juhtúróval és medvehagymával töltött szűzpecsenye puliszka felfújttal

2013. május 2, csütörtök | köret, sertés | Szerző: Herczeg Gabriella

A juhtúró és medvehagyma számunkra ideális párosítás, több variáció is készült már erre a témára, legutóbb ez a töltött sertésszűz. Igazából nem ördöngősség elkészíteni, és nagyon mutatós tud lenni akár egy ünnepi asztalon is. A puliszka felfújt szintén ez a kategória, itt egy dologra kell csak figyelnünk, mégpedig az időzítésre. Ha vendégeknek készül, a sütőből egyből az asztalra tegyük, különben összeesik a felfújt, mint az az alaábbi képen is látható. Ebben az esetben érdemes akár szuflé formákban, egy személyes adagokban sütni, hogy még dekoratívabb lehessen a tálalás.

  • juhtúróval és medvehagymával töltött szűzpecsenye
  • 1 szűzpecsenye (40 dkg)
  • 8 levél medvehagyma
  • 10 dkg juhtúró
  • bors
  • olívaolaj

A szűzpecsenyét lehártyázzuk, majd egy centi mélyen, a hús tengelyével párhuzamosan bevágjuk, a hosszanti szélétől nagyjából egy centi távolságra. Nem vágjuk át, csak mintegy zsebet vágunk bele. Úgy vágjuk tovább a húst, hogy nagyjából mindig egy centi vastag réteget fejtsünk róla, csigavonalban befelé haladva a metszéssel. Így a végeredmény egy szép, kiterített, ovális alakú lapos húsdarab lesz.

A megmosott, leszárított medvehagyma levelekkel befedjük a kiterített húst, majd rákenjük a juhtúrót, ügyelve arra, hogy a külső hosszanti szélre ne kerüljön már belőle. A hús két hegyesebb végét ráhajtjuk a juhtúrós medvehagymára, majd az egészet feltekerük, a hús belső része felől kifelé haladva. Konyhai kötözőzsineggel rögzítjük a tekercset, hosszában és kerszetben is több helyen.

Sózzuk, borsozzuk, megkenjük olívaolajjal, majd sütőtálba tesszük. Egy nagyobb darab sütőpapírt megnedvesítünk, kicsvarunk, majd lazán betakarjuk vele a húst.

Előmelegített sütőben 180 C fokon 30 percig sütjük, az utolsó 10 percben levesszük róla a papírt, hogy piruljon is. Szeletelés előtt legalább 5 percet pihentetjük.

  •  puliszka felfújt
  • 20 cm átmérőjű kerek sütőtálhoz
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 2 dl kukoricaliszt (12 dkg)
  • 2 dkg vaj
  • 2,5 dkg juhtúró
  • 1 tojás

A vizet a tejjel felforraljuk, sózzuk, majd állandó keverés mellett beleszórjuk a kukoricalisztet. Addig főzzük, amíg sűrű masszát kapunk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat, juhtúrót, tojást, alaposan kidolgozzuk, majd kivajazott sütőtálba öntjük.

Előmelegített sütőben 180 C fokon 30 percig sütjük, amíg megemelkedik és a teteje aranyszínűre pirul.

 

Címkék: , , , ,

Még nem érkezett be hozzászólás.

Szólj hozzá

(Spamcheck Enabled)