Lencsesaláta

2010. január 2, szombat | hús nélkül, saláta | Szerző: Herczeg Gabriella

P6090033

Tisztában vagyok vele, hogy ez körülbelül az ezredik lencsesaláta recept, ami a napokban megjelent szerte a gasztroblogokon. De nekem ez a kedvencem.

Ez egy hagyományos változat, lilahagymával és répával, annyi extra van csak benne, hogy a lencsét még forrón összeforgatom a hajszálvékonyra szeletelt zöldségekkel, így azok kicsit megpuhulnak, de épp csak annyira, hogy kellemes legyen. Szóval tényleg semmi extra.  Csak a kedvenc salátám receptje következik.

  • 4-6 adag
  • 50 dkg lencse,
  • 1 babérlevél
  • 2 kis fej édes lilahagyma (~ 6-8 dkg),
  • 2 szál répa (~ 15 dkg),
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 5 ek extra szűz olívaolaj (Borges),
  • 4-5 ek fehérborecet,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 1 tk nádcukor

A lencsét előző este átmosom, beáztatom, majd másnap a babérlevéllel és egy evőkanálnyi sóval együtt bő vízben puhára főzöm. Szétfőzni nem szabad.

A répát és a hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra vágom. A fokhagymát megpucolom, kés hátával meglapítom. A zöldségeket egy mély salátástálba teszem.

A lencsét, ha megpuhult, leszűröm, a babérlevelet kidobom belőle, és még forrón a zöldségekre öntöm. Meglocsolom az olajjal, ecettel, hozzáadom a cukrot, a finomra metélt petrezselymet, majd alaposan összeforgatom. Ha szükséges, még sót adhatunk hozzá.

Fogyasztás előtt jó, ha legalább két órát pihen a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

Hideg és meleg sültek mellé is ideális.

Címkék: , , , ,

12 hozzászólás a bejegyzéshez: Lencsesaláta

Belly
2010. január 2., szombat

Imádom a lencsét!
Ezredszerre is:-)

killervidra
2010. január 2., szombat

Belly, ezzel én is így vagyok! :)

Felhőlány
2010. január 2., szombat

Konzervatív ide-, vagy oda…. az idei évet leszámítva én is hasonlóan szoktam elkészíteni! És remek! Boldog Új Évet kívánok Nektek! :)

Ancsika
2010. január 2., szombat

akkor jövök csatlakozni a lencseimádók népes táborához! :)

killervidra
2010. január 3., vasárnap

Felhőlány, Ancsika, örülök, hogy a konzervatív lencse imádásával nem vagyok egyedül! ;)
És persze BÚÉK! :)

trinity
2010. január 3., vasárnap

Valami hasonló nálunk is volt és naggggyon finom, én is állítom:))
A kisebbik gyerekem a főzeléket nem eszi-de ezt igen, mázlim volt:))
BUÉK!!!

nokedli
2010. január 3., vasárnap

én is ezt a “klasszikus” variációt ismerem és nagyon szeretm;-)

killervidra
2010. január 3., vasárnap

Trinity, köszi, BÚÉK Nektek is! :)
Nokedli, akkor még egy rajongó… :)

fashionistapista
2010. január 22., péntek

mikor fözöm a lencsét, teszek hozzá borókabogyót, kakukkfüvet is a végén pedig forgatok bele füstölt libahúst …
próbáljátok ki sztem igy is nagyon finom!

killervidra
2010. január 22., péntek

Fashionistapista!
Én csak kakukkfüvet és egész gerezd fokhagymát szoktam tenni a főzővizébe a babérlevélen kívül, csak nem ehhez a natúr változathoz, de valóban nagyon finom! A boróka izgalmasan hangzik, a füstölt libahús pedig valóban nagyon jól illene hozzá! (esetleg valami tipp, hogy Nyíregyházán hogy lehet hozzájutni?) ;)

Egriné Marcsi
2011. december 30., péntek

NAGYON TETSZIK!!!Minden szilveszterkor én készítem,most ez a változat lesz,köszönöm!

killervidra
2011. december 31., szombat

Marcsi, nagyon örülök hogy tetszik! :)

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)