Brownies cookie

2009. március 1, vasárnap | desszert | Szerző: Herczeg Gabriella

p8060003Mostanában rákattantam a cookie sütésre. Egyfelől vadászom az egészséges nassolnivaló recepteket (értsd: ezt reggelizem 5 perc alatt állva a konyhában, hogy ne üres gyomorra igyam a kávét…), másfelől az egész műfaj annyira megtetszett, hogy kedvem támadt kísérletezgetni a zabpelyhes-csokis tucatrecepteknél többet ígérő sütikkel. Mint amilyen ez is. Azt írták a Good Food honlapon, hogy kívülről cookie, belülről brownies (bár van benne sütőpor :-)), és tényleg, csak meg kell állni, hogy az ember lánya túlságosan sokáig süsse. Ez a süti simán veri az általam ismert összes csokis kekszet,  kifejezetten addiktív. Még úgy is, hogy az anyagbeszerzés hiányossága miatt volt néhány kényszermódosítás a receptben, ami azért nem vált előnyére. Amúgy ez a süti az öcsém barátnőjének készült, remélem annyira ízlik majd neki is, mint nekünk!

175 gr étcsoki (max. 60%, ha ennél több, akkor keserű és zsíros lesz a süti), 175 gr finomliszt, 4 ek vaj, 2 tojás, 150 gr finomított kristálycukor (én sima cukorral csináltam), 1/2 tk sütőpor, 1 ek vaníliakivonat (én házi vaníliás cukrot használtam), 60 gr porcukor

A csokit a vajjal megolvasztom, ha már csak langyos, a többi hozzávalóval ( a porcukor kivételével) összegyúrom/elkeverem. Nagyon ragacsos, lágy massza lesz belőle. 5 cm átmérőjű hengert formázok belőle, folpackba tekerem, és legalább 1,5 órára (egy éjszaka jobb) megy a hűtőbe. Ha megdermedt, 0,5 cm szeleteket vágok belőle, és porcukorba hempergetem jó alaposan, hogy mindenhol bőséggel tapadjon rá. Ha van idő (most volt), akkor diónyi golyókat formázok, azt forgatom cukorba, majd összelapítom, így sokkal jobban néz ki:  fehér cukormázas korongon  repedezett barna szélek. 160°C fokon 15 perc, de 180°C fokon 12 perc is jó volt, így még lágy a közepe, de kívül ropog. Ki kell hűteni a tepsiben csomagolás(?) előtt, mert melegen nagyon lágy!

Mivel nekem most csak 100 gr 86% és 75 gr 70% étcsokim volt itthon, ezért én kristálycukorba paníroztam, hogy több édesség tapadjon rá, és ne legyen kesernyés (nem magamnak csináltam ugye). Így is finom lett, de van akinek nem jön be, ha a kristálycukor ropog a foga alatt, szóval porcukorba kell forgatni, nna.

Címkék: , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)