miatt, de ezen meg több élesztővel (vagy több türelemmel) lehet segíteni. :D
remélem olvasod, mert látom jól lekéstem az utánsütéssel :-)
szóval megsütöttem tk. tönkölyliszt (2/3) – fehér liszt (1/3) keverékéből 5 gr instant élesztővel, a többi hozzávalót változatlanul hagytam. csúnya rájárás folyik :-), nagyon finom és tökéletes az állaga.
Olvasom, olvasom, a WP-nél időrendben látszanak belülről a kommentek. :)
Nagyon örülök hogy ízlett! :))) Főleg mert nekem is ez az egyik kedvenc kelt tésztám! :)
2009. szeptember 5., szombat