Tisztában vagyok vele, hogy ez körülbelül az ezredik lencsesaláta recept, ami a napokban megjelent szerte a gasztroblogokon. De nekem ez a kedvencem.
Ez egy hagyományos változat, lilahagymával és répával, annyi extra van csak benne, hogy a lencsét még forrón összeforgatom a hajszálvékonyra szeletelt zöldségekkel, így azok kicsit megpuhulnak, de épp csak annyira, hogy kellemes legyen. Szóval tényleg semmi extra. Csak a kedvenc salátám receptje következik.
A lencsét előző este átmosom, beáztatom, majd másnap a babérlevéllel és egy evőkanálnyi sóval együtt bő vízben puhára főzöm. Szétfőzni nem szabad.
A répát és a hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra vágom. A fokhagymát megpucolom, kés hátával meglapítom. A zöldségeket egy mély salátástálba teszem.
A lencsét, ha megpuhult, leszűröm, a babérlevelet kidobom belőle, és még forrón a zöldségekre öntöm. Meglocsolom az olajjal, ecettel, hozzáadom a cukrot, a finomra metélt petrezselymet, majd alaposan összeforgatom. Ha szükséges, még sót adhatunk hozzá.
Fogyasztás előtt jó, ha legalább két órát pihen a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Hideg és meleg sültek mellé is ideális.
Imádom a lencsét!
Ezredszerre is:-)
Belly, ezzel én is így vagyok! :)
Konzervatív ide-, vagy oda…. az idei évet leszámítva én is hasonlóan szoktam elkészíteni! És remek! Boldog Új Évet kívánok Nektek! :)
akkor jövök csatlakozni a lencseimádók népes táborához! :)
Felhőlány, Ancsika, örülök, hogy a konzervatív lencse imádásával nem vagyok egyedül! ;)
És persze BÚÉK! :)
Valami hasonló nálunk is volt és naggggyon finom, én is állítom:))
A kisebbik gyerekem a főzeléket nem eszi-de ezt igen, mázlim volt:))
BUÉK!!!
én is ezt a “klasszikus” variációt ismerem és nagyon szeretm;-)
Trinity, köszi, BÚÉK Nektek is! :)
Nokedli, akkor még egy rajongó… :)
mikor fözöm a lencsét, teszek hozzá borókabogyót, kakukkfüvet is a végén pedig forgatok bele füstölt libahúst …
próbáljátok ki sztem igy is nagyon finom!
Fashionistapista!
Én csak kakukkfüvet és egész gerezd fokhagymát szoktam tenni a főzővizébe a babérlevélen kívül, csak nem ehhez a natúr változathoz, de valóban nagyon finom! A boróka izgalmasan hangzik, a füstölt libahús pedig valóban nagyon jól illene hozzá! (esetleg valami tipp, hogy Nyíregyházán hogy lehet hozzájutni?) ;)
NAGYON TETSZIK!!!Minden szilveszterkor én készítem,most ez a változat lesz,köszönöm!
Marcsi, nagyon örülök hogy tetszik! :)
2010. január 2., szombat