Mandulaforgácsba “panírozott” keksz aszalt földieperrel

2009. május 5, kedd | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

pa100057

Ez a recept már jó ideje várakozik arra, hogy elkészüljön. A kezdeti nehézségek, ti. mivel lehet helyettesíteni a citromkakukkfüvet, a hétvége után megoldódni látszottak: Férj kijelentette, hogy kakukkfű sütibe nem való, bors meg bazsalikom sem, a levendula az egy molyirtó, kamillát legfeljebb gargalizálásra, a vágott virágnak meg vázában a helye! (mondjuk ez utóbbiban kivételesen egyetértünk. Nekem sem fordulna meg soha a fejemben, hogy az anyák napi orgona csokrom desszertként prezentáljam az ünnepi ebéd végén :) )

Szóval citromkakukkfű sztornó, de akkor meg minek betartani a recept további utasításait. És lőn. Random módon kiválogattam, amit megtartani gondoltam, a többit lecseréltem/elhagytam. A végeredmény: egy tökéletesen ropogós teasütemény, aminek egyetlen hibája van: a szárított  eper.

A szárított epernek ugyanis csak nyomokban, jelzetten van eper íze, inkább csak viricsédes-csupamag, gumicukor állagú érdekesség. Na persze, az eredeti receptben ez is házilag készült, ami feltehetően lényegesen finomabb az ipari változatnál, de ennyire elhivatott azért én nem vagyok.

Szóval elkészítem e legközelebb is? Igen! Szárított eperrel? Soha!

Viszont aszalt cseresznyével, vagy meggyel határozottan kellemes lehet…

32 darab/ 2 tepsi

150 gr aszalt eper, 113 gr olvasztott vaj, 100 gr cukor, 188 gr rétesliszt, 2 ek citromlé, 1 citrom reszelt héja, 2 ek tejszín, csipet só, csipet sütőpor

100 gr mandula forgács

Az epret megmostam, 3 mm darabokra vagdostam. A tészta hozzávalóival összegyúrtam, és 2 cm átmérőjű golyókat formáltam belőle. Ezeket ellapítottam, és mindkét oldalukat a mandulaforgácsba paníroztam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. 180°C fok, 17 perc.

pa100041

Megjegyzés: a mandulaforgácsos eljárást nagyon sok angol nyelvű gasztroblogon láttam, gyakorlatilag mindenféle, lágyabb tésztájú cookieshoz használható (így megtapad a mandula). Tényleg nagyon finom a  ropogósra sült mandula bunda a kekszeken.

pa100083

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás a bejegyzéshez: Mandulaforgácsba “panírozott” keksz aszalt földieperrel

trinity
2009. május 5., kedd

Nem készíted így??Pedig szép és ha nem túl sok az aszalt eper,(szerintem amúgy a bolti nem is igazán aszalt, inkább kandírozott, azért negédes)
akkor finom lehet….

killervidra
2009. május 5., kedd

Trinity! Mutatós is, meg azért nem is volt annyira rossz, de van hova fokozni! ;)
Szóval aszalt fekete cseresznyével szerintem finomabb lesz legközelebb, karakteresebb lesz benne a gyümölcs-íz! :)
A földiepernél még arra gondoltam, hogy esetleg néhány órára citromlébe áztatom, hogy ne legyen olyan bántóan édes (mert van még egy zacskónyi), mielőtt ismét sütök belőle valamit, de sajnos akkor sincs túl sok eper íze, szóval nem lesz a kedvencem!
És szerintem igazad van, az eper tényleg inkább kandírozott, akármit is írtak a zacskóra!

Beatbull
2009. május 6., szerda

Szóval ehhez kellett volna a citromkakukkfű. Ha a férjed egyszer beleszagol a citromkakukkfűbe, akkor szerintem nem fogja többé azt állítani, hogy nem való a desszertbe ;)
Ez a citromlébe áztatása az aszalt epernek jó ötlet! Szerintem dobna rajta.

killervidra
2009. május 6., szerda

Férj most ilyen korszakát éli, már az eper miatt is húzta a száját…De ez általában csak 1-2 hétig tart, utána ismét lelkes mindenevővé válik! :)
Én továbbra is ki szeretném próbálni a citromkakukkfüvet édességhez (ha sikerül szerezni valamelyik kedves pesti barátnémon keresztül), csak akkor majd nem kérem ki Férj véleményét előtte. Ha lelkesen elfogyasztotta, akkor meg utólag már hiteltelenné válik a tiltakozása! Nem ez lenne az első alakalom… ;)

Várhegyi Balázs
2015. január 14., szerda

Megsütöttem ezt a kekszet, de teljesen szétfolyt, szétterült a tészta a tepsiben.
Nem kekszeim lettek, hanem egy összefüggő lepény.
Mit rontottam el?

Herczeg Gabriella
2015. január 14., szerda

Szia! Szerintem túl sok lett a folyadék. A tejszín és a citromlé pontosan 2-2 evőkanálnyi volt? (egy evőkanál 15 ml) A kekszek emlékeim szerint sütés közben kissé elterültek, esetleg az lehetett még a baj, hogy túl közel feküdtek egymáshoz a tepsiben (4-5 cm távolságot érdemes hagyni köztük, ez nem a mi omlós keksztésztáinkhoz hasonló, hanem a terülősebb, lágyabb tésztájú amerikai cookie-khoz)
Meg még az jutott eszembe, hogy az eper nem maradt-e túl nedves? Én azért mostam le anno, hogy megszabaduljak a felesleges cukortól, de utána felitattam róla a nedvességet, mert az elég tud lenni ahhoz, hogy ellágyítsa a tésztát.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)