ricottával töltött gömbcukkini

2013. május 15, szerda | hús nélkül, zöldség | Szerző: Herczeg Gabriella

Egy percek alatt összeállítható, mégis látványos és könnyű tavaszi darab, azokból a csíkos kis zöld gömbökből, amik még a gyerekemet is rábírták a cukkini elfogyasztására (idézet a négyévestől: “alakját tekintve olyan, mint egy kis zöld labda. finom.”) Természetesen készülhet hagyományos formájú cukkiniből is, de ezek a csinos kis gömbök egyenesen azért kiabálnak, hogy töltsük meg őket. A variációk száma a töltelékekre persze végtelen, a hagyományos húsos-rizsestől kezdve a zöldséges-gabonás darabokig bármivel kísérletezhetünk, nálam most egy ricottás-aszalt paradicsomos töltelék készült, ami igazi ízbomba, nagyon jól bevált, gyanítom, nem csak cukkinibe kerül majd.

A gömbcukkini pedig ugyan igen hálás téma egy ételfotón, most viszont mégsem ez a kedvencem ezeken a képeken, hanem a türkiz színűés betontányérok, amikért köszönet a Vintage Bazaarnak! :)

  • aszalt paradicsomos ricottával töltött gömbcukkini
  • 6 gömbcukkini (6×20 dkg)
  • 50 dkg ricotta
  • 3-6 ek kenyérmorzsa (lehet teljes kiőrlésű, magos kenyérből is)
  • 6 nagyobb fél aszalt paradicsom, olajban eltett, lecsöpögtetve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék reszelt parmezán (3 dkg)
  • 6 levél zsálya
  • 2 dkg vaj
  • olívaolaj

A cukkinik kalapját levágom, majd a magos közepét karalábévájóval kivájom. (a maradékot nem szükséges elhajítani, mert falhasználható például krémlevesekbe) A cukkiniket besózom, majd lefordítva állni hagyom 20 percen át.

Az aszalt paradicsomot finomra aprítom, majd elkeverem a ricottával, finomra aprított zsályával, puha vajjal, reszelt parmezánnal, finomra reszelt fokhagymával és kenyérmorzsával. A kenyérmorzsa mennyisége a ricottától függ, a krémes, tégelyes változathoz nagyjából 6 csapott evőkanálnyi morzsa szükséges, de a darabos, száraz zacskóshoz elég lehet ennek a fele is. A tölteléknek jól formázhatónak, de nem túl lágynak kell lennie.

A cukkiniket megtöltöm a ricottával, a kalapjukat visszahelyezem, majd vékonyan megkenem kívülről mindegyiket olívaolajjal. Kiolajozott sütőtálba teszem, majd 200 C fokon 30 percig sütöm.

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)