Miután a piknik elnapolódott, felváltva gardíroztuk a fiatalurat. Aki éppen nem volt szolgálatban, az a szabaddá váló idejét fakultatív programra használhatta. Én főztem. (meg el kellett mennem bevásárolni. Lásd következő poszt)
Csodálatos módon ki tudja simítani az idegrendszerem a konyhai munka, még akkor is, ha egyszülött fiam olyan hangokat hallat, mint amikor egy delfint nyúznak, miközben egyetlen fogát hites uram arcába mélyeszti… Nem vagyunk szívtelenek, sajnáljuk mi nagyon a picurit, de mostanra ő már alszik, én meg itt ülök álmatlanul a gép előtt tompa, zümmögő, szűnni nem akaró fejfájással.
Tehát kirándulás ugrott, lett helyette hideg-meleg vacsora.
A húst el lehet egy nappal korábban is készíteni, bár én pont azért szeretem így sütni, mert ez nem igényel előzetes tervezést. Azért is szeretem még így készíteni, mert bőségesen használhatok hozzá friss fűszereket, de azok a sütés során mégsem égnek meg és nem is lesz annyira elnyomva a hús íze, mint egy száraz pác esetén.
A saláta meg meleg, mert azokat szeretem a legjobban és a hús pácleve is remekül elfér így benne. Csak hogy semmi ne vesszen kárba.
2 adag
1 kisebb szűzpecsenye (30 dkg) lehártyázva, zsírtól, inaktól letisztítva
1 citrom leve és reszelt héja, 4-5 nagyobb ág oregánó, olívaolaj, só, bors, 2 gerezd fokhagyma
25 dkg lencse, 1 kis lilahagyma (4 dkg)
A páchoz a citrom héját lereszelem, a levét kifacsarom. Megy hozzá a finomra metélt oregánó levél is, továbbá a kés pengéjével meglapított fokhagymagerezdek és 2-3 evőkanálnyi olívaolaj.
A húst sóval és borssal, meg egy evőkanálnyi olívaolajjal bedörzsölöm. Serpenyőben nagy lángon minden oldalára kérget sütök, majd a lehető legkisebb lángon sütöm tovább. Egy ekkora hús nekem kb 20 perc alatt sült át. Időnként fordítottam rajta egyet és ellenőriztem az állagát. Ha kiszáradt gumicukorhoz hasonló, kissé keményebb, de még picit rugalmas, akkor jó. Ha hústűt/villát szúrunk bele, színtelen lének kell előbugyognia (piros, rózsaszínes esetén még sütni kell).
Ha megsült a hús, még forrón a páclébe teszem, megforgatom benne, amíg mindenhol egyenletesen bevonja a lé. Hűlés közben is még locsolgatom időnként, néha megforgatom.Ha előző nap készül, a páclével együtt mehet a hűtőbe.
A lencsét puhára főzöm, leszűröm és még forrón meglocsolom a hús alatt maradt fűszeres lével. Hozzákeverem a félfőre, majd hajszálvékony szeletekre vágott lilahagymát is. A hideg sült mellé tálalom.
Férj szerint olyan volt, mintha Olaszországban ült volna a kedvenc vendéglőjében…
A szűzpecsenyét szeretem…Miért van az, hogy a lencsét nyáron elfelejtem-pedig ilyenkor is finom az…Jó, hogy mondod, köszi!!!
( Nemrég én is citromos husit sütöttem, de kicsit másképp, majd postolom..)
Örülök, hogy eszedbe juttattam! :)
2009. augusztus 30., vasárnap