A cím persze némiképp csalóka, hiszen pont azért született meg végül, sok kísérletezés után ez a recept, mert én a hagyományos változatát nem annyira szeretem. Nem tudom pontosan körülírni, hogy miért nem, zavar benne a sok paradicsom, meg az, hogy kicsit olyan, mint a mi lecsónk, de mégsem az. Mert akkor én már a lecsót jobban szeretem. Csípősen, szalonnával. De ez most persze nem ide tartozik.
Persze érdemes egy próbát tenni az eredeti recepttel, ha még nem tette meg valaki, mert ha objektíven nézem, akkor az nagyon finom.
És senkit ne tévesszen meg a képen látható patisszon, nálunk most nagyon nehezen úszhatja csak meg bármilyen étel, hogy abba ne töltsem.
4 adag
50 dkg padlizsán, 50 dkg cukkini, 25 dkg hámozott, kimagozott paradicsom hús centis kockákra vágva, 20 dkg fehérhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma,1 dl száraz fehérbor
kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, tárkony, oregánó, majoranna, zsálya ízlés szerint (én oregánóból, majorannából, zsályából 1-1 kk-nyit, a többiből 1-1 tk-nyit szoktam használni, ha szárított van csak itthon. Ha akad friss is, akkor abból 1 ek-nyi aprított levélke vált ki egy teáskanalat)
olívaolaj, só, bors
A patisszont meghámozom, a belső, magvas részét kivágom, a cukkininak szintén, majd a többit centis kockákra vágom. Olívaolajon külön-külön megsütöm a zöldségeket, közepesen erős lángon, rázogatva, úgy, hogy pici színt kapjanak. Félreteszem.
A hagymát finomra aprítom, kevés olívaolajon üvegesre sütöm, majd megy hozzá a zúzott fokhagyma, és a paradicsom is.
A hámozás-magozás itt fontos, mert ha a magok maradnak, nagyon savanyú, és túlságosan egyöntetűen paradicsomos lesz az étel. De ha leforrázzuk, és egy-két perc után hideg vízbe tesszük kb 5 percre, akkor ez hamar megvan. Ilyenkor egy kis bemetszést kell csak ejteni a héjon, és utána már könnyen le lehet húzni.
Egy-két kavarás után felöntöm az egészet a borral, mennek hozzá a fűszerek is, majd a szaftot kb felére beforralom, és hozzáadom a sült padlizsánt és cukkinit is. Sózom, borsozom, és fedő alatt 5-10 percig csendesen főzöm még, hogy a zöldségek átvegyék a fűszeres paradicsomos ragu ízét, de még ne főjenek szét.
Másnap a legfinomabb, ropogós fehér kenyérrel.
De ha nem, akkor meg lehet vele tölteni egy megskalpolt, kibelezett (jujjj!!!) patisszont, kerülhet rá némi durvára vágott dió, kis kecskesajt, olívaolaj, és 220°C fokon 30-40 perc alatt meg lehet mindezt sütni is. De a fehér kenyér (frissen sült) marad.
Még nem érkezett be hozzászólás.